Ένα βιβλίο-ντοκουμέντο δημοσιεύει ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, με τίτλο «Συνοπτική θεώρηση της εκκλησιαστικής περιουσίας».

Ο φόβος για την Αριστερή κυβέρνηση
Προκαταβολικά, όπως γράφει, ο Αρχιεπίσκοπος ενημέρωσε την Διαρκή Ιερά Σύνοδο πριν την συνάντηση με τον Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ΔΙΣ, όπως φαίνεται από τα πρακτικά, ήταν περιεκτικά ενημερωμένη για τις συζητήσεις μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας. Ο Αρχιεπίσκοπος χειρίστηκε το θέμα όχι εν κρυπτώ και παραβύστω, αλλά φανερά, με επίσημη εντολή της ΔΙΣ και συμμετοχή δύο Συνοδικών Συνέδρων κλπ. Στο βιβλίο του παραθέτει αποσπάσματα πρακτικών από την συζήτηση αυτή. Κυριαρχεί η δυσπιστία των Αρχιερέων για την αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο φόβος ότι η Εκκλησία θα διαχωριστεί και το Κράτος θα λέγεται ουδετερόθρησκο και ότι θα κοπούν οι μισθοί των ιερέων. Ο Ιερώνυμος εξηγεί και τους καθησυχάζει:
Μακαριώτατος: «…θα ισχύσει η Συμφωνία, εφ’ όσον εγκριθεί από την Ιεραρχία μας, η οποία θα συνέλθει, πιθανόν σε έκτακτη συνεδρίασή της, για να αποφασίσει περί αυτών των ζητημάτων. Φυσικό, όμως, είναι να δημιουργηθούν απορίες και γι’αυτό πρέπει να ζητήσουμε τη δημιουργία Επιτροπής-Φορέως, που θα εξετάσει όλα τα ανακύπτοντα επί μέρους προβλήματα πχ. μπορεί να έλθει άλλη Κυβέρνηση και να τα αλλάξει; Άλλοι πάλι θα κατηγορήσουν αμέσως ψευδώς, ότι κόπηκαν οι μισθοί των Ιερέων. Γι’ αυτό προτείνω στην Επιτροπή που θα συζητήσει τις λεπτομέρειες, να συμμετάσχουν και Κληρικοί μας. Ακόμη πρέπει να δημιουργηθεί και ο μηχανισμός του τρόπου πληρωμής. Πρέπει να έχουμε ένα υπόδειγμα, ίσως του Κράτους κλπ. Πάντως είναι η πρώτη φορά που το Κράτος αναγνωρίζει την περιουσία αυτή…»
Σεβ. Μεσογαίας: «Την άλλη φορά είχατε μιλήσει όχι για επιδότηση αλλά για μισθώματα.
Μακαριώτατος: Κατόπιν συμβουλών των νομικών μας, βάλαμε επιδότηση, διότι με τον όρο μισθώματα, μπορεί να ζητήσουν φορολογία.
Σεβ. Μεσογαίας: Μακαριώτατε, καθαρότατες και απόλυτα σίγουρες λύσεις δεν υπάρχουν. Υπάρχουν διέξοδοι για τα στραβά και αγωνιζόμαστε να βρούμε κάποιες δικλείδες ασφαλείας. Βασικό είναι να ξέρουμε ότι έχουμε απέναντί μας ένα Κράτος αναξιόπιστο, όπως έχει αποδειχθεί και μια Κυβέρνηση που δεν ξέρουμε στις κρίσιμες καταστάσεις πώς θα αντέξει και αυτή η διαδικασία πόσο χρόνο θα πάρει, οι πιέσεις που θα δεχθεί ο Πρωθυπουργός κλπ. Να σκεφθούμε, λοιπόν, και το ενδεχόμενο να παραμείνουν εκκρεμότητες για άλλη Κυβέρνηση διότι μας είπατε την ιστορία και πώς παλαιότερα δεσμεύονταν και δεν εφάρμοζαν. Πώς θα εξασφαλισθούμε ενώπιον ενός Κράτους που θέλει να γίνει, να λέγεται «ουδετερόθρησκο» και μάλιστα εχθρικά διακείμενου. Πώς θα εξασφαλισθούμε; Θα γίνει νόμος;
Μακαριώτατος: Το Κράτος διαχρονικά υπήρξε αναξιόπιστο. Δεν θα γίνει νόμος, αλλά Σύμβαση, όπως εκείνη του 1952, διότι είναι ισχυρότερη και μπορεί να μας βοηθήσει στην Αναθεώρηση του Συντάγματος. Ίσως και μια φράση στο Σύνταγμα, πχ «το κεφάλαιο αυτό ορίζεται δια νόμου» μας βοηθά. Θα φανεί πάντως η ειλικρινής διάθεση ή αλλιώς μια προεκλογική φούσκα. Πάντως έτσι κατοχυρωνόμαστε και στη χειρότερη εξέλιξη, διότι θα έχουν ομολογήσει ότι έλαβαν την περιουσία μας και μετά να προσφύγουμε κάπου με τις θέσεις μας. «Κύριοι, μας πήρατε την περιουσία μας, το ομολογήσατε, ύστερα από ένα χρόνο πχ την αθετήσατε και τώρα προσφεύγουμε υπερασπίζοντας τα δικαιώματά μας».
Σεβ. Μεσογαίας: Θα το συζητήσουν πιστεύετε;
Μακαριώτατος: Μου αρκεί, δεν είναι λίγο εάν βγει και ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός ένα ένα τα παραπάνω σημεία. Κάποιοι θα γελάσουν, αλλά εμείς θα έχουμε κάνει το καθήκον μας. Και με τον κ. Μητσοτάκη έχω μιλήσει και μου έχει υποσχεθεί ότι θα πράξει ό,τι θέλουμε. Εγώ θα παρακαλέσω να δείξουν όλοι πνεύμα συναίνεσης για το καλό του Τόπου και της πορείας του. Εάν επιτύχει, λοιπόν, είναι μια ιστορική στιγμή. Εάν αποτύχει, ίσως μελλοντικά κάποιοι το συνεχίζουν.
Σεβ. Μεσογαίας: Συμφωνώ ότι πρέπει να είμαστε διεκδικητικοί, ίσως λίγο επιθετικοί, αντιλαμβάνομαι τις δυσκολίες και θεωρώ ότι πρέπει να προχωρήσουμε. Προσωπικά επιτρέψτε μου να πω ότι δεν με βρίσκει σύμφωνο η ιδέα του δημοσίου υπαλλήλου για τους Ιερείς. Παρά ταύτα λέω ότι σε μια περίπτωση πτωχεύσεως του Κράτους, μιας μεγάλης κρίσεως που το Κράτος θα πει «δεν μπορώ να σας πληρώσω, ουκ αν λάβεις παρά του μη έχοντος», οι Ιερείς μας απομονώνονται, ενώ αλλιώς ήταν στη δεξαμενή των δημοσίων υπαλλήλων. Μήπως αυτό θα δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα, ενώ με το υπάρχον καθεστώς εξασφαλίζονται οι Ιερείς μας;…»

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.