Από τις 16 Σεπτεμβρίου έως τις 3 Οκτωβρίου ο ΟΠΕΚΕΠΕ πραγματοποίησε πληρωμές ύψους 89.384.895,37 ευρώ, εκ των οποίων τα 26.298.105 αφορούσαν τo αποθεματικό κρίσης και τα 35.729.750 την πρώτη δόση Νέων Αγροτών των Περιφερειών Αττικής, Πελοποννήσου και Ιονίων Νήσων.

Από κει και πέρα, το υπόλοιπο ποσό (27.357.040,4 ευρώ) πιστώθηκε σε συνολικά 1.101 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.

Μεγάλο μέρος των πληρωμών αφορά λοιπές πληρωμές Νέων Αγροτών καθώς και το μέτρο της αναδιάρθρωσης αμπελώνων.

Αναλυτικά οι πληρωμές ΟΠΕΚΕΠΕ διαθέσιμες εδώ

Παράλληλα, με μηνύματα προς τους παραγωγούς, ενημερώνει για τυχόν τροποποιήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ενόψει της προγραμματισμένης για τις 19 Οκτωβρίου έναρξης της διαδικασίας πιστώσεων.
Σε σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρεται ότι στην προγραμματισμένη προκαταβολή ενιαίας ενίσχυσης θα συμπεριληφθούν τα αγροτεμάχια τα οποία κατά τον έλεγχο με τεχνικές παρακολούθησης και μετά από τις πιθανές διορθώσεις, έχουν προσδιοριστεί ως «πράσινα», δηλαδή επιβεβαιώνεται η δηλούμενη καλλιέργεια σε αυτά, σύμφωνα με απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Τα υπόλοιπα αγροτεμάχια, για τα οποία δεν υπάρχει επιβεβαίωση των απαιτούμενων κριτηρίων επιλεξιμότητας ανά καθεστώς ενίσχυσης, θα δεσμευτούν. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα συμπεριληφθούν στην πληρωμή, χωρίς να προκαλέσουν μειώσεις / κυρώσεις και θα υπάρξει εκ νέου έλεγχος και, αν καταστεί αναγκαίο, σχετική ειδοποίηση για πιθανές διορθώσεις.

Όσον αφορά στις διορθώσεις που πραγματοποιούνται, το Σύστημα θα κλείσει προσωρινά για διορθώσεις στις 08/10 λόγω της αναγκαιότητας διακοπής εισαγωγής νέων στοιχείων για τις προγραμματισμένες εργασίες της προκαταβολής. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να ληφθούν υπόψη όσο το δυνατόν περισσότερες διορθώσεις που έχουν πραγματοποιηθεί.

Όσον αφορά στους ελέγχους που πραγματοποιούνται με τη μέθοδο του monitoring στο πλαίσιο της υποβολής της ΕΑΕ 2022, καθώς και τις πιθανές διορθωτικές ενέργειες για τις οποίες έχουν σταλεί ειδοποιήσεις μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Ο έλεγχος με τη μέθοδο του monitoring έχει ως σκοπό την διεπαφή με τον γεωργό με σκοπό την διόρθωση από μέρους του πιθανών σφαλμάτων και άρα των λιγότερων δυνατών κυρώσεων. Για το λόγο αυτό στάλθηκαν και συνεχίζουν να στέλνονται οι ειδοποιήσεις πιθανών σφαλμάτων.

Βάσει των Κοινοτικών Κανονισμών, δεν δύναται να γίνουν περαιτέρω διορθώσεις ανά αγροτεμάχιο μετά την πρώτη πληρωμή του.

Τσαντίρης Νίκος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.