Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 4-5 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται, και το αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε τα μελομα κάρονα και, όπως είναι ζεστά, τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και την κανέλα.
Μελομακάρονα λ 80-100 κομμάτια
• 1280 γρ ελαιόλαδο ραφινέ ή καλαμποκέλαιο
• 1 κουταλιά σούπας κανέλα
• 1 κουταλάκι του γλυκού γαρίφαλο σκόνη
• 1/2 φλιτζάνι ούζο ή κονιάκ
• 1 φλιτζάνι αλισίβα (αν δεν έχουμε αλισίβα, βάζουμε νερό)
• 1 φλιτζάνι ζάχαρη
• χυμό 2 πορτοκαλιών και 1 λεμονιού
• 2 κουταλάκια του γλυκού σόδα
• 2. κιλά (περίπου) αλεύρι μαλακό
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
• 2 φλιτζάνια ζάχαρη
• 3 φλιτζάνια μέλι
• 3 φλιτζάνια νερό
• 1 κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού
• 2 φλιτζάνια καρυδόψιχα ψιλοκοπανισμένη (περίπου)
• Κανέλα
Ετοιμάζουμε την αλισίβα. Παίρνουμε 3 κουταλιές σούπας στάχτη και τη βράζουμε μαζί με 2 ποτήρια νερό. Αφού πάρουν μερικές βράσεις, αφήνουμε να κρυώσει και να κατασταλάξει η στάχτη. Περνάμε την αλισίβα από ψιλό τουλπάνι χωρίς να πέσει μέσα η στάχτη και είναι έτοιμη. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο, χωρίς να κάψει, το αδειάζουμε σε μεγάλο μπολ και το χτυπάμε μέχρι να κρυώσει. Προσθέτουμε την αλισίβα (ή το νερό) και τη σόδα διαλυμένη στο χυμό του λεμονιού, τη ζάχαρη, τα κανελογαρίφαλα, το ούζο ή το κονιάκ και το χυμό πορτοκαλιού. Τα χτυπάμε λίγο και προσθέτουμε όσο από το αλεύρι χρειάζεται για να γίνει μια ζύμη μάλλον σφικτή που ξεκολλάει από τα δάκτυλα και δεν αφήνει λάδι. Πλάθουμε τα μελομακάρονα και τα βάζουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα.
Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για 30-40 λεπτά.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε τα υλικά του σιροπιού για 4-5 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό που δημιουργείται, και το αφήνουμε να κρυώσει. Βγάζουμε τα μελομα κάρονα και, όπως είναι ζεστά, τα βουτάμε στο κρύο σιρόπι. Τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με την καρυδόψιχα και την κανέλα.