ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΡΑΤΟΣ: Σε ναυάγιο, όπως όλα δείχνουν, οδηγείται, ο διάλογος εκκλησίας κυβέρνησης, αναφορικά με τη συμφωνία, που είχαν παρουσιάσει τον περασμένο Νοέμβριο, ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος.
Ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας βλέπει αποτυχία στο διάλογο μετά τις αντιδράσεις της Ιεραρχίας.
Δείτε τη συνέντευξη:
Να θυμίσουμε ότι το άρθρο 3 ορίζει ότι″Επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού…” Το άρθρο 5 ορίζει ότι″…Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων” και το άρθρο 13 γράφει ότι:″…Η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης είναι απαραβίαστη…”.
Το θρησκευτικό πρόβλημα είναι μακροχρόνιο. Κάθε μεγάλο ιστορικό γεγονός έχει πολλαπλές αιτίες και πολλούς χαρακτήρες. Πολύ σχηματικά, η δική μας Επανάσταση οργανώθηκε πάνω σε κοινωνικοπολιτική βάση από το Ρήγα Φεραίο, που ονειρευόταν μια δημοκρατία στην Οθωμανική Επικράτεια.
Παρεμφερής περίπου ήταν και η στάση της Φιλικής Εταιρείας, που άρχισε την Επανάσταση στο Δραγατσάνι (Ρουμανία). Ήταν αρχικά και ένα είδος εθνικού αγώνα, Ελλήνων και Αλβανών (Αλή Πασάς) εναντίον των Τούρκων.
Ήταν τέλος, και επικράτησε, η θρησκευτική εξέγερση έτσι που οι μουσουλμάνοι Αλβανοί αφομοιώθηκαν στον αγώνα με τους Τούρκους, ενώ οι Χριστιανοί Αλβανοί με τους Έλληνες. Έκτοτε η θρησκευτική επίδραση παραμένει ισχυρή πάνω στο Ελληνικό κράτος με τις αντιφάσεις που προανέφερα συμπεριλαμβάνοντας την ανταλλαγή πληθυσμών που έγινε με βάση το θρήσκευμα.
Προσθήκη σχολίου