ΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙΡΟΣ ΒΡΟΧΕΣ: Μερομήνια - Σεπτέμβριος - Υποδοχή με χαμόγελα και ευχάριστη αίσθηση. Προαγγελία επιτυχίας και απόλαυσης των όψιμων διακοπών. Η προαγγελία επιβεβαιώνεται, για το πρώτο μισό του μήνα περίπου. Στο διάστημα αυτό η μνήμη ζωντανεύει παλιά, αξέχαστα, λατρεμένα και ποθητά καλοκαίρια, που, τα τελευταία χρόνια, τείνουν προς εξαφάνιση. Μετά το δεκαήμερο, ωστόσο, αργά αλλά σταθερά, το σκηνικό αλλάζει. Κάποιες συννεφιές σκιάζουν αρχικά την εικόνα της φύσης, μέχρι που, από την αρχή του δεύτερου δεκαπενθήμερου υγραίνονται έτσι που ο καιρός μας θυμίζει πως προσεγγίζουμε στη φθινοπωρινή ισημερία και πώς η έξοδος από την καλοκαιρινή εκδοχή του πράγματος βρίσκεται προ των πυλών. Πολύ σύντομα τα χαρακτηριστικά του καιρού γίνονται αλλοπρόσαλα, με τις νεφωσιές συχνά εμφανιζόμενες, το βοριά με σχεδόν μόνιμη παρουσία και τα μποφόρ των ανέμων στα όρια του απειλητικού.

Μερομήνια – Καιρός – Βροχές – Οκτώβριος:

Σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, ο Οκτώβρης μας καλημερίζει συνοφρυωμένος και με αινιγματικές διαθέσεις. Δεν επιμένει όμως και οι υποψίες των απειλών του διαλύονται γρήγορα.

Η χαλαρή συνθήκη, που ακολουθεί, ξεγελά κάπως προτρέποντας για αλιευτικές , κυνηγετικές και λοιπές φυσιολατρικές δράσεις. Για όλα όμως υπάρχει και λήξη.

Στην περίπτωσή μας η λήξη σημειώνεται μεσομηνιάτικα, με εμφάνιση υγρασιών στην ατμόσφαιρα, νεφών στον ουρανό και πιθανότητα ήπιας βροχόπτωσης.

Στη συνέχεια, από την τρίτη προς την τέταρτη εβδομάδα, επανακάμπτει εντεινόμενος ο βοριάς, χαμηλώνει κάπως η θερμοκρασία και ενώ οδεύει φουριόζος προς την έξοδο, λίγο πριν την παράδοση της σκυτάλης, αλλάζει γνώμη, ημερεύει και η συνθήκη του αποχαιρετισμού καθίσταται ήπια.

Μερομήνια – Καιρός – Βροχές – Νοέμβριος:

Σε φυσική ατμόσφαιρα φθινοπωριάτικης γαλήνης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, κάνει τα πρώτα του βήματα.

Δυστυχώς ή ευτυχώς αυτά δεν είναι πολλά, αφού άρδην εμφανίζεται η ανατροπή της κατάστασης, με αλλοπρόσαλλη εικόνα, ανατροπές κι αιφνίδιες εναλλαγές σε όλα τα μετεωρολογικά χαρακτηριστικά.

Η εικόνα αυτή χαρακτηρίζει ολόκληρη σχεδόν τη μηνιάτικη διαδρομή, αφού την εισαγωγική ηρεμία διαδέχεται δυνατός και ψυχρός βοριάς, την τσουχτερή επέλαση του ανέμου η ομιχλώδης και υγρή ατμόσφαιρα, αυτήν η επανεμφάνιση του βοριά (ηπιότερη αυτή τη φορά), για να πάρουν τα σκήπτρα ο λεβάντες και η όστρια, που θα αφήσουν πίσω τους ικανοποιητική βροχόπτωση.

Η όδευση προς την έξοδο γίνεται με νέες απότομες και γρήγορες εναλλαγές ανέμων ανατολικής, νότιας και βόρειας πνοής.

Μερομήνια – Δεκέμβριος:

Κάπως αιχμηρό είναι το ξεκίνημά του, με το βοριαδάκι να δηλώνει τις κακές προθέσεις του, αλλά γρήγορα το μετανιώνει και προσπαθεί να επαναφέρει τα πράγματα στη συνηθισμένη, ήπια φθινοπωρινή εικόνα.

Σιγά σιγά όμως, με ξεχωριστή μαεστρία, χωρίς να το πολυκαταλάβουμε, βρισκόμαστε στη μέση του, να βιώνουμε υγρασίες και νοτερές γενικά καταστάσεις, με παρόντα τα γνωστά παρελκόμενά τους.

