Μεγαλοπρεπώς εόρτασε η Εκκλησία την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ημέρα κατά την οποία πανηγυρίζουν πλήθος ιερών Ναών ανά την Ελλάδα. Πολλά ήταν και τα μηνύματα από τις πολιτειακές και στρατιωτικές αρχές του τόπου.

Της Σβετλάνα Λεβίτσκι

Μήνυμα Αρχηγού ΓΕΕΘΑ: ”Σύμβολο ανδρείας και αυταπάρνησης ο Άγιος Γεώργιος”

Με αφορμή την Εορτή του Αγίου Γεωργίου, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει μεταξύ άλλων:«Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και στο προσωπικό του Στρατού Ξηράς που με περίσσιο θάρρος και αποφασιστικότητα “Φυλάττει Θερμοπύλας”».
«Ο “Του Χριστού Οπλίτης” και Προστάτης του ένδοξου Στρατού μας, ο ‘Αγιος Γεώργιος τιμάται σήμερα ως ιδεώδες σύμβολο ανδρείας και αυταπάρνησης!», αναφέρει ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος και προσθέτει: «Χρόνια Πολλά στους εορτάζοντες και στο προσωπικό του Στρατού Ξηράς που με περίσσιο θάρρος και αποφασιστικότητα “Φυλάττει Θερμοπύλας”».

Ευχές Δένδια για την εορτή του Προστάτη του Στρατού Αγίου Γεωργίου

«Χρόνια πολλά στη Γεωργία & τον Γιώργο, που εορτάζουν την ονομαστική τους εορτή! Χρόνια πολλά επίσης στα στελέχη & τους στρατευμένους μας στον Ελληνικό Στρατό & το Πεζικό, που διαφυλάττουν καθημερινά την εδαφική ακεραιότητα της χώρας μας, για τον προστάτη τους Άγιο Γεώργιο», ευχήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, με ένα βίντεο που ανάρτησε σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.
«Σήμερα είναι η μεγάλη γιορτή του Αγίου Γεωργίου και θα ήθελα να ευχηθώ σε όσες και όσους γιορτάζουν χρόνια πολλά, με υγεία, με ευτυχία, με τη δύναμη να ξεπερνούν τις δυσκολίες των καιρών», ανέφερε ο κ. Δένδιας και πρόσθεσε:

«Ο ‘Αγιος Γεώργιος είναι ο προστάτης άγιος του ελληνικού στρατού και του πεζικού μας, ενός όπλου που πολλοί από εμάς υπηρετήσαμε. Εύχομαι σε όλα τα στελέχη δύναμη, υγεία, ευτυχία και τη δυνατότητα να υπερασπίζουν πάντα την πατρίδα μας».

Θεοδωρικάκος: «Η Ελληνική σημαία με τον Αη Γιώργη στο Καστελόριζο στέλνει ξεκάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση»

Με μια συμβολική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος τίμησε τη μνήμη του Προστάτη του Ελληνικού Στρατού Άγιο Γεώργιο. “Χρόνια πολλά στα στελέχη του ελληνικού στρατού που φυλάσσουν Θερμοπύλες υπό τη σκέπη του προστάτη τους Αγίου Γεωργίου. Χρόνια πολλά σε όσες και όσους φέρουν το όνομα του Αγίου μας”, είπε μεταξύ άλλων ο κ. Θεοδωρικάκος.
Χαρακτηριστικά ο Υπουργός έγραψε:

«Τιμούμε σήμερα τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου, προστάτη του στρατού μας. Η εορτή του αποκτά ιδιαίτερο συμβολισμό με την ύψωση της σημαίας γιγαντιαίων διαστάσεων, στο ακριτικό μας Καστελλόριζο.

Η έμπνευση ανήκει στον παπα-Γιώργη του Καστελλόριζου και αποτελεί έργο του καλλιτέχνη -από την επίσης ακριτική μας Ξάνθη – Στράτου Μυλωνά, ενώ καθοριστική ήταν και η συνεισφορά του Συλλόγου Χειμερινών Κολυμβητών Ορεστιάδας.

