Ήταν μια από τις τελευταίες επιθυμίες της - Όταν έλαβε το μοναχικό σχήμα, μετονομάστηκε σε μοναχή Θεονύμφη και θέλησε να αφιερωθεί στον Θεό

Αύριο στις 11 το πρωί στο Ιερό Ησυχαστήριο Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Κορωπί, θα τελεστεί η εξόδιος ακολουθία και ακολούθως η ταφή του σκηνώματος της Γεροντίσσης στο Κοιμητήριο του Ιερού Ησυχαστηριου Θεονύμφης Αλεξοπούλου.

Στην απόφαση αυτή που αποτέλεσε και μια από τις τελευταίες επιθυμίες της γερόντισσας, προχώρησε με ανακοίνωση της η Μητρόπολη Μεσογαίας η οποία μεταξύ άλλων αναφέρει: «Tην, 13 Μαΐου ε.ε., εκοιμήθη εν Κυρίω, κατόπιν πολυετών προβλημάτων υγείας, η Γερόντισσα Θεονύμφη (Αλεξοπούλου), Κτιτόρισσα και πρώτη Καθηγουμένη του Ιερού Ησυχαστηρίου Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορωπίου. Η μακαριστή Γερόντισσα Θεονυμφη, κατά κόσμον Μαρία Αναστ. Αλεξοπούλου, γεννήθηκε στο Περιστέρι Αττικής το 1940. Από μικρή ηλικία επέδειξε ιδιαίτερη κλίση στις τέχνες και ιδιαίτερα στη μουσική. Εξ αυτού αναδείχθηκε μια εκ διαπρεπεστέρων τραγουδιστριών κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70».

Βιογραφικά της στοιχεία στην ανακοίνωση αναφέρεται και το τραγικό γεγονός του θανάτου της κόρης της που έμελλε να της αλλάξει για πάντα τη ζωή: «Το 1984, μετά τον αιφνίδιο θάνατο της κόρης της, Κωνσταντίνας, εγκατέλειψε την κοσμική ζωή και αποφάσισε να γίνει μοναχή, μετατρέποντας την εξοχική της κατοικία στην περιοχή των Λαμπρικών Κορωπίου σε χώρο ασκήσεως και προσευχής. Το 1990 εκάρη ρασοφόρα μοναχή στους κόλπους των Παλαιοημερολογιτών και έλαβε το όνομα Θεονυμφη, ενώ το 1993 έλαβε το Μέγα και Αγγελικό Σχήμα. Το 1996 η ίδια μεν υπετάγη στην Ιερά Μητρόπολη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, επί δε της οικίας της, δια του υπ. αριθμ. 152 Προεδρικού Διατάγματος – ΦΕΚ 113/10-6-1996 συστήθηκε επισήμως το Ιερό Ησυχαστήριο Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κορωπίου. Στις 6 Αυγούστου 1996 ενθρονίστηκε ως πρώτη Καθηγουμένη από τον Μακαριστό Μητροπολίτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Αγαθόνικο».

Στο κτήμα στο Κορωπί η αγαπημένη Θεονύμφη αρχικά, έκτισε δύο παρεκκλήσια καθώς και το κοιμητήριο της Μονής, μέσα στο οποίο είχε φροντίσει να φτιάξει και τον δικό της τάφο: «Το 1997 ξεκίνησε την ανέγερση του Καθολικού της Μονής, αφιερωμένου στην Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου. Με πολύ κόπο, προσωπική εργασία, ιδιαίτερη φροντίδα και με την συνδρομή ευλαβών προσκυνητών, αξιώθηκε να δει τον ναό να ολοκληρώνεται και πλέον να υψώνεται περικαλλής και δεσπόζων σε όλη την περιοχή. Ονομαστή θα μείνει για την αβραμιαία φιλοξενία που παρείχε στους προσκυνητές, καθώς και για την διάθεσή της να υμνεί συνεχώς τον Θεό με το τάλαντο της καλλιφωνίας που της είχε δώσει. Δυστυχώς, οι κατά καιρούς προσπάθειες για προσέλευση μοναχών δεν είχαν ευοδωθεί, γεγονός το οποίο δημιουργούσε θλίψη και μεγάλη αγωνία στην Γερόντισσα. Ταυτόχρονα όμως, αντίστοιχα μεγάλο ενδιαφέρον υπήρχε από την Ιερά Μητρόπολη, η οποία μεριμνούσε τόσο για το λειτουργικό πρόγραμμα της Μονής, παρέχοντας εφημερίους, όσο και για την φροντίδα της ίδιας της Γερόντισσας. Αξίζει να σημειωθεί, η συνεχής αγαστή επικοινωνία και συνεργασία της Ιεράς Μητροπόλεως με τους κατά σάρκα συγγενείς της».

Αν και από το 2021 γινόταν λόγος πως οι σχέσεις της Θεονύμφης με τον Μητροπολίτη Μεσογαίας δεν ήταν και στα καλύτερα τους ωστόσο φαίνεται πως εκείνος βοήθησε να βρεθούν οι πρώτες καλόγριες: «Tο 2022 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Νικόλαος μερίμνησε προσωπικά για την εγκαταβίωση νέων μοναχών, οι οποίες αγογγύστως ανέλαβαν την φροντίδα της Μονής, κυρίως όμως της ιδίας της Γερόντισσας, η οποία είχε καταπέσει ψυχοσωματικά, δεχομένη την φθορά εκ των χρόνων της ηλικίας. Από το φετινό Πάσχα και μετά η κατάσταση της είχε επιδεινωθεί σοβαρά και για τον λόγο αυτό δέχθηκε πολυήμερη νοσηλεία στα νοσοκομεία “Σωτηρία” και “Ελπίς” των Αθηνών, όπου και εκοιμήθη τις πρωινές ώρες του Σαββάτου 13 Μαΐου».

Το πρόγραμμα των ακολουθιών στο Ιερό Ησυχαστήριο για την Τρίτη 16 Μαΐου έχει ως εξής:

– 7 π.μ. Όρθρος και Θεία Λειτουργία.

– 9:30 π.μ. Ακολουθία εις κεκοιμημένην μοναχήν, κατά την τάξιν του Μεγάλου Ευχολογίου.

– 11 π.μ. Εξόδιος ακολουθία & ακολούθως η ταφή του σκηνώματος της Γεροντίσσης στο Κοιμητήριο του Ιερού Ησυχαστηριου.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.