Μεγάλη Παρασκευή σήμερα, ημέρα κορύφωσης των Παθών του Χριστού. Η Χριστιανοσύνη σκύβει το κεφάλι και θρηνεί για τον Ιησού, λίγο πριν γιορτάσει χαρμόσυνα την Ανάστασή Του.

Η ημέρα αυτή στον Πόντο ήταν γεμάτη έθιμα χριστιανικά που οι άνθρωποι ακολουθούσαν με μεγάλη ευλάβεια.

Από το πρωί τα ελεύθερα κορίτσια συγκεντρώνονταν στις εκκλησίες και στόλιζαν τους επιτάφιους με ό,τι καλύτερο υπήρχε στους κήπους των σπιτιών τους. Ο στολισμός των επιταφίων ήταν θέμα συζήτησης αλλά και θέμα γοήτρου για κάθε ενορία.

Την ίδια μέρα, σε πολλά μέρη του Πόντου οι νοικοκυρές πήγαιναν αυγά που είχαν βάψει τη Μεγάλη Πέμπτη και σιτάρι στις εκκλησίες για να «διαβαστούν». Τα «ευχασμένα ωβά» ήταν όσα και τα μέλη της οικογένειας. Οι πιστοί τα έτρωγαν –πλην ενός που τοποθετούνταν στο εικονοστάσι– μετά το Χριστός Ανέστη αλλά δεν τσούγκριζαν μ’ αυτά. Μετά το «διάβασμα» το σιτάρι θεωρούνταν ευλογημένο. Έτσι οι χριστιανοί το ανακάτευαν στο σπόρο που σπέρνονταν το φθινόπωρο ώστε όλη η σοδειά να είναι ευλογημένη.

Σε άλλες περιοχές οι πιστοί πήγαιναν με αλεύρι και αλάτι στις εκκλησίες. Το αλάτι στη συνέχεια χρησιμοποιούνταν για το γήτεμαν. Οι ξεματιάστρες το περνούσαν πάνω από το κεφάλι του ματιαγμένου τρεις φορές ψιθυρίζοντας ευχές. Το βαγγελί’ άλας χρησίμευε και ως γιατρικό για τη φοβία, το άγχος ή την ψύχωση. Όσο για το αλεύρι, οι νοικοκυρές το έβαζαν στις λαμπροκουλούρες.

Πηγή: pontos-news.gr

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.