Το μήνυμα από τους Ακρίτες μας ξεκάθαρο προς κάθε κατεύθυνση ! Χρόνια πολλά στα στελέχη του ελληνικού στρατού που φυλάσσουν Θερμοπύλες υπό τη σκέπη του προστάτη τους Αγίου Γεωργίου. Χρόνια πολλά σε όσες και όσους φέρουν το όνομα του Αγίου μας».

Η Ιεράπετρα τίμησε με λαμπρότητα τον Πολιούχο της

Η Ιεράπετρα τίμησε τον Πολιούχο της Άγιο Γεώργιο προεξάρχοντάς του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου. Οι πιστοί κατέκλυσαν το εσωτερικό του Ιερού Ναού του Αγίου Γεωργίου, χωρίς ωστόσο αυτή τη φορά την παρουσία στρατιωτικού αγήματος πάρα μόνο των προσκόπων της πόλης.
Στη θεία λειτουργία παρέστησαν ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο οικοδεσπότης δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, οι τοπικές Αρχές και πλήθος κόσμου.

Από νωρίς το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, πλήθος πιστών έφθανε στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στη γραφική ομώνυμη συνοικία που βρίσκεται στα όρια της παλιάς πόλης και του Εμπορικού Κέντρου της Ιεράπετρας, τηρώντας όλα τα μέτρα ασφαλείας και πρόληψης κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι πιστοί κατέκλυσαν το εσωτερικό του Ιερού Ναού αλλά και τον αύλειο χώρο του Αγίου Γεωργίου, χωρίς ωστόσο αυτή τη φορά την παρουσία στρατιωτικού αγήματος πάρα μόνο των προσκόπων της πόλης.

Μετά το πέρας της θείας λατρείας έγινε η περιφορά των Ιερών λειψάνων και της θαυματουργής εικόνας του μεγαλομάρτυρα Αγίου Γεωργίου στους κεντρικούς δρόμους και την πλατεία Ηρώων της Ιεράπετρας με τη Δημοτική Φιλαρμονική στην κεφαλή της πορείας και τους πιστούς να προσκυνούν τα κειμήλια της Ορθοδοξίας.

Μοναδικό μνημείο ο Άγιος Γεώργιος

Θεωρείται ο σημαντικότερος ναός της Νοτιοανατολικής Κρήτης, ο καθεδρικός μητροπολιτικός ναός του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος παράλληλα είναι και ο πολιούχος και προστάτης της Ιεράπετρας, εξαιτίας των θαυμάτων του Αγίου Γεωργίου κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας.

Ο Άγιος Γεώργιος βρίσκεται στην ιστορική συνοικία της Κάτω Μεράς και κατασκευάστηκε τον 19ο αιώνα στη θέση παλαιότερου ναού. Ο αρχικός αυτός ναός, όπως ανακαλύφθηκε κατά την διάρκεια ανασκαφικών ερευνών, ήταν μονόχωρος με προσανατολισμό ΒΔ-ΝΑ και έφερε δύο φάσεις. Κτίσμα πιθανόν της Ενετικής περιόδου θα πρέπει μάλλον να ταυτιστεί με τον ναό του Αγίου Γεωργίου της ομώνυμης συνοικίας, που αναφέρεται σε απογραφικούς πίνακες του 17ου αιώνα.

Ο σημερινός ναός που χτίστηκε το 1856 από τον αρχιτέκτονα Χατζή-Μανώλη, ανήκει στον τύπο του τρίκλιτου ναού με τρούλλο στον οποίο η ανωδομή είναι κατασκευασμένη από μπαγδατί, δηλαδή ξύλινο σκελετό επιχρισμένο με κονίαμα. Το 1936 έγιναν διάφορες εκτεταμένες επεμβάσεις στον ναό, από τις οποίες η σημαντικότερη είναι η επέκταση κατά 3,20 μ. στα ανατολικά. Ο ναός είναι αρκετά ευρύχωρος και ιδιαίτερα επιμελημένος στα επιμέρους στοιχεία, όπως τους λεπτοφυείς κίονες με τα διαφορετικά κιο­νό­κρανα, που μάλλον προέρχονται από αρχαία μνημεία της πόλης, αλλά και τα μνημειακά διαμορφωμένα θυρώματα και τα διακοσμητικά ανάγλυφα τα οποία αναδείχθηκαν και συντηρήθηκαν μετά την πρόσφατη αποκατάστασή του από την Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας, που ολοκληρώθηκε το 2000.

