Οι χώροι λατρείας για λόγους υγείας θα αντιμετωπίζονται ως χώροι εργασίας όταν μεταδίδονται τηλεοπτικά οι ακολουθίες.

Παρακαλούμε δε όλες τις εκκλησίες που μεταδίδουν χαιρετισμούς, εσπερινούς και λειτουργίες να μας το κάνουν γνωστό (μαζί με τις ώρες μετάδοσης και την σελίδα τους στα Youtube, Facebook κλπ με ένα email [email protected] και εμείς θα φροντίσουμε να ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας

Την Παρασκευή, 3 Απριλίου, τελέστηκε κεκλεισμένων των θυρών η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Redfern του Σίδνεϊ, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου. Φώτο: Supplied

5 April 2020 11:19am

Συνεχίζονται τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα στις εκκλησιαστικές τελετές και εκδηλώσεις λόγω του κορονοϊού μέχρι νεωτέρας.

Έτσι την κάθε Κυριακή καθώς την Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα οι εκκλησίες θα λειτουργούν αλλά κεκλεισμένων των θυρών.

Από πολλούς ναούς όμως θα μεταδίδεται ζωντανά η λειτουργία και οι άλλες ακολουθίες.

Όπως τόνισε, πάντως, ο πρωθυπουργός Scott Morrison, οι χώροι λατρείας θα αντιμετωπίζονται ως «χώροι εργασίας» που σημαίνει ότι και για την τηλεοπτική κάλυψη των λειτουργιών θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες της κυβέρνησης και να τηρούνται οι αποστάσεις.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο από τις 18 Μαρτίου έχει αναστείλει όλες τις εκκλησιαστικές τελετές και εκδηλώσεις, απόφαση η οποία συνεχίζεται μέχρι νεωτέρας, όπως ανακοινώθηκε από την Αρχιγραμματεία της Αγίας και Ιεράς Συνόδου. Η απαγορευτική απόφαση για την τέλεση εκκλησιαστικών τελετών και εκδηλώσεων ισχύει και για τις Επαρχίες του Οικουμενικού Θρόνου σε όλο τον κόσμο, όπως πχ, για την Αρχιεπισκοπή Αμερικής Αυστραλίας και παντού. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο χαρακτηρίζει δίκαιη την επιβολή αυστηρών περιοριστικών μέτρων λόγω των κρουσμάτων του κορονοϊού που πολλαπλασιάζονται. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο προσεύχεται και εύχεται να βρεθεί το κατάλληλο φάρμακο για την καταπολέμηση της νόσου.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΝΕΟΙ

Οι πόρτες των Ιερών Ναών μπορεί να έχουν κλείσει, εξαιτίας της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι πιστοί θα χάσουν τις λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας.

Στις δύσκολες ημέρες που διανύουμε, εκκλησίες σε όλον τον κόσμο συνδέονται στο ψηφιακό πεδίο για να δώσουν τη δυνατότητα στους πιστούς να συμμετέχουν στις εκκλησιαστικές λειτουργίες, κυρίως τώρα που πλησιάζουν οι Άγιες μέρες του Πάσχα. Την ίδια τακτική ακολουθούν και οι ελληνορθόδοξες εκκλησίες στην Αυστραλία για να μεταδώσουν τον πλούτο της Μεγάλης Εβδομάδας ζωντανά, μέσα από τις σελίδες τους στο διαδίκτυο ή το Facebook. Κι έτσι όλοι οι πιστοί θα μπορούν να συμμετέχουν στην προσευχή και να παρακολουθήσουν το εκκλησιαστικό πρόγραμμα από την ασφάλεια του σπιτιού τους.

Ο “Νέος Κόσμος” επιδιώκει οι χαιρετισμοί αλλά και οι λειτουργίες της Κυριακής να μεταδίδονται και μέσα από τις σελίδες του στο διαδίκτυο και το Facebook.

Παράκληση στους πιο νέους να φροντίσουν ώστε οι ηλικιωμένοι που μένουν σπίτι να μπορούν να παρακολουθήσουν τις μεταδόσεις από όποια εκκλησία θέλουν.

