Πανηγυρικά και με κάθε λαμπρότητα εορτάσθηκε την Παρασκευή 26 Ιουλίου η μνήμη της Οσίας Παρθενομάρτυρος Παρασκευής, στον φερώνυμο πανηγυρίζοντα Ιερό Ενοριακό Ναό Κρυονερίου, που βρίσκεται στον οικισμό Μυσιργιού Σητείας.

Ανήμερα της πανηγύρεως ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιεραπύτνης και Σητείας κ. Κύριλλος χοροστάτησε κατά την ακολουθία του Όρθρου, ευλόγησε τους άρτους και στη συνέχεια ιερούργησε και κήρυξε επίκαιρα τον θείο λόγο, αναφερθείς στη ζωή, στην υποδειγματική πίστη και στα μαρτύρια της Αγίας Οσιοπαρθενομάρτυρος Παρασκευής.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος απένειμε το οφφίκιο του Οικονόμου στον Εφημέριο της Ενορίας, Αιδεσιμώτατο π. Εμμανουήλ Μαρκάκη, ο οποίος έχει συμπληρώνει 32 χρόνια ιερατικής διακονίας.

Ο νέος Οικονόμος, ιδιαίτερα συγκινημένος, ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο κ. Κύριλλο και παράλληλα εξέφρασε τα αισθήματα χαράς, αγάπης, σεβασμού και αφοσιώσεως του ίδιου, των Μελών του Εκκλ/κού Συμβουλίου και όλων των Ενοριτών προς τον Επίσκοπό τους, καθώς και τη μεγάλη χαρά και συγκίνησή τους καθώς είναι η πρώτη φορά που ιερουργεί στη μικρή αυτή Ενορία τους μετά την εις Επίσκοπον εκλογή, χειροτονία και ενθρόνισή του στην Ιερά Μητρόπολη Ιεραπύτνης και Σητείας.

Επίσης αναφέρθηκε σε μακαριστούς Ιερείς που κατάγονταν ή είχαν ιδιάιτερη σχέση με την Ενορία, όπως στο π. Ζαχαρία Γιατράκη ἤ Πηγαϊδούλη, τον οποίον σκότωσαν οι Τούρκοι στη Βόϊλα, ο τάφος του βρίσκεται μέσα στον Ι. Ναό Αγίων Αναργύρων «Αγιασμένου» Χανδρά και τα ιερά λείψανά του είναι τοποθετημένα μπροστά στην Ωραία Πύλη του πανηγυρίζοντος Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής, όπου τα μετέφεραν και τα τοποθέτησαν ευλαβικά κάτοικοι του χωριού, στους π. Κωνσταντίνο και π. Νικόλαο Τσαρδινάκη, στον Ιερομόναχο π. Ιωαννίκιο Τσαρδινάκη, στον Ιεροδιάκονο του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κων/πόλεως π. Γερμανό Μιχαλαντωνάκη, στον μακαριστό π. Χαράλαμπο Σταματάκη από τη Ρούσσα Εκκλησιά, που δίδαξε στο Δημ. Σχολείο του Μητάτου, και τέλος στον σημερινό Ηγούμενο της Ι. Μονής Τοπλού π. Φιλόθεο Σπανουδάκη, του οποίου γενέτειρα είναι η Μυσιργιού.

Όπως σημείωσε όλοι αυτοί οι Κληρικοί με την όλη βιοτή τους μεταλαμπάδευσαν την ορθή πίστη στους κατοίκους των πέντε χωριών, που αποτελούν την Κρυονερίου (Μυσιργιού, Μητάτου, Μαγκασάς, Ξηρολήμνης καί Χώνου).

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία έλαβαν μέρος ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Τοπολού Αχιμ. Φιλόθεος Σπανουδάκης, ο Αρχιερατικός Επίτροπος της Δ΄ Αρχιερ. Περιφέρειας Πρωτ. Σπυρίδων Ρελάκης και άλλοι Κληρικοί, ενώ παρέστησαν πολλοί πιστοί της περιοχής, οι οποίοι υποδέχτηκαν με ιδιαίτερη χαρά τον Σεβ. κ. Κύριλλο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.