«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας το απόγευμα της Παρασκευής (1/11) την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Το Συνέδριο, το οποίο έχει τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, διοργανώνεται από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς, την Ιερά Μεγίστη Μονή Βατοπαιδίου και την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού μετέφερε την αγάπη και την εκτίμηση όλων των Κυπρίων και της επίσημης κυπριακής πολιτείας προς τον ελληνικό λαό, επισήμανε ότι με τη σημερινή του παρουσία «αποτίει φόρο τιμής στους Ελλαδίτες αδελφούς μας που έπεσαν μαχόμενοι με ανδρεία και αυταπάρνηση για προάσπιση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφήνοντας την τελευταία τους πνοή στην ακριτική Κύπρο», συμπληρώνοντας ότι εκφράζει «την ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για τη θυσία και την προσφορά των Ελλαδιτών, οι οποίοι αγωνίστηκαν για την απόκρουση της τουρκικής Εισβολής.»

Καταλήγοντας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους, με την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του ΓΓ των ΗΕ, αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις. Ζητούμενο για εμάς είναι η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ένα επανενωμένο κράτος, χωρίς κατοχικά στρατεύματα και ξένους εγγυητές, χωρίς επεμβατικά δικαιώματα, που θα προσφέρει σε όλους τους νόμιμους πολίτες της, Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους, τη δυνατότητα να ζουν, να εργάζονται και να δημιουργούν, σε συνθήκες ασφάλειας και ευημερίας.»

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, απηύθυναν χαιρετισμούς ο Μητροπολίτης Ύδρας Σπετσών και Αιγίνης κ. Εφραίμ, ο Υφυπουργός Εσωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κώστας Γκιουλέκας, ο Πρύτανης του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Χαράλαμπος Φείδας, ο Κοσμήτορας του Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Γέρων Εφραίμ και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνος.

Κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τιμήθηκε από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Νέας Κρήνης και Καλαμαριάς κ. Ιουστίνο με τον Χρυσό Σταυρό του Αγίου Μεγαλομάρτυρος Ευγενίου του Τραπεζουντίου, που αποτελεί την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητρόπολης.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.