Παρακαλούμε δε όλες τις εκκλησίες που μεταδίδουν χαιρετισμούς, εσπερινούς και λειτουργίες να μας το κάνουν γνωστό (μαζί με τις ώρες μετάδοσης και την σελίδα τους στα Youtube, Facebook κλπ με ένα email [email protected] κι εμείς θα φροντίσουμε να ενημερώνουμε τους αναγνώστες μας.

Μεταξύ άλλων, οι προσεχείς λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδα που θα μεταδίδονται ζωντανά από τις εκκλησίες μας είναι:

Σάββατο του Λαζάρου
Κυριακή των Βαΐων
Μεγάλη Δευτέρα, Μεγάλη Τρίτη και Μεγάλη Τετάρτη
Μεγάλη Πέμπτη (Ο Μυστικός Δείπνος)
Μεγάλη Παρασκευή (Η κορύφωση του Θείου Δράματος, τα Πάθη και η Σταύρωση του Χριστού και ο Επιτάφιος (Christ’s Passion, Death and Burial)
Μεγάλο Σάββατο (Ανάσταση του Χριστού)
Κυριακή του Πάσχα.

ΠΟΙΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΣΥΝΔΕΟΝΤΑΙ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Νότια Αυστραλία
Ο ιερός ναός Αγίου Γεωργίου Thebarton σε συνεργασία με τον ραδιοφωνικό σταθμό Radio One θα αναμεταδώσουν τις ορθόδοξες λειτουργίες της Μεγάλης Εβδομάδας ζωντανά στο YouTube https://www.youtube.com/channel/UC23PwKNq6nkiq57hWCUYpVw/featured ή στην ιστοσελίδα https://www.radioena.com.au

Βικτώρια
Ο ιερός ναός Αγίας Παρασκευής St Albans θα αναμεταδίδει τις λειτουργίες της στη σελίδα τους στο Facebook “St Paraskevi Greek Orthodox Church St Albans” καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας.

Νέα Νότια Ουαλία
Ο ιερός ναός Αγίου Σπυρίδωνα Σίδνεϊ θα προβάλλει τη Μεγάλη Εβδομάδα στη σελίδα του στο Facebook “St Spyridon Parish – Sydney”.

Δυτική Αυστραλία
Ο ιερός ναός Αγίου Κωνσταντίνου και Ελένης Περθ θα προβάλλει ζωντανά τη θεία λειτουργία στη σελίδα του στο Facebook “St Constantne and Helen Church, Perth, Western Australia”.

Ακολουθήστε τις σελίδες τους στο Facebook για τις ακριβείς ώρες αναμετάδοσης των λειτουργιών, καθώς δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα.

Σε περίπτωση που σας ενδιαφέρει να παρακολουθήσετε εκκλησιαστικές λειτουργίες εκτός Αυστραλίας, μπορείτε να ακολουθήστε το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη που θα αναμεταδίδει επίσης ζωντανά από την σελίδα του στο Facebook “Ecumenical Patriarchate”.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία Αγίων Κοσμά και Δαμιανό στη Minnesotta των ΗΠΑ, θα αναμεταδίδει ζωντανά μέσω από τον διαδικτυακό τόπο www.rochesterorthodoxchurch.org/resources/live-streaming

ΣΤΟ ΣΙΔΝΕΪ

Κεκλεισμένων των θυρών τελέστηκε την Παρασκευή, 3 Απριλίου, η Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου στον Ιερό Καθεδρικό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, στο Redfern του Σίδνεϊ. Χιλιάδες πιστοί που αδυνατούσαν να έχουν φυσική παρουσία στον Ιερό Ναό, εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων για την αποτροπή της εξάπλωσης του κορονοϊού, παρακολούθησαν ζωντανά, μέσω του διαδικτύου, τη λαοφιλέστερη ίσως Ακολουθία της Ορθοδόξου Εκκλησίας, που είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο και Μητέρα όλων των ευσεβών Ορθοδόξων Χριστιανών.

