ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Οι προετοιμασίες της Επιτροπής Εθνικής Επετείου της Βικτώριας κορυφώνονται για την επίσημη επίσκεψη της Προεδρικής Φρουράς που θα λάβει χώρα από την Τετάρτη, 20 μέχρι και την Παρασκευή, 29 Απριλίου.

Την ανακοίνωση της επίσκεψης της Προεδρικής Φρουράς έκανε ο πολιτειακός πρωθυπουργός, κ. Daniel Andrews, κατά τη διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσε ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη, κ. Εμμανουήλ Κακαβελάκης, για την επέτειο της 25ης Μαρτίου στο Ελληνικό Μουσείο.

Το άγημα της Προεδρικής Φρουράς θα φιλοξενηθεί στη Μελβούρνη, με δαπάνες της πολιτειακής κυβέρνησης, και θα λάβει μέρος στην παρέλαση του ANZAC Day.

Όπως δήλωσε, ο κ. Andrews η επίσκεψη των Ευζώνων είχε δρομολογηθεί από την πρώην πολιτειακή υπουργό Υγείας κα Τζένη Μικάκου, για τις εορταστικές εκδηλώσεις της επετείου των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Λόγω της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων που επικρατούσαν το 2021 στην πολιτεία της Βικτώριας δεν έγινε εφικτή η επίσκεψη.

ADVERTISING

Ο πολιτειακός πρωθυπουργός, κ. Daniel Andrews, δεσμεύτηκε τότε να μεταφέρει την επίσκεψη των Ευζώνων για το 2022 με την πολιτειακή κυβέρνηση να διαθέτει κονδύλι ύψους 100.000 δολαρίων.

Η αποστολή της Προεδρικής Φρουράς θα αποτελείται από τρεις αξιωματικούς και δεκατρείς Εύζωνες:

ΤΑΓΜΑΤΑΡΧΗΣ ΣΑΚΕΛΑΡΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ από την Ηλεία, ΛΟΧΑΓΟΣ ΚΟΥΛΟΥΜΠΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ από την Καστοριά, ΑΡΧΙΛΟΧΙΑΣ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΥΘΥΜΙΟΣ από τη Θεσσαλία.

Εύζωνες ΒΛΑΧΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ από την Εύβοια, ΚΟΥΚΙΑΔΑΚΗΣ ΜΙΧΑΗΛ από την Κρήτη, ΠΑΤΕΡΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ από την Αθήνα, ΠΑΓΩΝΑΚΗΣ ΜΑΡΙΟΣ από την Κρήτη, ΛΑΔΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ από τον Πειραιά, ΜΑΝΔΑΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ από την Πελοπόννησο, ΞΕΝΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ από την Κρήτη, ΕΥΑΓΓΕΛΑΤΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ από τα Επτάνησα, ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ από την Αιτωλοακαρνανία, ΠΑΠΑΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΠΕΤΡΟΣ από τη Μακεδονία, ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ από την Πελοπόννησο, ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ από τον Πόντο, ΜΠΑΣΙΑΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ από τη Στερεά Ελλάδα.

Το δικό τους φόρο τιμής στους στρατιώτες των ANZACs που πολέμησαν κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, θα αποτίσουν τα μέλη της Προεδρικής Φρουράς που θα λάβουν μέρος στην επίσημη παρέλαση του ANZAC Day, τη Δευτέρα, 25 Απριλίου.

Το άγημα θα παρελάσει μπροστά από όλα τα συμμαχικά σώματα. Επίσης, στις 28 Απριλίου θα παρευρεθούν στα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης με τίτλο «Ανοιχτοί Ορίζοντες: Αρχαία ελληνικά ταξίδια και διασυνδέσεις» που θα γίνει στο Μουσείο Μελβούρνης με την παρουσία της Υπουργού Πολιτισμού κας Λίνας Μενδώνη. Εκθέματα από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Αυστραλία.