«Η Ιεράπετρα γιορτάζει τη Δευτέρα του Πάσχα, τον Πολιούχο και Προστάτη της μεγαλομάρτυρα Άγιο Γεώργιο. Είναι ιδιαίτερα λαοφιλής Άγιος, συνυφασμένος με τους αγώνες των προγόνων μας, για την ελευθερία και την επιβίωση των παλαιότερων αλλά και των νεότερων. Εύχομαι η χάρη του Αγίου Γεωργίου να μας σκεπάζει όλους να μας περιφρουρεί και να είναι συμπαραστάτης των πονεμένων αδερφών μας στην Ουκρανία. Οι εικόνες που βλέπουμε καθημερινά είναι φρικιαστικές και μέσα από αυτές βλέπουμε τον άνθρωπο που δε μπορεί να νικήσει τον πόλεμο, όπως μας είπε στο μήνυμα του και ο παναγιότατος πατριάρχης μας», δήλωσε μεταξύ άλλων ο σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ιεραπυτνης και Σητείας κ. κ. Κύριλλος.

«Ο Άγιος Γεώργιος ο τροπαιοφόρος, πολιούχος και προστάτης της Ιεράπετρας ας μας δίδει δύναμη, να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και τις οικογένειές μας και την πατρίδα μας. Χρόνια πολλά στην Ιεράπετρα, στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες, καθώς και σε όλο τον κόσμο», είπε στο λιτό μήνυμα του ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτακης.

«Μετά από δύο χρόνια κεκλεισμένων των θυρών εορτάζουμε σήμερα τον πολιούχο και προστάτη της Ιεράπετρας Άγιο Γεώργιο. Θέλω να ευχαριστήσω όσους μας τίμησαν με την παρουσία τους. Τον υπουργό Ναυτιλίας Γιάννη Πλακιωτάκη τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκης τους αντιπεριφερειάρχες, τους αντιδημάρχους, τους περιφερειακούς και δημοτικούς συμβούλους και να πω χρόνια πολλά με υγεία σε όσες και όσους εορτάζουν σήμερα», δήλωσε ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης.

«Βρίσκομαι για άλλη μια χρονιά εδώ στη γιορτή του Άη Γιώργη. Στη γιορτή του πολιούχου της Ιεράπετρας. Εύχομαι υγεία και δύναμη σε όλο τον κόσμο. Να μας βλέπει και να μας προστατεύει όλους ο Άγιος Γεώργιος. Για την Ανάσταση του Κυρίου εύχομαι σε όλο τον κόσμο υγεία, αγάπη, δύναμη κι ελπίδα», δήλωσε τέλος ο περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Η Εορτή του Αγ. Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στο Αλιβέρι

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η εορτή της λαμπροφόρου Αναστάσεως και η εορτή του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στον φερώνυμο ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στην πόλη του Αλιβερίου, κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό της Αγάπης, το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στον οποίο συμμετείχαν χορεία ιερέων.
Μετά το πέρας του εσπερινού στο προαύλειο χώρο του ιερού ναού τελέσθηκε η Αρτοκλασία καθώς επίσης τον θείο λόγο κήρυξε ο Πανοσ Αρχιμ Νεκτάριος Καπενής.

Ακολούθησε η λιτανεία της ιεράς εικόνος με την πλαισίωση του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Αλιβερίου και συμμετοχή πολλών πιστών οι οποίοι τίμησαν την εορτή.