«Λυπούμαστε, διότι η Ακολουθία αυτή γίνεται κεκλεισμένων των θυρών και ο λαός μας, που τόσο πολύ αγαπά τους Χαιρετισμούς και τόσο πολύ αναπαύεται με το να έρχεται στον ναό για να υμνεί και να δοξάζει την Παναγία, δεν μπορεί να μετέχει. Και, ασφαλώς, γνωρίζουμε ότι ο πόνος του, όπως και ο δικός μας πόνος, είναι μεγάλος».

Με αυτά τα λόγια, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Αυστραλίας κ.κ. Μακάριος, ο οποίος χοροστάτησε στην Ακολουθία του Ακάθιστου Ύμνου, εξέφρασε τη συμπάθειά του προς τους πιστούς, που το τελευταίο διάστημα είναι υποχρεωμένοι να απέχουν από τις Ιερές Ακολουθίες, τις τελετές και τις Θείες Λειτουργίες που τελούνται στις εκκλησίες της Αυστραλίας. Έσπευσε, ωστόσο, να τους παροτρύνει να έχουν πίστη και ελπίδα στον Θεό, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς οι Χριστιανοί φαίνεται κατά πόσο πιστεύουμε στον Χριστό και στην Αγία μας Εκκλησία, όχι όταν είμαστε σε καιρούς ευημερίας, αλλά όταν αντιμετωπίζουμε θλίψεις και δοκιμασίες».

Σε αυτές τις συνθήκες δοκιμασίας ενέταξε και την τρέχουσα πανδημία του κορονοϊού, υπογραμμίζοντας ότι «εμείς, αγαπητοί μου αδελφοί, δεν αντιμετωπίζουμε όλα αυτά τα δεινά όπως τα αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, αλλά όπως τα αντιμετωπίζουν τα παιδιά του Θεού». «Πρέπει να το συνειδητοποιήσουμε», προσέθεσε, «και πρέπει να το εμπεδώσουμε, να το πιστέψουμε και να το ενστερνιστούμε, ότι εμείς είμαστε παιδιά του Θεού, είμαστε παιδιά της Παναγίας και δε φοβόμαστε τίποτα».

Υπενθυμίζοντας ότι και κατά το παρελθόν η ανθρωπότητα βίωσε και αντιμετώπισε αντίστοιχες, αλλά και πολύ χειρότερες δοκιμασίες εξαιτίας πανδημιών, ο Σεβασμιώτατος κ.κ. Μακάριος εμφανίστηκε αισιόδοξος για την έκβαση αυτής που βρίσκεται σε εξέλιξη στις μέρες μας, ενώ παρακάλεσε τους ευσεβείς πιστούς να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη τους στον Χριστό, εκτιμώντας παράλληλα ότι οι συνθήκες της τρέχουσας δοκιμασίας μπορούν να αποδώσουν περισσότερους πνευματικούς καρπούς. «Τώρα είναι μία πρόκληση για όλους μας, για να δείξουμε την εμπιστοσύνη μας στον Χριστό και στην Αγία του Εκκλησία», υπογράμμισε. «Και είμαι σίγουρος», προσέθεσε, «ότι του χρόνου, τέτοιον καιρό, οι συνθήκες που θα ψάλλουμε τον Ακάθιστο Ύμνο στην Παναγία μας, θα είναι πολύ καλύτερες από τις συνθήκες αυτές, που βιώσαμε φέτος». «Δεν ξέρω», συμπλήρωσε με νόημα, «αν μέσα από αυτή τη μεγάλη δοκιμασία που περνούμε, ο πνευματικός απολογισμός θα είναι περισσότερο βαρύς από ο,τι θα είναι τα επόμενα χρόνια που θα ερχόμαστε στην εκκλησία ή από ό,τι ήταν τα προηγούμενα χρόνια, που επίσης είχαμε τη δυνατότητα να έρθουμε στον ναό».

«Ο καρπός των δωρεών του Αγίου Πνεύματος έρχεται μέσα από τη δοκιμασία και μέσα από τη θλίψη και τον πόνο», τόνισε καταληκτικά ο Αρχιεπίσκοπος, και επανέλαβε την παρότρυνση προς τους πιστούς «να μην χάνουν την ελπίδα τους, να μην απογοητεύονται και να μη φοβούνται».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.