Ι.Μ.ΚΟΡΙΝΘΟΥ: Στον Μητροπολιτικό Ι. Ναό Αγίου Νικολάου Μεγαλοπόλεως και με την κυριαρχική άδεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, Τοποτηρητού της Ι. Μητροπόλεως Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως, μετέβη το Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος, συνοδευόμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιο Ραζνύ, τον Αιδεσ. Σταυροφόρο – Οικονόμο π. Δημήτριο Στεργιόπουλο και τους Διακόνους π. Δαμασκηνό Γεννηματά και π. Χρήστο Χίλια, προκειμένου να τελέσει το εξαμηνιαίο Ι. Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτου Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κυρού Ιερεμίου.

Στον κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος, με αφορμή την απόδοση της Εορτής της Πεντηκοστής, αναφέρθηκε στον εορτολογικό κύκλο που σκοπό έχει να υπενθυμίζει στους Πιστούς το Σωτηριολογικό Έργο του Χριστού. Είδαμε τον Λόγο του Θεού να σαρκώνεται και να γίνεται Άνθρωπος, να δρα στην κοινωνία, να κηρύσσει το Ευαγγέλιο Του, να θαυματουργεί, να πάσχει για τον κόσμο, να σταυρώνεται, να θάπτεται, να ανασταίνεται, να αναλαμβάνεται στους ουρανούς με το Ανθρώπινο Σώμα και εν τέλει να εκπληρώνει την υπόσχεσή Του «καὶ ἐγὼ ἐρωτήσω τὸν πατέρα καὶ ἄλλον παράκλητον δώσει ὑμῖν, ἵνα μένῃ μεθ᾿ ὑμῶν εἰς τὸν αἰῶνα, τὸ Πνεῦμα τῆς ἀληθείας…» (Ιω. ιδ΄, 16-17). Το Άγιο Πνεύμα είναι Αυτό που θα μένει εις τον αιώνα και θα οδηγεί την ζωή των ανθρώπων στην αλήθεια, στην αθανασία και στο φώς, καθώς «Εἴδομεν τὸ φῶς τὸ ἀληθινόν, ἐλάβομεν Πνεῦμα ἐπουράνιον, εὕρομεν Πίστιν ἀληθῆ, ἀδιαίρετον Τριάδα προσκυνοῦντες· αὕτη γὰρ ἡμᾶς ἔσωσε», όπως ψάλλουμε όταν κοινωνήσουμε των Αχράντων Μυστηρίων. Η ημέρα της Πεντηκοστής νοηματοδοτεί την έναρξη της ογδόης και ανεσπέρου ημέρας, η οποία ανέτειλε για να μην δύσει ποτέ και για να παρατείνει την παρουσία του Χριστού στον κόσμο μας, δια του Αγίου Πνεύματος, εις τους αιώνες των αιώνων.

Αυτό είναι το Μέγα Μυστήριο της Εκκλησίας και γι’ αυτό οι Άγιοι Πατέρες την ημέρα της Πεντηκοστής την θεωρούν ως την γενέθλιο ημέρα της Εκκλησίας. Ό,τι λαμβάνει χώρα μέσα στην Εκκλησία, αποδίδεται στο Άγιο Πνεύμα, καθώς «Πάντα χορηγεῖ τὸ Πνεῦμα τὸ ἅγιον, βρύει προφητείας, ἱερέας τελειοῖ, ἀγραμμάτους σοφίαν ἐδίδαξεν, ἁλιεῖς θεολόγους ἀνέδειξεν, ὅλον συγκροτεῖ τὸν θεσμὸν τῆς Ἐκκλησίας…»

Σήμερα, που αποδίδεται η εορτή της Πεντηκοστής, συνέχισε ο Σεβασμιώτατος, συνέπεσε και το εξαμηνιαίο μνημόσυνο ενός ανθρώπου, που το Άγιο Πνεύμα τον ανέδειξε Επίσκοπο της Εκκλησίας. Τον από δεκαπενταετίας Ποιμενάρχη σας κυρό Ιερεμία. Ο πνευματικός αδελφός μου αποτέλεσε λαμπρό υπόδειγμα Ιεράρχη, καθηγητού και βιωματικού Θεολόγου, αλλά και Ποιμενάρχη που με κόπους, θυσίες και αγωνίες για την Εκκλησία και το Ποίμνιό του, κράτησε στιβαρά το πηδάλιο της τοπικής Εκκλησίας δίδοντας λαμπρά δείγματα ιερωμένου και αγιοπνευματικού Πατρός. Να είστε πολύ υπερήφανοι για τον Δεσπότη σας και να τιμάτε την μνήμη του πάντοτε!

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.