Την δε κυριώνυμο ημέρα της εορτής στον προαναφερθέντα ιερό ναό τελέσθηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ με την πλαισιώση των Πανοσ Αρχιμ Αμφιλοχίου Διακάκη προϊστάμενου ιερού ναού Αγίας Μαρίνης Αλιβερίου Δαμασκηνού Φυλακτού προϊστάμενου ιερού ναού Αγίας Σκέπης Παπάγου της Αρχιεπισκοπής Αθήνων Νικοδήμου Τσιμόγιαννη προϊστάμενου του ιερού νσού και τους Διακόνους Πρόδρομο Γκέγκε και Αποστόλου Μπάκουλη.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος κ. Σεραφείμ και αναφέρθηκε μέσα από διδάγματα και δωρεές της Αναστάσεως στους λόγου του Αποστόλου Παύλου που αναφέρει για την Ανάσταση.

Καθώς επίσης στο μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου που υπέμεινε με χαρά για τον Χριστό.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε προς τους πιστούς η χάρις του Αναστάντος Χριστού και του Αγίου Γεωργίου να εμπεδώνει την ένοια της δικαιώσεως που θα γίνει πεποίθηση και πράξη να μας χαρίζει την χαρά και την ειρήνη οι οποίες είναι τόσο απαραίτητες τόσο δυνατές για χαροποιήσει και ειρηνοποιήσει την ζωή μας.

Μετά το πέρας της Θείας Ευχαριστίας ακολούθησε με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο και τους ιερείς διακόνους η λιτανεία της εικόνος και των λειψάνων του Αγίου Γεωργίου πέριξ του ιερού ναού καθώς επίσης παρέστησαν ο πρώην Δήμαρχος Κύμης κ. Δημήτριος Θωμάς και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Γεώργιος Μπόκαρης και Νικόλαος Κιούσης κ. Αναστάσιος Βλάχος ο Τοπικός Σύμβουλος κ. Γεώργιος Ξύγγης η Δημοτική Σύμβουλος και Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αλιβερίου κ. Σοφία Κόλλια- Βότση η Πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Αλιβερίου και περιχώρων κ. Σταματούλα Πανουργιά και πλήθος πολλων πιστών πιυ τίμησαν την εορτή.

Επίσης τους αναστάσιμους και πανηγυρικούς ύμνους της εορτής απέδωσε με ευγενή και φιλόξενη παραχώρηση του Πρωτοψάλτου του ιερού ναού κ. Χαραλάμπους Μαζαράκη ο Πρωτοπρ Σωτήριος Τσούγκας εφημέριος Αετού και Διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας με έδρα την Κάρυστό και την συμμετοχή άλλων ιεροψαλτών.

Εορτή του Αγ. Γεωργίου και χειροθεσία Πρωτοπρεσβυτέρου στην Αγριά

Μεγαλοπρεπώς εόρτασε η Τοπική Εκκλησία την μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου, ημέρα κατά την οποία πανηγυρίζουν πλήθος ιερών Ναών της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Ανήμερα το Πάσχα ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Βόλου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι «το μαρτύριο του Γεωργίου είναι η απόδειξη και αυτή της Αναστάσεως του Κυρίου μας. Αν και ήταν νέος στην ηλικία και διαπρεπής αξιωματικός του Ρωμαϊκού Στρατού, εντούτοις, πίστεψε στην Ανάσταση, μετέφερε αυτή την πίστη στους ανθρώπους και ενδύθηκε την χλαμύδα του Μαρτυρίου.

Η πορεία του Μαρτυρίου χαράχτηκε από τότε και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, γιατί και στην εποχή μας υπάρχουν Μάρτυρες της Αναστάσεως του Χριστού. Εμείς ζούμε σε μια πατρίδα, όπου ελεύθερα λατρεύουμε τον Θεό, όπως αποδείχθηκε και στο φετινό Πάσχα με την πληθωρική παρουσία του λαού μας στις Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος και της Αναστάσεως. Η ενοποιός μας δύναμη είναι η Ορθοδοξία και μάλιστα σε μια εποχή που νιώθουμε ότι οι μέρες που ζούμε δεν είναι εύκολες, γι’ αυτό έχουμε ανάγκη από την δύναμη της κοινής πίστης μας».

