Τις μέρες αυτές, εκτός από την όλη δοκιμασία της πανδημίας που μαστίζει και απειλεί ολόκληρο τον κόσμο και έχει ανατρέψει τα πάντα, ζούμε κυρίως μια γενικευμένη προσβολή των ιερών μυστηρίων, της θείας λατρείας, της πίστεως αλλά και του ίδιου του προσώ­που του Θεού. Οι Πατέρες μας μας κληροδότησαν την πίστη στα σωστικά μυστήρια, αναλλοίωτη την διδασκαλία του Χριστού, και την ανάγκη της θείας λατρείας. Έτσι καθιερώθηκε ο τύπος της θείας λειτουργίας, οι ιερές ακολουθίες και οι χώροι της λατρείας του Θεού.

Κορύφωση της πίστεώς τους ήταν η προσπάθεια να δημιουργήσουν στη γη ένα σημείο αναφοράς προς την Σοφία και τον Λόγο του Θεού, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό, έναν ναό που να αντανακλά τη δόξα του Θεού στον κόσμο μας. Και το πέτυχαν με πολύ κόπο, με αξιοποίηση των ιδιοφυών χαρι­σμάτων, με την βούληση των αρχόντων τους, με μεγάλη πίστη και ευλάβεια. Έφτιαξαν με πολλή προσευχή έναν χώρο λατρείας του αληθινού Θεού.

Έτσι κατασκευάσθηκε η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη. Ένας ναός ποτισμένος με δάκρυα προσευχής, με θυμιάματα και ύμνους δοξολογίας, με παρακλήσεις και ιστορικά τάματα, με ήχους καμπανών και σημάντρων, με τη σφραγίδα της συγκλονιστικής ιστορίας του Βυζαντίου και της Ρωμηοσύνης, με μαρτυρικό αίμα και θυσίες, με ατέλειωτες λειτουργίες και ακολουθίες. Ένα επίγειο αριστούργημα της πίστεως και του πνευματικού πολιτισμού. Μια απόδειξη του θεοΐδρυτου χαρακτήρα της Ορθόδοξης Πίστης και Εκκλησίας μας.

Αυτό το ιερό του Έθνους και της Πίστεως, ύστερα από 900 χρόνια θείας λατρείας, βεβηλώ­θηκε για 500 και πλέον χρόνια καθώς με βιαιότητα και ασέβεια λειτούργησε ως τζαμί. Τα τελευταία 86 χρόνια αναγνωρίσθηκε ως μουσείο, ως μνημείο παγκό­σμιας κληρονομιάς και ως παγκόσμιο σύμβολο πολυπολιτισμικής συνύπαρξης. Όσο και αν αυτό έδειχνε κοσμικού τύπου σεβασμό, δεν έπαυε να αποτελεί απομείωση της αλήθειας του και ανίερη προσβολή.

Η πρόσφατη απόφαση μετατροπής της πάλι σε μουσουλμανικό τζαμί πραγματικά τάραξε όλους μας ως Γένος και ως Έθνος. Καταλαβαίνουμε ότι κάτι τέτοιο δεν υπηρετεί καμμία ανάγκη. Είναι καθαρά μια απόφαση πολιτικής σκοπι­μότητος, θρησκευτικής μισαλλοδοξίας και προκλήσεως, εθνικιστικής κακότητος και εμπαθείας, ιστορικής ασέβειας όχι μόνο στον πολιτισμό, αλλά κυρίως στην πίστη μας στον Χριστό, στην όντως Σοφία του Θεού.

Όλοι μας και ως Έθνος και ως Ρωμηοσύνη και ως Ορθόδοξοι πονάμε. Πονάει η ιστορία μας, πονάει η θρησκευτική συνείδησή μας, πονάει η ελπίδα μας, πονάει η πίστη μας, πολύτιμοι θησαυροί όλα αυτά που όμως με κανέναν τρόπο δεν τα χάνουμε γιατί είναι βαθιά ριζωμένα στην καρδιά και την συνείδησή μας. Μας πληγώνει η πνευματική αδιαφορία του χριστιανικού κόσμου. Δεν μας ξενίζει όμως. Χωρίς την πίστη χάνεται ο χριστιανισμός… των χριστιανών.

