Τα μελομακάρονα έχουν ετυμολογικά αρχαιοελληνική προέλευση όσο και αν το μυαλό πάει στο «ιταλικό» μακαρόνι. Στα λεξικά αναφέρεται ότι η λέξη «μακαρόνι» παράγεται από τη μεσαιωνική ελληνική λέξη «μακαρωνία» (επρόκειτο για νεκρώσιμο δείπνο με βάση τα ζυμαρικά, όπου μακάριζαν το νεκρό).

Η μακαρωνία με τη σειρά της έρχεται από την αρχαία ελληνική λέξη «μακαρία», που δεν ήταν άλλο από την ψυχόπιτα, δηλαδή, ένα κομμάτι άρτου, στο σχήμα του σύγχρονου μελομακάρονου, το οποίο το προσέφεραν μετά την κηδεία. Αργότερα, όταν η μακαρία περιλούστηκε με σιρόπι μελιού ονομάστηκε: μέλι+μακαρία = μελομακάρονο και καθιερώθηκε ως γλύκισμα του 12ημέρου, κυρίως από τους Μικρασιάτες Έλληνες και με το όνομα «φοινίκια». Οι Λατίνοι και αργότερα οι Ιταλοί χρησιμοποιούσαν τη λέξη μακαρωνία ως maccarone που τελικά κατέληξε να σημαίνει το σπαγγέτι. Τέλος, από το μεσαίωνα και μετά στη Γαλλία και την Αγγλία, ένα είδος αμυγδαλωτού μπισκότου ονομάστηκε «macaroon» (το γνωστό σε όλους σήμερα «μακαρόν»).

Συστατικά

2 κούπες ελαιόλαδο
3 κούπες λεπτό σιμιγδάλι
1 ποτήρι του κρασιού κονιάκ
1/2 κούπα ζάχαρη
2 κούπες μέλι
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο
2 κούπες αλεύρι μαλακό
2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
χυμό από ένα πορτοκάλι
ξύσμα ενός πορτοκαλιού
300 γρ. τριμμένα καρύδια

Εκτέλεση

  • Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνεις το λάδι. Σε μια λεκανίτσα βάζεις το σιμιγδάλι και ρίχνεις σιγά-σιγά το λάδι και ανακατεύεις.
  • Έπειτα προσθέτεις το χυμό πορτοκαλιού, το ξύσμα, 1 κούπα από το μέλι, το κονιάκ, 1/2 φλιτζάνι ζάχαρη, το γαρύφαλλο και την κανέλα.
  • Στη συνέχεια κοσκινίζεις το αλεύρι και τη σόδα και το προσθέτεις στα υπόλοιπα υλικά.
  • Ανακατεύεις με τα χέρια σου μέχρι να ενοποιηθούν όλα τα υλικά και να γίνει μια μαλακή ζύμη.
  • Πλάθεις τη ζύμη σε μικρά μελομακάρονα. Καλύπτεις την επιφάνεια ενός ταψιού με λαδόκολλα και τα ψήνεις σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 20 λεπτά περίπου, μέχρι να πάρουν χρώμα.
  • Στο ενδιάμεσο φτιάχνεις το σιρόπι. Σε ένα κατσαρολάκι βάζεις το υπόλοιπο μέλι, και ένα ποτήρι νερό. Τα βράζεις μέχρι να λιώσει όλο το μέλι.
  • Βγάζεις τα μελομακάρονα από το φούρνο και τα τοποθετείς σε μια πιατέλα μέχρι να κρυώσουν λίγο.
  • Κατόπιν τα ρίχνεις μέσα το σιρόπι. Τα αφήνεις μερικά λεπτά, ενώ τα γυρνάς για να απορροφήσουν το σιρόπι. Τα βγάζεις με μια σουρωτή κουτάλα και τα τοποθετείς σε μια άλλη πιατέλα.
  • Τέλος ρίχνεις πάνω από τα μελομακάρονα τα καρύδια και λίγη κανέλα.
Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (1 ψήφος)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.