Με ένα πλούσιο πρόγραμμα που θα αναδείξει την ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά των δυο δήμων αλλά και περιβαλλοντικά θέματα θα υποδεχτούν τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο οι δήμοι Καλαμαριάς και Θερμαϊκού, στο πλαίσιο της 4ημερης επίσκεψης του, με αφορμή τη συμπλήρωση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος αποδέχτηκε την πρόσκληση που του έκαναν από κοινού ο Μητροπολιτης Ν. Κρήνης και Καλαμαριάς, ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης και ο δήμαρχος Θερμαϊκού Γιώργος Τσαμασλής, να επισκεφτεί τους δυο δήμους, στις 29 Μαΐου μέχρι την 1η Ιουνίου, αμέσως μετά από την παραμονή του στο Άγιο Όρος.

Ο Μητροπολίτης Νέας Κρήνης και Καλαμαριας Ιουστίνος, μίλησε για τον ταπεινό και απλο χαρακτήρα του Μητροπολίτη, εκφράζοντας την χαρά του που αποδέχτηκε την πρόσκληση των δυο δήμων, δίνοντας την ευκαιρία στον κόσμο να τον πλησιάσει και να λάβει την ευλογία του.

Ο δήμαρχος Θερμαϊκου Γιώργος Τσαμασλής, δήλωσε πως έχουν γίνει οι ανάλογες προετοιμασίες, με ένα πρόγραμμμα αρκετά φορτωμένο για τον Οικουμενικό Πατριάρχη, το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, στις 31/5 μια «ξενάγηση δια θαλάσσης, με το καραβάκι, για να ευλογήσουμε τον Θερμαϊκο , αλλά και για να δει ο ίδιος, μιας και έχει την αίσθηση της προστασίας του περιβάλλοντος την Λιμνοθάλασσα της Επανομής που είναι περιοχή natura, και τη λιμνοθάλασσα του Αγγελοχωρίου».

Από πλευράς του ο δήμαρχος Καλαμαριάς Γιάννης Δαρδαμανέλης, τόνισε πως «είναι τιμή, χαρά και πάνω από όλα ευλογία για όλους εμάς η αποδοχή της πρόσκλησης από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου ο οποίος έδειξε ότι θέλει πολύ να βρεθεί δίπλα στον Ελληνισμό της μητέρας Ελλάδας και έδειξε πόσο θέλει να τιμήσει και να ευλογήσει τον κόσμο που «διψάει», που προέρχεται από μια περίοδο με ιδιαίτερα αρνητικά συναισθήματα και δυσκολίες».

Αναφερόμενος στο πρόγραμμα, είπε πως είναι σχεδιασμένο ειδικά για να δώσει τη δυνατότητα στον κόσμο να πάρει την ευλογία του Οικουμενικού Πατριάρχη αλλά και να αναδείξει τα όσα έχουν να προσφέρουν οι δύο δήμοι.

Η υποδοχή του Παναγιωτάτου θα γίνει την Κυριακή 29/5 στις 7 το απόγευμα στην Καλαμαριά, έξω από τη Μητρόπολη, στη συμβολή των οδών Κομνηνών και Μεταμορφώσεως και την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση στην πλατεία του δημαρχειακού Μεγάρου.

Τη Δευτέρα 30/5 θα γίνει η θεμελίωση του sensory park στην Καλαμαριά, ενός αισθητηριακού πάρκου που προσανατολίζεται στα άτομα με ειδικές ανάγκες, ενώ συνέχεια έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στο νεόδμητο 23ο δημοτικό.

«Η πρώτη επαφή που θα έχει ο Παναγιότατος με τον κόσμο είναι στην έκθεση με θέμα «Καλαμαριά – 100 χρόνια προσφυγούπολη» που θα κάνει το μουσείο φωτογραφίας Καλεμκερή μαζί με το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού όπου θα εγκαινιαστεί η έκθεση φωτογραφίας. Το απόγευμα θα συνεχίσουμε με μια επιμνημόσυνη δέηση στα Απολυμαντήρια παρουσία όλων των προσφυγικών συλλόγων της Καλαμαριάς» είπε ο κ. Δαρδαμανέλης και επισήμανε πως «ειναι υποχρέωση της Καλαμαριάς να αναδείξει την προσφυγιά και το ότι έχουμε να θυμόμαστε από που ξεκινήσαμε και το που πηγαίνουμε. Αυτό θα το πετύχουμε και με την μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση «Πάρθεν», που ετοιμάζουμε σε συνεργασία με φορείς του δήμου Καλαμαριάς, του μουσείου Καλεμκερή, του δημοτικού ωδείου και συλλόγων».

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.