Σήμερα το απόγευμα μαζί με τον όρθρο της Μεγάλης Πέμπτης, δηλ. την ακολουθία του Νιπτήρα, κατά τον οποίο ο Διδάσκαλος Ιησούς έπλυνε τα πόδια των μαθητών, τελείται και το ιερό Μυστήριο του Αγίου Ευχελαίου προς αγιασμό των πιστών, πέρα από τις περιπτώσεις εκείνες που καλείται ο Ιερέας, ένεκα έκτακτης ανάγκης, σωματικής ή ψυχικής ασθένειας να το τελέσει.

Το μυστήριο του Ευχελαίου, κατά την ιστορική διαδρομή του, πήρε αρκετές ονομασίες.

Αποκαλέστηκε άγιον έλαιον, ευχέλαιον, ηγιασμένο έλαιο, χρίσμα δι’ ελαίου, ελαίου χρίσις.

Στη δυτική εκκλησία, μάλιστα, η σημασία του πήρε άλλη αξία, αφού πλέον παρέχεται ως έσχατο εφόδιο «επί επιθανάτιας κλίνης».

Σε άλλες ομολογίες ή παραδόσεις της εκκλησίας, έλαβε επίσης διαφορετικές ονομασίες. Στη ρωμαιοκαθολική εκκλησία αποκαλείται ως «μυστήριο των ασθενών», οι Σύροι και οι Μαρωνίτες το αποκαλούσαν «μυστήριο των λυχνιών».

Η επικρατούσα ονομασία, σήμερα, είναι Ευχέλαιο και πιθανώς επικράτησε από τον μοναχό Ιώβ, ως μία σύνθεση από τον εξωτερικό τύπο του μυστήριου.

Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΟΥ

Το Ευχέλαιο είναι το μυστήριο που παρέχει πρωτευόντως τη σωματική ίαση στα ασθενούντα μέλη της Εκκλησίας και δευτερευόντως την πνευματική τους υγεία, την άφεση των αμαρτιών.

Στην Ορθόδοξη Εκκλησία δεν υπάρχει περιορισμός ως προς το χρόνο της τελέσεως του μυστηρίου.

Όταν ένας Χριστιανός είναι ασθενής ή επιθυμεί να προετοιμασθεί για τη Θεία Κοινωνία, είναι δυνατόν να καλέσει τους κληρικούς προς τέλεση του Ευχελαίου.

Το μυστήριο αυτό, ήδη τελείτο κατά την εποχή των Αποστόλων, όπως μας πληροφορεί ο Ιάκωβος ο αδελφόθεος. Το ευχέλαιο σαν μυστήριο παρέχει άφεση, αλλά ειδικά σωματική υγεία, αποτελώντας μία συνέχιση των θεραπευτικών θαυματουργικών ενεργειών του Ιησού Χριστού.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.