ΜΕΓΑΛΗ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗ: Του Κωνσταντίνου Γιατρά. Για άλλη μια χρονιά μας αξιώνει ο Κύριος μας Ιησούς Χρίστος να εισέλθουμε στην Αγία και Μεγάλη Τεσσαρακοστή όπου είναι μια περίοδος πνευματικής προετοιμασίας του ανθρώπου καθώς αποτελεί την πιο σημαντική περίοδο κατά το ορθόδοξο εκκλησιαστικό ημερολόγιο, μιας και προετοιμάζει τους Χριστιανούς για την μεγαλύτερη εορτή της εκκλησίας μας που είναι το Πάσχα.

Σκοπός της περιόδου αυτής πέραν του να προετοιμάσει τους πιστούς όπως προ είπαμε να εισέλθουν στα Αγία Πάθη του Κυρίου μας είναι και το ότι αποτελεί ένα «πνευματικό θεραπευτήριο» στο οποίο η ζωή του χριστιανού εδραιώνεται πνευματικά μέσα στα ιδεώδη του ευαγγελίου.

Η ίδια η Σαρακοστή δεν είναι προς χάριν της Σαρακοστής, όπως και η νηστεία δεν είναι προς χάριν της νηστείας. Μάλλον, αυτά είναι τα μέσα με τα οποία και για τα οποία, ο πιστός προετοιμάζει τον εαυτό του για να φτάσει, να αποδεχθεί και να επιτύχει το κάλεσμα του Σωτήρος του.

Ως εκ τούτου, η σημασία της Μεγάλης Σαρακοστής εκτιμάται ιδιαιτέρως, όχι μόνο από τους μοναχούς οι οποίοι αυξάνουν σταδιακά το χρονικό διάστημα της Σαρακοστής, αλλά και από τους ίδιους τους λαϊκούς. Μέσω αυτής της αφιέρωσης περισσότερου χρόνου από ότι συνήθως στην προσευχή και στην ανάγνωση της Αγίας Γραφής ο πιστός γίνεται μέσω της χάριτος του τριαδικού μας θεού πιο θεοειδής.

Οι ορθόδοξοι κανόνες της νηστείας πρέπει να πούμε ότι ακολουθούν το μοναστικό τυπικό της νηστείας έτσι από την Κυριακή των Αποκρεών δεν επιτρέπεται καθόλου κρέας και από την Κυριακή της Τυρινής και μέχρι το τέλος της Σαρακοστής, καθόλου αβγά ή γαλακτοκομικά προϊόντα.

Διαβάστε επίσης για τη νηστεία κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία. Ποια είναι τα οφέλη της νηστείας;

Αυτοί οι κανόνες δεν υφίστανται ως φαρισαϊκά «φορτία δυσβάστακτα» (Λουκ. 11, 46), αλλά ως ένα ιδανικό, για το οποίο πρέπει να παλέψουμε· όχι ως αυτοσκοπός, αλλά ως μέσον για πνευματική τελειότητα που στεφανώνεται από την αγάπη. Μας προσφέρει η Σαρακοστή ευκαιρίες πολύτιμες, στην πραγματικότητα μοναδικές, για πνευματική ανάταση, ψυχική κάθαρση, καθημερινή συμμετοχή στην ορθόδοξη λατρεία, ολοκληρωτική βίωση του γνήσιου ασκητικού πνεύματος της Εκκλησίας μας.

Η Εκκλησία μας χαρίζει πλούτο ασύγκριτο εφοδίων, στηριγμάτων, παραδειγμάτων και προτύπων, δρόμων και κατευθύνσεων, για να φθάσουμε στο τέρμα, που δεν είναι άλλο από την προσωπική συνάντηση του καθενός με τον Σταυρωμένο και Αναστημένο Χριστό. Ας προσπαθήσουμε να την βιώσουμε με μια πνευματική γνησιότητα μέσα από όλα αυτά μας λέει η εκκλησία μας και Κι ας βοηθήσουμε τα παιδιά και τους νέους να μας ακολουθήσουν το ταξίδι της, ένα ταξίδι που μεταμορφώνει τον εσωτερικό εαυτό μας και ομορφαίνει τη ζωή μας. Έχουμε πολλά να ωφεληθούμε όλοι μας.

Καλό αγώνα! Καλή και επιτυχημένη πορεία!

Κωνσταντίνος Γιατράς
φοιτητής Θεολογίας Α.Π.Θ

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.