Ο Σεβασμιώτατος κάλεσε τον λαό μας «να βιώνει και να μεταφέρει σε όλους την χαρά της Αναστάσεως, ως έκφραση αγάπης και προσφοράς σε κάθε αναγκεμένο. Η αγάπη προς τους αδελφούς μας και η μεταξύ μας ενότητα είναι σήμερα η μεγαλύτερη απόδειξη της πίστης μας στην Ανάσταση του Χριστού».

Κατά την σημερινή Αγιώνυμη ημέρα, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε στον Πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγριάς, παρουσία μεγάλου πλήθους πιστών.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας προεχείρησε σε Πρωτοπρεσβύτερο τον εφημέριο του Ναού π. Γεώργιο Πράσινο, τον επαίνεσε για το έργο που επιτελεί στην ενορία, για την ενότητα που έχει επιτύχει και τον κάλεσε να συνεχίσει με τον ίδιο πόθο, την ευλάβεια, την ταπείνωση και την υπακοή που τον χαρακτηρίζουν.

Εξήρε, μάλιστα, το γεγονός ότι είναι πατέρας ενός εξαίρετου Κληρικού μας, του π. Νικήτα και τόνισε ότι «ο τόπος αυτός θα ζήσει από τις ευλογημένες, Ορθόδοξες και Ελληνικές οικογένειες, που θα συνεχίζουν την Παράδοση, που θα διακονούν την Εκκλησία και θα συνεχίζουν το έργο Της».

Ακολούθως, ο Σεβασμιώτατος απένειμε τιμητική πλακέτα στον επί 60 χρόνια Λαμπαδάριο του Ναού κ. Αντώνιο Σιούρα, ο οποίος αφιλοκερδώς διακονεί το ιερό Αναλόγιο, προσφέροντας ανυπολόγιστες υπηρεσίες. Ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε την ανιδιοτέλειά του και τον κάλεσε να συνεχίζει την εκκλησιαστική του διακονία, όσο θέλει ο Θεός.

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου και Χειροτονία Διακόνου στο Ελαιοχώρι Παγγαίου

Η ιερά μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου εορτάστηκε σε όλους τους Ναούς και τις Ιερές Μονές της Μητρόπολης Ελευθερουπόλεως, τη Δευτέρα της Διακαινησίμου, 25 Απριλίου 2022.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ελευθερουπόλεως κ. Χρυσόστομος ιερούργησε στον Ενοριακό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Ελαιοχώρι Παγγαίου, πλαισιωμένος υπό του Πρωτοσυγκέλλου της Μητρόπολης Αρχιμανδρίτου π. Χρυσοστόμου Μπένου, του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου και εφημερίου επί τεσσαράκοντα και τρία έτη, Πρωτοπρεσβυτέρου π. Αθανασίου Παπαδάκη και του Διακόνου π. Αθανασίου.

Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος χειροτόνησε σε Διάκονο τον Μοναχό π. Συμεών Αποστολάκη. Πριν την τέλεση του μυστηρίου του κατά την προσφώνησή του ο νέος Διάκονος αναφέρθηκε με πολλή συγκίνηση στη προσέλευση του στην Ιερωσύνη και ευχαρίστησε εγκαρδίως όλους όσους συνέβαλαν στην πορεία του μέσα στην Εκκλησία, ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο κ. Χρυσόστομο.

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος μίλησε προς το εκκλησίασμα κάνοντας αναφορά στην αληθινή χαρά που πηγάζει από την Ανάσταση του Κυρίου και εν συνεχεία απευθυνόμενος προς τον νέο Διάκονο της Μητροπόλεως απηύθυνε πατρικές νουθεσίες περί του υψίστου Λειτουργήματος της Διακονίας ευχόμενος πίστη, υπακοή και υπομονή στη νέα διακονία του.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας έλαβε χώρα η λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Γεωργίου και των Ιερών Λειψάνων με τη συμμέτοχή των Αρχών του Νομού Καβάλας και πιστών κατοίκων του χωρίου τηρουμένων των μέτρων ασφαλείας κατά της πανδημίας.