Τα φαινόμενα αυτά μάλιστα ενδέχεται να κορυφωθούν, λίγο πριν την εμφάνιση των καλικαντζάρων, αλλά η έλευση του δωδεκαήμερου, θα βρει τη μετεωρολογική κατάσταση εντελώς αντεστραμμένη.

Αφού φυσήξει , για λίγο δυνατός και τσουχτερός βοριάς, ίσα για να υπογραμμιστεί το στίγμα των ημερών, θα δώσει τη θέση του σε γνώριμες χριστουγεννιάτικες ξαστεριές, που θα ξυπνούν μνήμες και θα υποδαυλίζουν όνειρα.

Έτσι θα φθάσουμε στον προθάλαμο αλλαγής του χρόνου.

Μερομήνια – Ιανουάριος:

Χαμογελαστά κι αισιόδοξα μας υποδέχονται ο μήνας και ο χρόνος. Καλό το …ποδαρικό, αλλά σύντομο, αφού δίνει τη θέση του σε υγρασίες και βροχές, που με τη σειρά τους απέρχονται σχετικά σύντομα, για να επανακάμψει ο βοριάς, με υγρασίες και χιονόνερα και (στα πιο ορεινά σημεία) υποψίες χιονιού.

Η συνέχεια ανήκει στο τσουχτερό ξεροβόρι, που επιμένει κάπως περισσότερο, με τα γνωστά θετικά κι αρνητικά στοιχεία της εν λόγω συνθήκης.

Ωστόσο, καθώς οδεύουμε προς την έξοδο, χαμηλώνουν οι εντάσεις, επικρατούν πιο ήπιες καταστάσεις, έτσι που η αλλαγή της σκυτάλης γίνεται μέσα σε συνθήκες ευχάριστες κι λίαν επιθυμητές για την εποχή.

Μερομήνια – Φεβρουάριος:

Με φωτεινό χαμόγελο και με υποψία φλεβίσματος, μας καλωσορίζει ο Κουτσοφλέβαρος. Φαίνεται όμως πως επέλεξε να μας μπερδέψει μπλοφάροντας, αφού πριν προλάβουμε να συνειδητοποιήσουμε την παρουσία μιας πρώιμης άνοιξης, αποφασίζει να συννεφιάσει, να μουχρώσει, και να ρίξει κάποιες βροχούλες, που όλοι τις επιθυμούμε, με πρώτους και καλύτερους τους υπόγειους υδροφόρους ορίζοντες.

Η συνέχεια, ξανά γελαστή και ήπια, γεννά εύλογους φόβους, για πρόωρο ξύπνημα των κοιμισμένων φυτών.

Μα έχουνε γνώση οι …μετεωρολογικοί φύλακες. Έτσι, ακολουθεί σταδιακή διακοπή της εαρινής αυτής ευδίας, για να δώσει τη θέση της σε νέα κατάσταση, ενδεδυμένη το βρεγμένο της φόρεμα, που χαροποιεί τους πάντες και τα πάντα.

Καπάκι όμως έρχεται η ανατροπή -ευτυχώς σύντομη – με δυνατό βοριά, τσουχτερό κρύο και εμφανές το ενδεχόμενο μιας μέτριας χιονόπτωσης.

Με τούτα και μ’ εκείνα, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τον τερματισμό, με βοριαδάκι, μέτριας τσουχτεράδας και έντασης, που χαλαρώνει σταδιακά, για να συντελεστεί η παράδοση στην πρωτομαρτιά μέσα σε συνθήκες ηρεμίας και γαλήνης.

Μερομήνια – Μάρτιος:

Μέσα σε όμορφο,γλυκό, κι ευχάριστο μετεωρολογικό σκηνικό μας υποδέχεται o μήνας και δείχνει πως θέλει να το κρατήσει. Τα καταφέρνει , μια χαρά, για μια εβδομάδα περίπου, οπότε κάποια χαλαρή βροχούλα αλλάζει την κατάσταση, για να τη διαδεχτεί αιθρία διαρκείας, με ήπιο βοριαδάκι, ως προάγγελος της πραγματικής άνοιξης.

Στο εικοσάρισμα πάνω κάτω θα επιχειρήσει να μας μουσκέψει ελαφρά κι απάνω στην αίσθηση της υγρασίας, θα επανέλθει ο βοριάς, ψυχρότερος και δυνατότερος, αυτή τη φορά.

Ωστόσο δεν πρόκειται, ως φαίνεται, να “κάψουμε τα παλούκια”, καθώς, με το κύλισμα των ημερών, ο κυρ βοριάς θα εκτονώνεται σταδιακά, μέχρι να ξεπροβοδίσει το Μάρτη με ήπια, ανεκτή και για κάποιους ευχάριστη δροσούλα.