Η Μητρόπολή μας, σαν μια απάντηση στην πρόκληση ανακοινώνει ότι ήδη ξεκινάει ανέγερση ναού της του Θεού Σοφίας, σε οικόπεδο στον Γέρακα. Αυτό είναι το νέο Τάμα μας· μια μικρή Αγιά Σοφιά στη Μητρόπολή μας.

Παράλληλα, την Παρασκευή 24 Ιουλίου, ημέρα της νέας βεβη­λώ­σεως της Αγιάς Σοφιάς, στις 7:00 μ.μ. θα τελεσθεί η Ακολουθία του Ακαθίστου Ύμνου (Κανόνας και όλοι οι Χαιρετισμοί της Παναγίας μας) σε όλους τους ενοριακούς και μοναστηριακούς ναούς της Μητροπόλεώς μας, όπου σας καλώ όλους να ψάλουμε μαζί το «Τη Υπερμάχω», το οποίο και καθιερούται πλέον ως κοντάκιο σε όλες τις θείες λειτουργίες και πανηγύρεις.

Ευχή μας τέλος είναι, τώρα που η Αγιά Σοφιά παραδίδεται σε θρησκευτική χρη­ση, σε μουσουλμανική προσευχή, να αρχίσει ένας αγώνας να μπορεί να χρησι­μοποιηθεί και για Ορθόδοξη λατρεία από τον Οικουμενικό Πατριάρχη μας, ευκαιριακώς, με ακάλυπτες τις ψηφιδωτές εικόνες, αντηχούντων των εκκλησια­στικών ύμνων, ζωντανεύοντας τον αρχικό σκοπό και λόγο της.

Μετά πατρικών ευχών,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† ῾Ὁ Μεσογαίας & Λαυρεωτικῆς Νικόλαος»

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 3 (4 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ

ΤΟ ΤΑΜΑ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΕΤΟΣ 2020 ΤΡΕΙΣ (3) ΕΥΤΥΧΕΙΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ;
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΕΣΟΓΑΙΑΣ ΡΙΖΑΡΙΟ ΑΛΣΟΣ, ΠΕΔΙΟ ΑΡΕΩΣ 24.7.2020
youtube.com/watch?v=moLMOmUIaD4

Τὶ θὰ ἔλεγε ὁ Σεβασμιώτατος Μεσογαίας νὰ γίνει τὸ Τάμα, ἐκτὸς τoῦ λόφου Χούζμουζα ποῦ τοῦ προτείναμε, νὰ γίνει ἴσως καὶ στὸ ἀνενεργὸ στρατόπεδο τῆς Λεωφόρου Λαυρίου, ποὺ ἐπίσης τοῦ προτείναμε ;

Ἀλλὰ οἱ εἰδικοὶ ἐπιμένουν ὅτι καταλληλότερη θέση θὰ ἦταν τὸ ΡΙΖΑΡΙΟ ΑΛΣΟΣ ἒναντι τοῦ Νοσοκομείου Εὐαγγελισμός, ὅπως ὁ ἀνεπανάληπτος ἰδανικὸς ἐργάτης τοῦ Εὐαγγελίου πρώην Μητροπολίτης κυρὸς Αὐγουστῖνος Καντιώτης τὴν 18.3.1964 διεκήρυττε, video youtube.com/watch?v=G-i_07XHBZk&feature=youtu.be

ἢ καταλληλότατη τὸ ΠΕΔΙΟ ΤΟΥ ΑΡΕΩΣ, ἐκεῖ ὅπου ὁ Πρωθυπουργὸς τῆς Ἑλλάδος Ἐλευθέριος Βενιζέλος καὶ ὁ τότε Πρόεδρος τῆς Δημοκρατίας καὶ ἐπὶ ἕξ φορὲς διατελέσας Πρωθυπουργὸς τῆς Ἑλλάδος Ἀλέξανδρος Ζαΐμης ἔθεσαν τὴν 30 Μαρτίου 1930 τὸν θεμέλιον λίθον.
fotgrammi.gr/uncategorized/το-ταμα-του-εθνουσ-ετοσ-2020-τρεισ-3-ευτυχε/

ΦΩΤΕΙΝΗ ΓΡΑΜΜΗ fotgrammi.gr