Εορτή του Αγ. Γεωργίου στο Μακροχώρι και πασχαλινή δεξίωση

Μέσα σε Αναστάσιμο κλίμα, τελέσθηκε Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου του Τροπαιοφόρου της Κοινόητος Μακροχωρίου, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Γέροντος Δέρκων κ. Αποστόλου, τη Δευτέρα του Πάσχα, 25 Απριλίου 2022.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέσθηκε αρτοκλασία υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως πάντων των απανταχού της γης Μακροχωριτών και επακολούθησε πασχαλινή δεξίωση στην κοινοτική αίθουσα.

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στο Αγρίνιο

Μέσα στο κλίμα της αναστάσιμης χαράς και ευφροσύνης πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Αγρινίου την μνήμη του μεγαλομάρτυρος και Τροπαιοφόρου Αγίου Γεωργίου την Δευτέρα της Διακαινησίμου, 25 Απριλίου 2022. Στην ακολουθία του Όρθρου και στην πανηγυρική αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου και Τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Ιερόθεος.

Ο Σεβασμιώτατος κατά το κήρυγμά του ανέλυσε τον στίχο του Δοξαστικού των Αίνων της εορτής «Ανέτειλε το έαρ, δεύτε ευωχηθώμεν, εξέλαμψεν η Ανάστασις Χριστού, δεύτε ευφρανθώμεν» τονίζοντας ότι η Ανάσταση του Χριστού είναι ένα πολύ μεγάλο γεγονός μέσα στην ιστορία, είναι η εορτή των εορτών και η πανήγυρη των πανηγύρεων.

Μέσα σε αυτό το πέλαγος της χαράς της Αναστάσεως γιορτάζουμε επίσης τον άγιο Γεώργιο που είναι ένας καρπός της Αναστάσεως του Χριστού.

Η Ανάσταση του Χριστού είναι η άνοιξη της ζωής. Πέρασε η ανθρωπότητα τη βαρυχειμωνία του θανάτου και ο Χριστός με την Ανάστασή Του μας έδωσε την πίστη και την βεβαιότητα και της δικής μας αναστάσεως.

Ο άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος συνδέει την Ανάσταση του Χριστού με την άνοιξη της φύσεως λέγοντας «η βασίλισσα των ωρών τη βασιλίδι των ημερών πομπεύει» και πιο κάτω συνεχίζει «έαρ κοσμικόν, έαρ πνευματικόν, έαρ ψυχαίς, έαρ σώμασιν, έαρ ορώμενον, έαρ αόρατον».

Έπειτα ανέφερε τον λόγο του αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου στον άγιο Μάμα που τότε εόρταζε ότι «τώρα οι μάρτυρες κάνουν να ανοίξει ο ουρανός και παρελαύνουν όλοι μαζί οι άγιοι και με λαμπρό βήμα συγκεντρώνουν τον λαό και παρουσιάζουν τα κατορθώματά τους». Αυτό έγινε σήμερα που ο άγιος Γεώργιος με τα κατορθώματά του συγκέντρωσε στον Ναό τον «φιλόχριστο» λαό του Αγρινίου.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε επίσης στην ορθόδοξη χώρα της Γεωργίας την οποία πολλές φορές έχει επισκεφθεί και περιέγραψε στους πιστούς την ευλάβεια των Γεωργιανών στον άγιο Γεώργιο.

Η Γεωργία εκχριστιανίσθηκε από την αγία Ισαπόστολο Νίνα πού ήταν ξαδέρφη του αγίου Γεωργίου. Είναι τέτοια η ευλάβεια των Γεωργιανών στον άγιο Γεώργιο που σχεδόν καθημερινά πανηγυρίζουν θαύματα του αγίου και έχουν πολλούς Ναούς αφιερωμένους στον άγιο Γεώργιο και την αγία Νίνα. Ακόμα και στην σημαία τους έχουν τον Σταυρό και τον άγιο Γεώργιο.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ευχήθηκε, με τις πρεσβείες του αγίου Γεωργίου, να νοιώθουμε την Εκκλησία ως μια άνοιξη πνευματική, μια άνοιξη στο νου και την καρδιά. Ο χριστιανός δεν μπορεί να είναι στενοχωρημένος και θλιμμένος διότι βιώνει την Ανάσταση του Χριστού.

