Με κάθε λαμπρότητα, παρά την πανδημία, η Κύπρος τιμά σήμερα την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου του 1821, 200 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης των Ελλήνων κατά του τουρκικού ζυγού.

Λόγω της πανδημίας δεν θα διεξαχθούν μαθητικές παρελάσεις. Θα γίνουν ωστόσο Δοξολογίες και καταθέσεις στεφάνων σε όλες τις επαρχίες.

Στη Λευκωσία, στη Δοξολογία για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821, που θα γίνει στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης, στις 10 το πρωί, θα παραστεί ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου. Θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων στο Μαυσωλείο των ηρώων του 1821, στο προαύλιο της εκκλησίας.

Υπουργοί και άλλοι αξιωματούχοι θα παραστούν επίσης στις Δοξολογίες στις άλλες επαρχίες.

Λεμεσός

Κάτω από τις ιδιαίτερες συνθήκες της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, τιμά και η Λεμεσός σήμερα τα 200 χρόνια της ελληνικής επανάστασης του 1821.

Οι λιτοί για φέτος εορτασμοί ξεκίνησαν με πεντάλεπτη γενική κωδωνοκρουσία των Ιερών Ναών της πόλης, ενώ ακολούθησε έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου (Διοικητήριο).

Χωρίς την παρουσία του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, ο οποίος προσβλήθηκε από κορωνοϊό και νοσηλεύεται στο ΓΝ Λευκωσίας, η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις 10:00, στον Καθεδρικό Ναό Αγίας Νάπας. Την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Τα σχολεία της πόλης, οι μαθητές των οποίων δεν θα παρελάσουν ούτε και φέτος, ελέω πανδημίας, θα εκπροσωπήσει, στη δοξολογία, τριμελής αντιπροσωπεία του Λανιτείου Λυκείου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δημάρχου Λεμεσού, ο ίδιος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, θα καταθέσουν στεφάνια στο μνημείο ηρώων της ομώνυμης πλατείας, ενώ το απόγευμα θα γίνει υποστολή της σημαίας στην Πλατεία Γρηγόρη Αυξεντίου.

Από χθες (μέχρι και την 1η Απριλίου) το Λύκειο Αποστόλων Πέτρου και Παύλου είναι φωταγωγημένο με μπλε χρώμα, ενώ με τα χρώματα της γαλανόλευκης θα φωταγωγηθεί, όπως και χθες, το Δημοτικό Μέγαρο και το σιντριβάνι στον κυκλικό κόμβο Αγίου Νικολάου (19:00 μέχρι τις 22:00).

Λάρνακα

Με γενική κωδωνοκρουσία από τους Ιερούς Ναούς της πόλης και επαρχίας Λάρνακας άρχισαν σήμερα οι εορτασμοί για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και τα 200 χρόνια από την εθνική παλιγγενεσία.

Γύρω στις επτά το πρωί πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στην Πλατεία του Αγάλματος της Ελευθερίας από τον Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Βύρα και τον Επαρχο Λάρνακας Οδυσσέα Χατζηστεφάνου στην παρουσία των αρχών της πόλης.

Η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις δέκα το πρωί στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης χοροστατούντος του Μητροπολίτη Κιτίου Νεκταρίου στην παρουσία του Υπουργού Άμυνας Χαράλαμπου Πετρίδη.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Σιμάκης Συμεού, Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης, Φιλολογικών Μαθημάτων.

Θα ακολουθήσει γύρω στις έντεκα τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας.

Στην Αθηένου η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί μετά τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Χρυσελεούσα, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει η εκπαιδευτικός Ελένη Σιούφτα.

Στην Αραδίππου η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί γύρω στις 09.30 στον Ιερό Ναό Αποστόλου Λουκά και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Γιώργος Παντελή, Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών. Μετά την δοξολογία θα τελεστεί επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Ηρώων.

Στα Πάνω Λεύκαρα η πανηγυρική δοξολογία λίγο μετά τις 9 το πρωί και μετά τη Θεία Λειτουργία στο Ιερό Ναό Τιμίου Σταυρού. Τον Πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Λευτέρης Αριστείδου, Βοηθός Διευθυντής, Φιλόλογος Γυμνασίου και Λυκείου Λευκάρων.

Στον Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί γύρω στις 9 το πρωί στον Ιερό Ναό Αγίου Παντελεήμονα στο Μενεού και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δήμαρχος Δρομολαξιάς – Μενεού Κύπρος Ανδρονίκου.

Σημειώνεται σε όλες τις εκκλησίες θα τηρηθούν όλα τα μέτρα υγιεινής όπως καθορίζονται από τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν θα πραγματοποιηθεί σε κανένα Δήμο η καθιερωμένη παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 που φέτος συμπληρώνει 200 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων.

Ο Δήμος Λάρνακας εν όψει των εορτασμών για την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση θα σημαιοστολίσει το παραλιακό μέτωπο των Φοινικούδων.

Σήμερα Πέμπτη 25 Μαρτίου θα φωταγωγήσει το κτίριο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λάρνακας και της Δημοτικής Πινακοθήκης Λάρνακας με μπλε χρώμα και το Παγκύπριο Λύκειο Λάρνακας.

