Ι.Μ. ΙΕΡΑΠΥΤΝΗΣ: Κατά την εκκλησιαστική τάξη και με τη δέουσα λαμπρότητα τελέσθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 29 Ιουλίου 2022 ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου ενδόξου Αποστόλου Σίλα στον πανηγυρίζοντα ομώνυμο Ιερό Ναό της Ενορίας Καλού Χωριού Μεραμβέλλου, επί της παλιάς επαρχιακής οδού Ιεράπετρας-Αγίου Νικολάου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κυρίλλου, ο οποίος κατά την τάξη ευλόγησε τους προσφερόμενους άρτους και κήρυξε κατάλληλα τον θείο λόγο.

Στο σύντομο κήρυγμά του αναφέρθηκε στον εορταζόμενο Απόστολο Σίλα ότι ήταν ένας από τους εβδομήντα Αποστόλους και εξέχων μέλος της πρώτης κοινότητας των Ιεροσολύμων και διακρινόταν για την βαθειά πίστη του, τον ιεραποστολικό του ζήλο, την ευφυία του, την αγάπη του για τον Χριστό και την Εκκλησία. Συνεργάτης και «πιστός φίλος» του Αποστόλου Πέτρου ανέλαβε την ιερά αποστολή να μεταφέρει με τον Απόστολο Παύλο την απόφαση της πρώτης Αποστολικής Συνόδου στην εκκλησιαστική κοινότητα της Αντιόχειας. Συνέκδημος και συνοδοιπόρος του Αποστόλου Παύλου στη δεύτερη αποστολική περιοδεία του τον Μάρτιο του 49 μ.Χ. σε όλες τις πόλεις των παραλίων της Μικράς Ασίας Καρία, Φρυγία, Κιλικία, Παμφιλία, Λυκαονία, τη Γαλατία και την Τρωάδα, υπομένει τις στερήσεις, τις κακουχίες, τους διωγμούς και τις ταλαιπωρίες με τόλμη, υπομονή και καρτερία. Συνόδευσε τον ουρανοβάμονα Παύλο κατά την ιεραποστολική περιοδεία του στη Μακεδονία. Αρχικά στους Φιλίππους που διέβη μέσω Σαμοθράκης, στην Αμφίπολη, στην Απολλωνία, τη Θεσσαλονίκη και τη Βέροια. Υπέμειναν φυλακίσεις, διωγμούς, δαρμούς και δεινά για την αγάπη του Χριστού, αφού οι Εβραίοι που δεν αποδεχόντουσαν την διδασκαλία του Χριστού τους κατήγγελναν στις ρωμαϊκές αρχές. Έζησε όμως και πολλά θαύματα με την προσευχητική συμμετοχή του, όπως στους Φιλίππους η βάπτιση της Λυδίας και της οικογένειάς της, η θεραπεία της δαιμονιζομένης νέας που είχε δαιμονικό πνεύμα, η θαυμαστή σωτηρία τους στη φυλακή. Τελικά, υπακούοντας στον Απόστολο των Εθνών Παύλο κατέληξε στην Κόρινθο, όπου υπήρχε ζωντανή χριστιανική κοινότητα και εκεί οι χριστιανοί τον εξέλεξαν Επίσκοπο και σε βαθύ γήρας τελείωσε την ζωή του ειρηνικά. Τέλος, ο Σεβ. επικαλούμενος τις πρεσβείες του αποστόλου Σίλα ευχήθηκε να αποκτήσουμε ένθερμο ιεραποστολικό ζήλο, ακλόνητη πίστη και υπομονή στην καθημερινή μας ζωή, για να παραμείνουμε πιστοί και αφοσιωμένοι στην Αγία μας Εκκλησία, παρά τα υπαρξιακά αδιέξοδα, τα ποικίλα προβλήματα και τους καθημερινούς πειρασμούς της ζωής.

Στον Αρχιερατικό Εσπερινό του πανηγυρίζοντος ναού παρέστη συμπροσευχόμενος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Κορωνείας κ. Παντελεήμων, συνοδευόμενος από τον εκ Πρίνας καταγόμενο πρωτ. π. Εμμανουήλ Καροφυλλάκη, εκλεκτό και δραστήριο Κληρικό της Ιεράς Μητροπόλεως Νικαίας, τους οποίους ο Σεβ. κ. Κύριλλος καλωσόρισε στο ετήσιο προσκύνημά τους στον Καλοχωριανό Άγιο Σίλα.

Έλαβαν μέρος έλαβαν μέρος ο πρωτ. Σάββας Λιναρδάκης, Εφημέριος Ενορίας Παναγίας Ελεούσας πόλεως Ιεράπετρας, ο Εφημέριος της Ενορίας Καλού Χωριού Οικονόμος π. Θεολόγος Καλαφατάκης και ο Ιερολ. Διάκονος Θεμιστοκλής Μπεϊνάς, ενώ συμπροσευχήθηκαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί από την ευρύτερη περιοχή, ανάμεσά τους ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλού Χωριού κ. Γιάννης Βάρδας, ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Παιδείας του Δήμου Αγίου Νικολάου κ. Αντώνης Μαυρής, ο πρ. Βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Κουνενός κ. ά.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.