Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και μεγάλη συμμετοχή των ευσεβών χριστιανών τελέσθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 7 Νοεμβρίου ο Μέγας πανηγυρικός Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής των Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μιχαήλ και Γαβριήλ και πασών των επουρανίων δυνάμεων στο Ιερό Προσκύνημα του Μιχαήλ Αρχαγγέλου πόλεως Ιεράπετρας.

Στην ακολουθία χοροστάτησε, ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος, ο οποίος αναφέρθηκε στις Αγγελικές δυνάμεις και στην πτώση του Εωσφόρου. Όπως σημείωσε, στο Σύμβολο της Πίστεως ομολογούμε ότι πιστεύουμε «εις έναν Θεόν, Πατέρα παντοκράτορα, ποιητήν ουρανού και γης, ορατών τε και αοράτων», δηλ. ότι ο Θεός δημιούργησε όχι μόνο τον αισθητό κόσμο αλλά και τον αόρατο, νοερό και πνευματικό κόσμο.

Έργο των αγγελικών δυνάμεων είναι να δοξολογούν ακατάπαυστα τον Θεό και να αποστέλλονται για να μεταφέρουν τα μηνύματα του ουρανού στους ανθρώπους ως «λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα διά τούς μέλλοντας κληρονομείν σωτηρίαν», κατά τον Απόστολο Παύλο.

Ο Αρχιστράτηγος Μιχαήλ είναι ο πρώτος από τους Αγγέλους διότι στάθηκε ανάμεσα στους Αγγέλους κατά την πτώση του δέκατου Αγγελικού τάγματος του Εωσφόρου, που από άγγελοι φωτός έγιναν δαίμονες και δυνάμεις του σκότους, και είπε:

«Στώμεν καλώς, στώμεν μετά φόβου Θεού» με αποτέλεσμα οι Άγγελοι να παραμείνουν στην κατάσταση που βρίσκονταν.

Επίσης, ο Σεβ. κ. Κύριλλος αναφέρθηκε στον φύλακα άγγελο που λαμβάνει ο χριστιανός κατά το Μυστήριο του Βαπτίσματός του για να τον προστατεύει, τονίζοντας ότι χαίρεται ή λυπάται ανάλογα με το εάν ο άνθρωπος τηρεί τις εντολές του Θεού στη ζωή του, σεβόμενος πάντοτε την προσωπική ελευθερία και το αυτεξούσιο του.

Όπως ακόμα επεσήμανε, οι Άγγελοι συμμετείχαν σε όλα τα μεγάλα γεγονότα του σχεδίου της θείας οικονομίας για τη σωτηρία του ανθρώπου, όπως στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου ο «Αρχάγγελος της χαράς» Γαβριήλ, στην Γέννηση του Σωτήρος Χριστού άγγελος Κυρίου που έφερε το μήνυμα στους ποιμένες, και στην Ανάσταση του Κυρίου, όταν άγγελος Κυρίου «καταβας εξ ουρανού» αποκύλισε τον λίθο της θύρας του μνημείου και ανήγγειλε στις Μυροφόρες το γεγονός.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος παρότρυνε όλοι να προσευχηθούμε με όλη τους τη δύναμη της ψυχής μας ο Αρχάγγελος Μιχαήλ να μας περιφρουρεί και να μας σκεπάζει υπό την σκέπη των πτερύγων του στον συνεχώς μεταβαλλόμενο σύγχρονο κόσμο που ζούμε.

Στην ακολουθία του Αρχιερατικού Εσπερινού έλαβαν μέρος Εφημέριοι της πόλεως, συμμετείχε πλειάδα ιεροψαλτών και παρέστη πλήθος ευσεβών χριστιανών της ευρύτερης περιοχής.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.