ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΤΑΡΤΗ ΑΓΙΟ ΕΥΧΕΛΑΙΟ: Άγιο Ευχέλαιο σήμερα Μεγάλη Τετάρτη 24 Απριλίου. Η Μεγάλη Τετάρτη είναι το μέσον της Μεγάλης Εβδομάδας και το Θείο Πάθος βαίνει προς την δραματική κορύφωσή του. Είναι αφιερωμένη στη μνήμη της αμαρτωλής γυναίκας (Λουκ. 7,47), που μετανόησε, πίστεψε στο ν Ιησού Χριστό και άλειψε τα πόδια Του με μύρο και συγχωρήθηκε για τα αμαρτήματα της.

Μεγάλη Τετάρτη- Το Άγιο Ευχέλαιο

Την Μεγάλη Τετάρτη το πρωί τελείται η Προηγιασμένη Θεία Λειτουργία και το απόγευμα ή το βράδυ το Μυστήριο του Ιερού Ευχελαίου, όπου διαβάζονται τα επτά Ευαγγέλια και επτά ευχές για να ευλογήσει λάδι που το χρησιμοποιούμε για τη θεραπεία ψυχικών και σωματικών ασθενειών.

Μετά την ακολουθία του Ευχελαίου (Άγιο Ευχέλαιο) ο ιερέας σταυρώνει τους πιστούς με λάδι στο μέτωπο, τα μάγουλα, το πρόσωπο και τα χέρια. Στη συνέχεια πραγματοποιείται η τελετή του Νιπτήρος που είναι ο Όρθρος της Μεγάλης Πέμπτης που αναφέρεται σε τέσσερα γεγονότα.

Τον Ιερό Νιπτήρα, το πλύσιμο δηλαδή των ποδιών των μαθητών από τον Ιησού Χριστό, τον Μυστικό Δείπνο, την Προσευχή Του Κυρίου στο Όρος των Ελαιών και την προδοσία του Ιούδα, δηλαδή την αρχή των Παθών Του.

Η Μεγάλη Τετάρτη

Η τιμή του μύρου ήταν γύρω στα τριακόσια δηνάρια και γι’ αυτό οι μαθητές την επέκριναν και περισσότερο απ’ όλους ο Ιούδας. Ο Χριστός την υπερασπίσθηκε, λέγοντας στους μαθητές «εμένα θα με έχετε για λίγο ακόμα κοντά σας, τους φτωχούς θα τους βοηθάτε καθ΄όλη τη διάρκεια της ζωής σας».

Ο Ιούδας αποχώρησε και πήγε στους αρχιερείς, με τους οποίους διαπραγματεύτηκε την παράδοση Του Ιησού έναντι 30 αργυρίων.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (-3)

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.