Τις εργασίες της ξεκινά σήμερα η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου με την ατζέντα να περιλαμβάνει κρίσιμα ζητήματα.

Το κυρίαρχο θέμα της πρώτης ημέρας των εργασιών θα είναι η εισπήδηση Ορθοδόξων Εκκλησιών στην Αφρικανική ήπειρο. Το θέμα θα αναπτύξει ο Μητροπολίτης Καμερούν κ. Γρηγόριος ενώ θα ακολουθήσει συζήτηση επί του θέματος με την συμμετοχή όλων των Αρχιερεών του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Αρχικά, μετά την προσευχή για την έναρξη των εργασιών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος θα παρουσιάσει τον απολογισμό του έργου της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Αφρικής, ενώ στη συνέχεια θα γίνει η αντιφώνηση του πρώτου τη τάξει Αρχιερέως.

Ώρα των αποφάσεων για το ζήτημα της εισπήδησης
Το ζήτημα της εισπήδησης σε εδάφη της δικαιοδοσίας του Παλαίφατου Πατριαρχείου είναι άκρως επίκαιρο ύστερα και από την απόφαση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου της Μόσχας στις 29 Δεκεμβρίου 2021 να ιδρύσει Εξαρχία στην Αφρική. Η ενέργεια αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Αλεξανδρινού Θρόνου καθώς με ανακοίνωσή του εξέφρασε τη θλίψη του για την ενέργεια αυτή.

“ΤὸΠατριαρχεῖο Ἀλεξανδρείας θὰ συνεχίσει νὰἐπιτελεῖ τὸ ποιμαντικό του καθῆκον ἀπέναντι στὸἐμπιστευθέν ὑπό τοῦ Κυρίου ποίμνιό του, ὑπαγόμενο στὶς πνευματικές παρακαταθήκες τῶν μεγάλων Ἑλλήνων Πατέρων τῆς Ἐκκλησίας, οἱ ὁποῖοι, κατά τὸν σύγχρονο Ρῶσο Θεολόγο ἀείμνηστο π. Γεώργιο Φλωρόφσκυ, ἄφησαν ἀνεξίτηλητὴν σφραγίδα στὴν Ὀρθόδοξη Θεολογία καὶἘκκλησία”, τόνιζε, μεταξύ άλλων, η ανακοίνωση που είχε εκδώσει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας υπογραμμίζοντας ότι το θέμα θα συζητήθεί και σε επικείμενη συνεδρίαση της Συνόδου όποιυ θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις για τη στάση στην ενέργεια του Πατριαρχείου Μόσχας.

Υπενθυμίζεται ότι μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση, ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας παραμένει προσηλωμένο στον στόχο της Ιεραποστολής δίνοντας στους κατοίκους της Μαύρης Ηπείρου να έχουν μια ελπίδα στο Θεό έστειλε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρος.

Αυτή ήταν η πρώτη δημόσια αντίδραση του Μακαριωτάτου μετά την απόφαση του Πατριαρχείου της Μόσχας να δημιουργήσει Εξαρχεία στα όρια του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας. Είχε τονίσει μάλιστα ότι στέλνει αυτό το μήνυμα για να ακούσουν οι Εκκλησίες που επιβουλεύονται τον ιερό χώρο της Ιεραποστολής. «Έδωσα ένα μήνυμα για να το ακούσουν εκκλησίες άλλες που επιβουλεύονται αυτόν τον ιερό χώρο που λέγεται ιεραποστολή. Γιατί δεν ξέρουν ότι τόσα χρόνια το Πατριαρχείο μας δεν έμεινε σιωπηλό. Αλλά το Πατριαρχείο μας είναι που αιμμοραγεί και δίδει σε αυτούς τους ανθρώπους να έχουν μία ελπίδα στο Θεό. Ας τους συγχωρέσει ο Θεός!», είχε αναφέρει.

Μισθοδοσία κληρικών και ιεραποστολή
Παράλληλα, άλλο σημαντικό θέμα κατά τη δεύτερη ημέρα της Συνόδου θα αποτελέσει η μισθοδοσία των κληρικών στην Αφρική μέσα από την εισήγηση του Μητροπολίτου Ζιμπάμπουε και Αγκόλας κ. Σεραφείμ.

Σύμφωνα πάντα, με το ΑΠΕ-ΜΠΕ η ιεραποστολή θα προσελκύσει το ενδιαφέρον των μελών της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και κατά την τρίτη ημέρα των εργασιών της, με τον Επίσκοπο Αρούσας κ. Αγαθόνικο να θέτει επί τάπητος όλες τις παραμέτρους και τις προκλήσεις που δημιουργεί η παγκόσμια πανδημία του κορωνοϊού στο ιεραποστολικό έργο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην αφρικανική ήπειρο.

Οι εργασίες της Συνόδου θα ολοκληρωθούν το απόγευμα της Τετάρτης 12 Ιανουαρίου.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.