Το χαρακτηριστικό γνώρισμα του χριστιανού είναι η χαρά. Ο χριστιανός είναι άνθρωπος ευχάριστος, χαρούμενος, κοινωνικός. Το χαρακτηριστικό γνώρισμα των αγίων ήταν η χαρά και το χαριτωμένο χιούμορ.

Ο άγιος Γεώργιος να πρεσβεύει για όλους μας ώστε να είμαστε ορθόδοξοι και ευχάριστοι στη ζωή μας. Κατά την απόλυση της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε τη χαρά του γιατί ιερούργησε στον Ναό του αγίου Γεωργίου Αγρινίου τον οποίο επισκεπτόταν ως μαθητής του Γυμνασίου και μνημόνευσε τους τότε εφημερίους του Ναού, αλλά και τους μακαριστούς Μητροπολίτες Ιερόθεο Β’, Θεόκλητο και Κοσμά που ιερουργούσαν στην πανήγυρη του Αγίου και τώρα συμμετέχουν στην ουράνια Θεία Λειτουργία και ευχήθηκε χρόνια πολλά στον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου που συμμετείχε στη Θεία Λειτουργία.

Μετά την Θεία Λειτουργία ο Σεβασμιώτατος Τοποτηρητής επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως, ξεναγήθηκε από τον διευθυντή του Σταθμού αρχιμ. Μακάριο Αντωνόπουλο και ενημερώθηκε για την λειτουργία του.

Επίσης προσκύνησε στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής Αγρινίου που βρίσκεται δίπλα από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό. Εκείνη την ώρα τελούνταν το μυστήριο της βαπτίσεως και ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το νεοφώτιστο νήπιο που έλαβε το όνομα Λάμπρος προκαλώντας χαρά και έκπληξη στους γονείς και τους συμμετέχοντες στο μυστήριο.

Η εορτή του Αγίου Γεωργίου στην πόλη της Καλαμάτας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη τιμήθηκε η μνήμη του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Γεωργίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό της πόλης της Καλαμάτας.
Της πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας προέστη ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος πλαισιωμένος από τον προϊστάμενο του Ναού και Αρχιερατικό Επίτροπο Καλαμάτας Αρχιμ. Χριστοφόρο Νταμάτη, τους συνεφημερίους του και τον Διάκονο Θεόφιλο Κυριάκο.

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος προέβη στην χειροθεσία Αναγνώστου δύο εκλεκτών μελών της ενορίας.

Το παρόν έδωσαν ο Δήμαρχος Καλαμάτας κ. Αθ. Βασιλόπουλος, ο Βουλευτής κ. Μίλτος Χρυσομάλλης και αρκετά μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας.

Λιτάνευσαν τον Άγιο Γεώργιο στην ‘Ηρα Αργολίδος

Με κάθε λαμπρότητα εορτάστηκε στο χωριό Ήρα Αργολίδας ο Άγιος Γεώργιος.
Την παραμονή της εορτής, Κυριακή 24 Απριλίου 2022, τελέσθηκε Πανηγυρικός Εσπερινός ιερουργούντος του Ιερομονάχου π. Λεοντείου Ξηνταρόπουλου, ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο.

Ακολούθησε η περιφορά της εικόνας και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου σε όλο το χωριό προς ευλογία των κατοίκων.

Στο τέλος του Εσπερινού ο εφημέριος του ναού π. Θεόδωρος Μποτσώνης ευχαρίστησε τους Ιερείς και τον κόσμο που παραβρέθηκαν στην εορτή.

Να σημειωθεί πως το δημοτικό διαμέρισμα της Ήρας βρίσκεται μέσα στον Αργολικό κάμπο και είναι περιτριγυρισμένο με πορτοκαλιές. Το τελευταίο διάστημα το εκκλησιαστικό συμβούλιο υπό την προεδρία του Ιερέα π. Θεόδωρου ,έχει πραγματοποιήσει σημαντικά έργα ,όπως την επισκευή του καμπαναριού της εκκλησίας.

