Σήμερα Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος χοροστάτησε κατά την Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, στο Κοιμητήριο Σισλί και τέλεσε τον Αγιασμό των Θυρανοιξίων του ανακαινισθέντος Ναού.

Με συγκίνηση και ανυπομονησία οι Έλληνες της Πόλης περιμένουν να τους παραδοθεί το ιστορικό ελληνορθόδοξο νεκροταφείο του Σισλί στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης. Εκεί όπου βρίσκονται οι τάφοι ιστορικών οικογενειών, τον καιρό της ακμής της Ρωμιοσύνης.

Εδώ βρίσκονται οι τάφοι μελών από ιστορικές οικογένειες τον καιρό της ακμής της Ρωμιωσύνης, του Ζαρίφη και του Μαυροκορδάτου, του Νεγροπόντε, οι τάφοι φημισμένων επιστημόνων, λογίων μνημεία αρχιτεκτονικής και γλυπτικής.

Όμως στη μακρά ιστορία του το φημισμένο αυτό κοιμητήριο των ρωμιών, πέρασε από πολλές περιπέτειες. τα μνημεία του έγιναν στόχος επιθέσεων και καταστροφών. Και όχι μόνο αυτό. Αν και χρησιμοποιείται ως σήμερα από την ελληνική κοινότητα της Πόλης, μέχρι πρόσφατα ήταν αμφίβολη η ιδιοκτησιακή και νομική του υπόσταση απέναντι στις τουρκικές αρχές.

Όμως οι ιστορική κοινότητα των ρωμιών δεν ξεχνά ούτε την ιστορία της ούτε τους νεκρούς της. Και το φιλόδοξο έργο της αποκατάστασης του κοιμητηρίου ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια από την κοινότητα του Σταυροδρομίου με τις ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη και με την βοήθεια ευγενών χορηγών. Ειδικοί μαρμαροτεχνίτες από την Ελλάδα και την τουρκία, φοιτητές της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας και ειδικοί αρχιτέκτονες εργάστηκαν όλο αυτό το διάστημα για να αποκαταστήσουν τον ιστορικό νεκροταφειακό ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος και τα δεκάδες εκπληκτικά νεκρικά μνημεία του κοιμητηρίου.

Δεν είναι δυνατόν να διαγράψουμε τους προγόνους μας, να αποκοπούμε από τις ρίζες μας είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος που πραγματοποίησε τα θυρανοίξια του ναού παρουσία πολλών επισήμων από την Ελλάδα, των προξενικών αρχών της Πόλης αλλά και των ίδιων των μελών της ομογένειας που δεν ξεχνούν ποτέ τις ρίζες τους και τιμούν τους πατέρες και αδελφούς τους που αναπαύονται στον μοναδικό αυτό χώρο.

Μεγάλη μέρα για τους Έλληνες της Πόλης: Αγιασμός Θυρανοιξίων στο Σισλί Μεγάλη μέρα για τους Έλληνες της Πόλης: Αγιασμός Θυρανοιξίων στο Σισλί Μεγάλη μέρα για τους Έλληνες της Πόλης: Αγιασμός Θυρανοιξίων στο Σισλί Μεγάλη μέρα για τους Έλληνες της Πόλης: Αγιασμός Θυρανοιξίων στο Σισλί Μεγάλη μέρα για τους Έλληνες της Πόλης: Αγιασμός Θυρανοιξίων στο Σισλί Μεγάλη μέρα για τους Έλληνες της Πόλης: Αγιασμός Θυρανοιξίων στο Σισλί Μεγάλη μέρα για τους Έλληνες της Πόλης: Αγιασμός Θυρανοιξίων στο Σισλί Μεγάλη μέρα για τους Έλληνες της Πόλης: Αγιασμός Θυρανοιξίων στο Σισλί Μεγάλη μέρα για τους Έλληνες της Πόλης: Αγιασμός Θυρανοιξίων στο Σισλί Μεγάλη μέρα για τους Έλληνες της Πόλης: Αγιασμός Θυρανοιξίων στο Σισλί Μεγάλη μέρα για τους Έλληνες της Πόλης: Αγιασμός Θυρανοιξίων στο Σισλί Μεγάλη μέρα για τους Έλληνες της Πόλης: Αγιασμός Θυρανοιξίων στο Σισλί

 

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σουΣχόλια (1)
  1. Nikolaos Angelidis 6 χρόνια πριν

    Βασιλική μετ’ αγαλματιδίων…

    ΑπάντησηΆκυρο

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.