Ποιοι είναι οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός οι Ανάργυροι που εορτάζουν σήμερα. Σήμερα, 1η Ιουλίου, εορτάζουμε την μνήμη των αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού των Ρωμαίων.

Μεγάλη γιορτή Αγίων Αναργύρων : Άγιοι Ανάργυροι Κοσμάς και Δαμιανός

Οι άγιοι μάρτυρες Κοσμάς και Δαμιανός έζησαν στα χρόνια των αδελφών βασιλέων Καρίνου καί Νουμεριανού τό 284 μ.Χ. και κατάγονταν από την μεγαλούπολη Ρώμη. Ήταν αδελφοί και εξασκούσαν και οι δύο την τέχνη της ιατρικής και θεράπευαν όχι μόνο τούς ανθρώπους, αλλά και τα κτήνη και τα άλογα ζώα.

Σάν αμοιβή δε της ιατρείας τους ζητούσαν από τούς ιατρευομένους να πιστεύσουν στόν Χριστό, χωρίς να παίρνουν από αυτούς καμία υλική αμοιβή. Συκοφαντήθηκαν, όμως, στον βασιλέα Καρίνο ότι κάνουν τις ιατρείες και τα θαύματα με μαγική τέχνη και επειδή δεν ήθελαν αντί αυτών να παραδοθούν άλλοι, πήγαν αυτόκλητοι και παραδόθηκαν στα χέρια του βασιλέως.

Έπεισαν τον βασιλέα Καρίνο  να αρνηθεί την ειδωλολατρεία

Και όχι μόνον αυτοί δεν πείσθηκαν να αρνηθούν τον Χριστό, αλλά και τον βασιλέα Καρίνο έπεισαν να αρνηθεί την ειδωλολατρεία, επειδή κι αυτός δέχθηκε από τούς αγίους την θεραπεία. Όταν δηλ. άρχισε ο βασιλεύς νά ρωτά τούς αγίους και να τούς απειλεί ότι, εάν δεν αρνηθούν τον Χριστό, θα τούς θανατώσει, τότε – ω του θαύματος! – μετατοπίσθηκε η θέση του προσώπου του και στράφηκε πίσω προς τι ράχη του. Γιατρεύθηκε, όμως, από τούς αγίους από την ασθένεια αυτή.

Έτσι, γι’αυτό τό θαύμα πίστευσαν στον Χριστό και οι εκεί παρευρισκόμενοι και ο ιατρευμένος βασιλεύς με τούς δικούς του και με τιμές έστειλε τούς αγίους στους συγγενείς και τούς δικούς τους. Ύστερα, όμως, ο διδάσκαλος των αγίων, ο οποίος τούς είχε διδάξει την ιατρική τέχνη, τούς φθόνησε για την μεγάλη δόξα και προκοπή τους και, αφού τούς ανέβασε σε κάποιο βουνό, για να μαζέψουν δήθεν ιατρικά βότανα, εκεί ο δόλιος, με ύπουλο τρόπο, δηλ. με πέτρα, θανάτωσε τούς αγίους, όπως ο Κάιν τόν Άβελ.

Αυτά εν συντομία αναφέρει το σημερινό συναξάρι των αγίων.

Από όλο τον βίο των αγίων, θα θέλαμε να κρατήσουμε και να σχολιάσουμε μια φράση.

Ζητούσαν από τούς ιατρευομένους νά πιστεύσουν στόν Χριστό

Τό ότι οι άγιοι ένδοξοι μάρτυρες Κοσμάς και Δαμιανός οι Ρωμαίοι σαν αμοιβή της ιατρείας τους ζητούσαν από τούς ιατρευομένους νά πιστεύσουν στόν Χριστό, χωρίς νά παίρνουν από αυτούς καμία υλική αμοιβή. Γι’αυτόν τον λόγο ονομάσθηκαν Ανάργυροι, επειδή δεν έπαιρναν καμία υλική αμοιβή, δεν έπαιρναν χρήματα, αργύριο (ανάργυροι), ακολουθώντας την εντολή του Κυρίου : «δωρεάν ελάβετε, δωρεάν δότε»

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.