Μερομήνια – Απρίλιος:

Καλούτσικο το μπάσιμο, με λίγη ψυχρούλα, με τα χειμωνιάτικα ακόμα καλά φορεμένα και με τις θερμάνσεις να χρειάζονται άναμμα, τουλάχιστο τα βραδάκια.

Σιγά σιγά όμως αλλάζει το σκηνικό του καιρού, οι άνεμοι στρέφονται σε νοτιάδες και στη συνέχεια σε νοτιοανατολικούς, η υγρασία στην ατμόσφαιρα κάνει εμφανή την παρουσία της, ενώ τα νέφη που γεμίζουν το στερέωμα, υπό μορφήν υετού, τουτέστιν βροχοφόρα, στις περισσότερες των περιπτώσεων, προσφέρουν καλές -συχνά επιθυμητές -υπηρεσίες σε γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, ενώ δεν είναι άνευ σημασίας η ανακούφιση, που προσφέρουν στα δάση και στις υπόγειες δεξαμενές του νερού.

Αυτά μέχρι και τη λήξη της βαγιοβδομάδας, αφού ακολουθεί ήπιο, ξερό, ολιγοήμερο βοριαδάκι, που θα δώσει τη θέση του στη μουντή, συννεφιασμένη, πένθιμη και υγρή εκδοχή του δεύτερου μισού της Μ. Εβδομάδας.

Ας μην ανησυχούμε για την έκβαση του πασχαλινού οβελία όμως, αφού, πριν το αναστάσιμο μήνυμα, επανακάμπτει η αιθρία, επικρατεί χαμηλό κι ευχάριστο βοριαδάκι και όλα τα σχετιζόμενα με τον καιρό, πορεύονται σε επιθυμητούς δρόμους, ως την τελευταία απριλιάτικη ώρα.

Μερομήνια – Μάιος:

Καλοπόδαρη προαναγγέλλεται η Πρωτομαγιά, αφού συνεχίζει να πορεύεται στους δροσερούς κι ευχάριστους δρόμους, που παρέλαβε από τον Απρίλη.

Δεν μας αφήνει να το χαρούμε όμως για πολύ, αφού λίγες μέρες μετά, αγριεύει ο βοριάς, φουρτουνιάζουν τα νερά στα πελάγη, δημιουργούνται προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες, ίσως να μη λείψουν και κάποιες “μαστιγωτές” μπόρες.

Η συνέχεια με αυξομειώσεις του βορεινού ρεύματος, στιγμές στιγμές απειλητικού, που διακόπτεται από υφέσεις, υγρές σε κάποια φάση, λίγο μετά τα μισά του μήνα.

Παρά ταύτα κυρίαρχο στοιχείο του μήνα, παραμένει ο βοριάς , ο οποίος οδεύει ακάθεκτος προς την έξοδο.

Για την καλή του φήμη προφανώς,μειώνει σταδιακά τις εντάσεις του, για να μας κουνήσει το μαντίλι σε ατμόσφαιρα ήπια και σχετικά ευχάριστη.

Μερομήνια – Ιούνιος:

Καλό ξεκίνημα με προοιώνιση κλασικής θερινής πορείας.

Αιθρία, μέτριοι εναλλασσόμενοι άνεμοι, σχετικά καλές θάλασσες, υποφερτές θερμοκρασίες. Με σταθερότητα ο μήνας συνεχίζει την πορεία του στο χρόνο, πράγμα που μπορεί να θεωρηθεί ως προμήνυμα του κλασσικού ελληνικού καλοκαιριού.

Καθώς ξεπερνούμε τη μέση μάλιστα, επικρατεί η βορεινή εκδοχή των ανέμων,ως προάγγελος των πρώιμων μελτεμιών. Η συνέχεια, χωρίς να αλλάζει πολύ, οδηγεί στην έξοδο με πιο χαμηλά και πιο ήπια χαρακτηριστικά.

Μερομήνια – Ιούλιος:

Εμφανίζεται με κλασσική θερινή στολή κι αποφασίζει να την υπερασπιστεί.

Σχεδόν ασυννέφιαστος, με τον ήλιο ζεστό κι ολόλαμπρο, με μικρές αυξομειώσεις στα μετεωρολογικά του στοιχεία, χωρίς οποιουδήποτε τύπου ακρότητες, πορεύεται ως το τέλος.

Μας βεβαιώνει ότι βρισκόμαστε στην καρδιά του ελληνικού καλοκαιριού και υπογράφει, με έμφαση, τη βεβαίωσή του.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.