Παράλληλα από τις οκτώ το πρωί μέχρι τις έντεκα το βράδυ θα προβάλλεται πάνω στο κτίριο των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Δήμου Λάρνακας το επίσημο βιντεοκλίπ της Επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση με τίτλο «Ας κρατήσουν οι χοροί».

Επίσης το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου έδωσε άδεια στον Δήμο Λάρνακας για να φωταγωγηθεί με μπλε χρώμα το Μεσαιωνικό Κάστρο Λάρνακας.

Πάφος

Οι εορτασμοί για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου ξεκίνησαν στις 6.30 π.μ. το πρωί με κωδωνοκρουσίες στην Πάφο.

Στις 7.00 π.μ. έγινε η έπαρση της σημαίας στον προαύλιο χώρο του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου.

Στις 10.00 π.μ. θα τελεστεί δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, χοροστατούντος του Πανιεροτάτου Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου, συμπαραστατούμενου από τον Ιερό Κλήρο της πόλης .Τον πανηγυρικό θα εκφωνήσει ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος και την Κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει η Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Έμιλυ Γιολίτη.

Στις 10.45 π.μ ακολουθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον προαύλιο χώρο της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, από τις Αρχές της Πάφου υπέρ των πεσόντων των δύο Εθνικών Επετείων. Της δέησης θα προστεί ο Πανιερότατος Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

Το απόγευμα στις 6.00 μ.μ. θα γίνει υποστολή της σημαίας στον προαύλιο χώρο του Λυκείου Α΄ Εθνάρχη Μακαρίου Γ΄ Πάφου.

Οι εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου 1821 και 1η Απριλίου 1955 ξεκίνησαν χτες με σημαιοστολισμό δρόμων, δημοσίων κτηρίων, κατοικιών και καταστημάτων.Ακολούθησε η στέψη Μνημείων από τα Εκπαιδευτήρια Πάφου και οι ενδοσχολικοί εορτασμοί.

Επίσης χτες πραγματοποιήθηκε Πανδημοτική Εορταστική Εκδήλωση για τις Εθνικές Επετείους της 25ης Μαρτίου 1821 και της 1ης Απριλίου 1955 στο Μαρκίδειο Δημοτικό Θέατρο Πάφου με ομιλητή τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη με θέμα : «Από το 1821 και το 1955 στο σήμερα: Διδάγματα και προβληματισμοί » με διοργανωτή τον Δ. Πάφου. Στο μεταξύ μορφές ηρώων κοσμούν την Πάφο.

Απόψε και αύριο ο Δήμος Πάφου, στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821, θα φωταγωγήσει με την Ελληνική Σημαία και μορφές ηρώων του μεγάλου αγώνα της Παλιγγενεσίας το Δημοτικό Μέγαρο της πόλης και την πρόσοψη του ανακαινισμένου κτιρίου επί της κεντρικής πλατείας Κέννεντυ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου, η φωταγώγηση των κτιρίων θα γίνει απόψε Πέμπτη 25 Μαρτίου και αύριο Παρασκευή 26 Μαρτίου από τις 6.00 το απόγευμα μέχρι τις 11.00 το βράδυ.

Η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Πάφου αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής της πόλης και των κατοίκων της προς όσους αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Ελλάδος από τον τουρκικό ζυγό και τη δημιουργία του πρώτου ανεξάρτητου Ελληνικού Κράτους, καταλήγει η ανακοίνωση.

Αμμόχωστος

Με γενική κωδωνοκρουσία από τους Ιερούς Ναούς της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, άρχισαν σήμερα οι εορτασμοί για την επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 και τη συμπλήρωση 200 ετών από την εθνική παλιγγενεσία.

Στις 06.30 πραγματοποιήθηκε η έπαρση της σημαίας στο Δημοτικό Μέγαρο Παραλιμνίου από τον Δήμαρχο Θεόδωρο Πυρίλλη.

Στο Παραλίμνι η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Γεωργίου μετά την Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας – Αμμοχώστου Βασιλείου.

Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει o Ανδρέας Πόστατζιης, Βοηθός Διευθυντής Ξενοδοχειακών της Τεχνικής και Επαγγελματικής Σχολής Παραλιμνίου, ενώ την κυβέρνηση θα εκπροσωπήσει ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος.

Στην Αγία Νάπα η δοξολογία θα τελεστεί στον Ιερό Ναό Παναγίας Αγίας Νάπας μετά τη Θεία Λειτουργία και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης.

Στη Σωτήρα η πανηγυρική δοξολογία θα τελεστεί στις 08.30 στον Ιερό Ναό Αναστάσεως του Σωτήρος και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δρ Χάρης Αλεξάνδρου, διδάκτωρ νεότερης και σύγχρονης ιστορίας πανεπιστημίου Κύπρου.

Στην Δερύνεια η δοξολογία θα τελεστεί στις 09.00 στην εκκλησία Αγίων Πάντων και τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Δήμαρχος Αντρος Καραγιάννης.

Σημειώνεται ότι σε όλες τις εκκλησίες θα τηρηθούν όλα τα μέτρα υγιεινής όπως καθορίζονται από τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας.

Ωστόσο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού δεν θα πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη παρέλαση για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821 που φέτος συμπληρώνει 200 χρόνια από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων.

Φανούρης Ευστράτιος
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.