Τον πανηγυρικό εσπερινό παρακολούθησαν ο βουλευτής Αργολίδος Γ. Ανδριανός, ο περιφερειακός σύμβουλος Β. Σιδέρης, ο αντιδήμαρχος του Δήμου Άργους Μυκηνών Μάριος Ρέσκος, ο πρόεδρος της ΚΕΔΑΜ Π. Σκούφης και πάρα πολύς κόσμος.

Εσπερινός Αγίου Γεωργίου στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ναό Ναυπλίου

Αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδος κ. Νεκταρίου τελέστηκε την παραμονή της εορτής της μνήμης του Αγίου Γεωργίου, Κυριακή του Πάσχα 24 Απριλίου 2022, στον εορτάζοντα Μητροπολιτικό Ναό Ναυπλίου. Κατά τον Eσπερινό έψαλε ο Pρωτοψάλτης του ναού Δημήτριος Καρκαλάτος και ο Λαμπαδάριος κ. Γκολέμης.
Ανήμερα της εορτής του Πάσχα ο Μητροπολίτης μαζί με τον εορταστικό εσπερινό του Αγίου Γεωργίου τέλεσε και την ακολουθία της Αγάπης.

Την Κυριακή του Πάσχα η Εκκλησία αφήνει πίσω τον πόνο, τη θλίψη των Παθών και της Σταύρωσης και διακηρύττει την αγαλλίαση και την ελπίδα που φέρνει η Ανάσταση. Ο Εσπερινός ονομάζεται και «Αγάπη», επειδή ο Χριστός σταυρώθηκε και αναστήθηκε για την αγάπη των ανθρώπων. Για να μπορέσει ο άνθρωπος να μορφώσει λυτρωτική σχέση κοινωνίας με το Θεό. Για να αποκτήσει ο άνθρωπος προοπτική σωτηρίας, μια προοπτική θεμελιωμένη στην άφθαρτη, άνευ όρων και ορίων αγάπη του Θεού για τον άνθρωπο. Μετά το πέρας του εσπερινού Ο εφημέριος του ναού π. Παναγιώτης Κιντής ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη που παραβρέθηκε και τέλεσε τον εσπερινό στον εορτάζοντα ναό. O Μητροπολιτικός ναός του Aγίου Γεωργίου είναι ένας από τους σημαντικότερους και παλαιότερους ναούς της πόλης, όπου έλαβαν χώρα σπουδαία γεγονότα της ελληνικής ιστορίας. Θεωρείται ότι χτίστηκε περί τις αρχές του 16ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της Πρώτης Eνετοκρατίας της πόλης, ενώ μετά την κατάληψη του Nαυπλίου από τους Tούρκους το 1540, ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί. Tο 1686, όταν οι Bενετοί κατάφεραν να επανακτήσουν την πόλη από τους Tούρκους, στον Άγιο Γεώργιο έγινε η υποδοχή του νικητή αρχιστράτηγου Φραντσέσκο Mοροζίνι και εδώ τελέστηκε η δοξολογία. Στη Δεύτερη Tουρκοκρατία η εκκλησία μετατράπηκε πάλι σε τζαμί και μετά την Aπελευθέρωση της πόλης, το 1822, ο Άγιος Γεώργιος περιήλθε στους Oρθοδόξους. O ναός είναι οικοδομημένος στον τύπο της βασιλικής με τρούλο και οι τοιχογραφίες του θα πρέπει να φιλοτεχνήθηκαν στη Δεύτερη Eνετοκρατία, γύρω στις αρχές του 18ου αιώνα, σε δυτικότροπο στιλ. Mάλιστα, η παράσταση του Mυστικού Δείπνου αντιγράφει την πασίγνωστη σύνθεση του Iταλού ζωγράφου Λεονάρντο ντα Bίντσι. Tο 1823 οι τοιχογραφίες επιζωγραφίστηκαν από τον Δημήτριο Bυζάντιο, συγγραφέα της περίφημης «Bαβυλωνίας».

ope.gr

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.