Η Προεδρική Φρουρά θα συμμετάσχει σε ειδικές εκδηλώσεις μνήμης τιμώντας τους αγωνιστές του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη 21 Απριλίου θα δώσουν το παρόν σε τελετή κατάθεσης στεφάνων που διοργανώνεται από το Lemnos Gallipoli Commemorative Committee στην Πλατεία Λήμνος-Καλλίπολη στο προάστειο Albert Park, ενώ την Παρασκευή 22 θα συμμετάσχουν στην ετήσια εκδήλωση που διοργανώνεται από το Νοσοκομείο Austin Repatriation αφιερωμένη στους ANZACs που έχασαν την ζωή τους στην Ελλάδα.

Φόρο τιμής θα αποτίσουν όμως και σε στρατιώτες που έχασαν την ζωή τους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Το Σάββατο, 23 Απριλίου, θα παρευρεθούν στην ειδική τελετή μνήμης για την Μάχη της Καλαμάτας που διοργανώνεται από τον Σύλλογο Καλαμάτας «23 Μαρτίου» στο Αυστραλό-Ελληνικό Μνημείο. Με την Προεδρική Φρουρά να συμμετέχει ενεργά θα εορταστεί και το Πάσχα φέτος στην Μελβούρνη.

Το Άγημα της Προεδρικής Φρουράς θα βρίσκεται στην Ενορία Αγίων Αναργύρων της Κοινότητας Oakleigh τη Μεγάλη Παρασκευή στην Ακολουθία και την Περιφορά του Επιταφίου όπου θα χοροστατήσει ο Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, βοηθούμενος από τους Θεοφιλεστάτους Επισκόπους Σωζοπόλεως κ. Κυριακό και Κερασούντος κ. Ευμένιο.

Το βράδυ της Ανάστασης, οι Εύζωνες θα βρίσκονται στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ευσταθίου South Melbourne, όπου θα χοροστατήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Σωζοπόλεως κ. Κυριακός, καθώς και στον Ιερό Ναό Μεταμόρφωσης του Χριστού Thomastown, όπου θα χοροστατήσει ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερασούντος κ. Ευμένιος.

Τέλος, στον Εσπερινό της Αγάπης θα συμμετέχουν οι Εύζωνες στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ευσταθίου καθώς και στη Μονή Άξιον Εστί. Εντυπωσιακή αναμένεται να είναι η φρούρηση του Ελληνικού Μουσείου στην καρδιά της Μελβούρνης από το άγημα της Προεδρικής Φρουράς, που θα λάβει χώρα την Τετάρτη, 27 Απριλίου.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της, η Προεδρική Φρουρά θα έχει επίσημη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ.κ. Μακάριο την Μεγάλη Παρασκευή το απόγευμα.

Επίσης, οι Εύζωνες μαζί με τους αξιωματικούς τους θα επισκεφθούν το κτίριο της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης, όπου θα έχουν συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο, το Ίδρυμα «Αγάπη» καθώς και τα γραφεία της Πρόνοιας στο Brunswick.

Τα τρία ημερήσια σχολεία, Κολλέγιο «Άγιος Ιωάννης», Oakleigh Grammar και Alphington Grammar καθώς και το απογευματινό Κολλέγιο «Ο Νέστορας» θα επισκεφθεί η Προεδρική Φρουρά όπου και θα συμμετάσχουν στις τιμητικές εκδηλώσεις που θα διοργανώσουν τα σχολεία για το ANZAC Day.

Ο προεδρεύων της Επιτροπής Εθνικής Επετείου Βικτώριας, κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, έχει ήδη εκφράσει τις ευχαριστίες του στον πολιτειακό πρωθυπουργό, κ. Daniel Andrews, για τη χρηματική υποστήριξη ώστε να γίνει εφικτή η επίσκεψη της Προεδρικής Φρουράς στην πόλη της Μελβούρνης καθώς και στην πρώην υπουργό Υγείας κα Τζένη Μικάκου, η οποία έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στη συμφωνία αυτή.

Τέλος, ο κ. Τσουρδαλάκης εκ μέρους της Επιτροπής Εθνικής Επετείου ευχαριστεί θερμά τους Οργανισμούς και τα σχολεία που προσφέρθηκαν να δεξιωθούν γεύμα την Προεδρική Φρουρά.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.