Με τρεις μητροπολίτες εόρτασε ο ναός του αγίου Κοσμά στην Κόνιτσα... Του π. Ηλία Μάκου. Ο άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός τιμήθηκε και στην ακριτική Κόνιτσα, στον περικαλλή ομώνυμο προσκυνηματικό ναό, που είχε χτίσει ο αλησμόνητος Σεβαστιανός με πολύ κόπο, προς συμπαράσταση των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.

Φέτος, λόγω των κακών καιρικών συνθηκών, δεν πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη λιτανεία της εικόνας και τεμαχίου του λειψάνου του αγίου Κοσμά στους δρόμους της κωμόπολης, κατά το τέλος του εσπερινού, αλλά εντός του ναού.

Συνιερούργησαν Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών, Καστορίας Καλλίνικος και Κονίστης Ανδρέας.

Στη θεία λειτουργία προεξήρχε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος Συμεών, ο οποίος αναφέρθηκε στον πνευματικό αγώνα του αγίου Κοσμά, που δεν κλείστηκε στο καβούκι του, αλλά εξόρμησε για τη λευτεριά της ψυχής των Ελλήνων.

Αναφέρθηκε στον αλησμόνητο Μητροπολίτη Δρυινουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κυρό Σεβαστιανό, που υπήρξε μαχητής στα εκκλησιαστικά και εθνικά θέματα, επισημαίνοντας ότι και ο διάδοχός του Ανδρέας τον ίδιο δρόμο ακολουθεί.

Στον εσπερινό προεξήρχε ο Μητροπολίτης Καστορίας Καλλίνικος, που ανέλυσε στο κήρυγμά του διδαχή του αγίου Κοσμά περί Αγίας Τριάδος.

Στη σύντομη χαιρετιστήρια παρέμβασή του, ο Μητροπολίτης Κονίτσης Ανδρέας, αφού ευχαρίστησε τους δύο φιλοξενούμενους Μητροπολίτες, δοξολόγησε τον Θεό, που του χάρισε την υγεία του, ύστερα από το πρόσφατο εγκεφαλικό, που υπέστη, και έκανε επαινετική αναφορά στους γιατρούς, που τον βοήθησαν.

Εν συντομία εστίασε στα προβλήματα του δημογραφικού, σημειώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν ευνοείται η πολυτεκνία, και του Βορειοηπειρωτικού, υπογραμμίζοντας την υφαρπαγή των περιουσιών των Ελλήνων της Χειμμάρας.

Τα λόγια του αγίου Κοσμά του Αιτωλού «ψυχή και Χριστός σας χρειάζονται», είναι, σήμερα, επίκαιρα, παρά ποτέ.

Αναρριπίζουν τη φλόγα της αγάπης για την Ορθοδοξία και την Πατρίδα, σε μια εποχή, που, ψυχικά, είναι σκληρή και δυσβάσταχτη.

Χρειαζόμαστε σήμερα το αντιστασιακό πνεύμα του πατρο-Κοσμά, ο οποίος θα μπορούσε να συμβιβαστεί με την κατάσταση και να αγνοήσει την καταπίεση.

Μέσα του, όμως, ξύπνησε η απόφαση για ανένδοτο αγώνα μπροστά στα μάτια των εχθρών, για αντίσταση, που γεννάει ηρωισμούς και ήρωες και θυσίες.

πάτερ Ηλίας Μάκος

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.