Σε μια φορτισμένη συγκινησιακά ατμόσφαιρα, τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου 2 Ιουνίου 2018, η πρώτη Θεία Λειτουργία μετά το 1974, στον ιερό ναό Αρχαγγέλου Μιχαήλ στην κωμόπολη του Λευκονοίκου.

Ο ναός αυτός, που συγκεντρώνει την ιστορία αιώνων, πολλών ανθρώπων και πολιτισμών, με τον προστάτη του Αρχάγγελο Μιχαήλ να δεσπόζει επιβλητικά στο νότιο κλίτος, διασώθηκε από την καταστροφή και παραδόθηκε επίσημα τον Οκτώβριο του προηγούμενου έτους, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης και ανάδειξης τις οποίες πραγματοποίησε η Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά.

Έκτοτε έγιναν επανειλημμένες και επίμονες προσπάθειες προς τις κατοχικές αρχές μέσω των Η.Ε., για εξασφάλιση της σχετικής άδειας για την τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Της ευχαριστιακής σύναξης προέστη ο Πανιερώτατος Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασίλέιος, πλαισιούμενος από τους πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Αυγουστίνο Κκαρά, Πρωτ. Ηρακλείδιο Ξιούρο και τους Διακόνους Επιφάνιο Παπαντωνίου και Νικόλαο Παπαντωνίου. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας αναπεύθηκε δέησις και τελέστηκε το μνημόσυνο όλων των κεκοιμημένων κατοίκων της κωμοπόλεως.

Δεκάδες πιστοί, κάθε ηλικίας, πρόσφυγες από την κωμόπολη του Λευκονοίκου και αλλαχόθεν, κατέκλυσαν το εσωτερικό και το προαύλιο του ναού για να συμμετάσχουν στη Θεία Λειτουργία. Το παρόν τους έδωσαν επίσης η Δήμαρχος κα Ζήνα Λυσάνδρου-Παναγίδη, οι βουλευτές Δησύ Αμμοχώστου Κυριάκος Χατζηγιάννης και Γεώργιος Κάρουλλας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων κ. Μιχάλης Τζιώρτας Κοινοτάρχες και Προέδροι Εκκλησιαστικών Επιτροπών άλλων κατεχόμενων Δήμων και Κοινοτήτων.

Στο κήρυγμα του ο Πανιερώτατος αναφέρθηκε εκτενώς στη σημερινή Ευαγγελική περικοπή η οποία διαβάζεται το Σάββατο μετά την εορτή της Πεντηκοστής, στην οποία εμπερικλείεται όλο το νόημα της Ευαγγελικής διδασκαλίας και προτροπής του Κυρίου προς όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκείας, εθνικότητας και φυλής: ‘‘ἀγαπᾶτε τοὺς ἐχθροὺς ὑμῶν, εὐλογεῖτε τοὺς καταρωμένους ὑμᾶς, καλῶς ποιεῖτε τοῖς μισοῦσιν ὑμᾶς καὶ προσεύχεσθε ὑπὲρ τῶν ἐπηρεαζόντων ὑμᾶς καὶ διωκόντων ὑμᾶς· ὅπως γένησθε υἱοὶ τοῦ Πατρὸς ὑμῶν τοῦ ἐν οὐρανοῖς· ὅτι τὸν ἥλιον αὐτοῦ ἀνατέλλει ἐπὶ πονηροὺς καὶ ἀγαθοὺς καὶ βρέχει ἐπὶ δικαίους καὶ ἀδίκους.’’

Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του ιδίου προσωπικά και της τοπικής εκκλησίας για την τέλεση της σημερινής Θείας Λειτουργίας και ευχήθηκε σύντομα δια πρεσβειών του Αρχαγγέλου Μιχαήλ να μπορούμε ελεύθερα να τελούμε τα θρησκευτικά μας καθήκοντα σε μια ελεύθερη και επανενωμένη Κύπρο.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας και η δήμαρχος κ. Λυσάνδρου, η οποία με θερμά λόγια ευχαρίστησε όλους για τη σημερινή ημέρα και την παρουσία τους, το Υπουργείο Εξωτερικών και τις άλλες υπηρεσίες για την πολύτιμη βοήθεια ώστε να καταστεί εφικτή η τέλεση της Θείας Λειτουργίας και ευχήθηκε με τη σειρά της ο παντοδύναμος Θεός να συντμήσει τον χρόνο της δοκιμασίες για όλους τους πρόσφυγες, την κωμόπολη του Λευκονοίκου και την πατρίδα μας.

φώτο Χάρης Χατζηιορδάνης

Με κατάνυξη η Θεία Λειτουργία στον Αρχάγγελο Λευκονοίκου

Με κατάνυξη η Θεία Λειτουργία στον Αρχάγγελο Λευκονοίκου


Με κατάνυξη η Θεία Λειτουργία στον Αρχάγγελο Λευκονοίκου

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.