38 χρόνια μετά... η Τουρκία και τα κατεχόμενα πανηγυρίζουν για ένα ακόμη φρικτό έγκλημα. Για αυτούς, το νόημα της μαύρης επετείου είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ... Σήμερα που επιχειρούν να χτίσουν πάνω στα τεκταινόμενα εκείνης της μαύρη Τρίτης – αξιώνοντας αναγνώριση της κυριαρχίας του παρανόμου μορφώματος. Και το γιόρτασαν ως είθισται με γενίτσαρους.

Του Χριστόφορου Χριστοφή

Ραούφ Ντενκτάς – Πρώην Τουρκοκύπριος ηγέτης
“Ως εκπρόσωπος της βούλησης του τουρκοκυπριακού λαού, των θεμιτών και ασυγκράτητων επιθυμιών του, δηλώνω ενώπιον του κόσμου και της ιστορίας ότι η “τδβκ” ιδρύθηκε ως ανεξάρτητο κράτος.”

38 χρόνια μετά… η Τουρκία και τα κατεχόμενα πανηγυρίζουν για ένα ακόμη φρικτό έγκλημα. Για αυτούς, το νόημα της μαύρης επετείου είναι σήμερα πιο επίκαιρο από ποτέ… Σήμερα που επιχειρούν να χτίσουν πάνω στα τεκταινόμενα εκείνης της μαύρη Τρίτης – αξιώνοντας αναγνώριση της κυριαρχίας του παρανόμου μορφώματος. Και το γιόρτασαν ως είθισται με γενίτσαρους…

Παραδοσιακούς χορούς… Επίδειξη στρατιωτικής δύναμης… Υπερπτήσεις… Και εθνικιστικες κορώνες…

Ερσίν Τατάρ – Τουρκοκύπριος ηγέτης
“Αν μπορούμε ως τ/κ λαός να ζούμε ελευθέρα στην πατρίδα μας, με το κεφάλι ψηλά και με τιμή, το οφείλουμε στον ηρωικό λαό μας, που πλήρωσε κάθε τίμημα χωρίς δισταγμό.”

Θα κάνουμε τα πάντα για την επιβίωση του ψευδοκράτους, είπε ο Ερσίν Τατάρ – απορρίπτοντας τις θέσεις της ε/κ πλευράς για την επανέναρξη του διαλόγου.

Ερσίν Τατάρ – Τουρκοκύπριος ηγέτης
“Δεν μπορούμε να τα δεχτούμε αυτά. Ακόμα και αν η “τδβκ” δεν έχει αναγνωριστεί, είναι μια πραγματικότητα. Υπάρχει και θα συνεχίσει να υπάρχει. Και η μεγαλύτερή δύναμή μας είναι η μητέρα πατρίδα Τουρκία.”

Συγκοινωνούντα δοχεία κατεχόμενα και Άγκυρα, με τον Τούρκο Αντιπρόεδρο Φουάτ Οκτάι με την ευκαιρία να εκτοξεύει από την κατεχόμενη Λευκωσία νέες ωμές απειλές κατά των Ελληνοκυπρίων για τις εξελίξεις στην ΑΟΖ.

Φουάτ Οκτάι – Τούρκος Αντιπρόεδρος
“Μην ανησυχείτε, δεν θα τους αφήσουμε να αλωνίζουν. Συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις μας με τον ίδιο ρυθμό, από εκεί που τις αφήσαμε. Δεν φοβόμαστε κανέναν.”

Μελβούτ Τσαβούσογλου – Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών
“Θα συνεχίσουμε να περπατάμε ώμο με ώμο με τους Τουρκοκύπριους αδελφούς μας στον αγώνα για το μέλλον και την ανεξαρτησία!”

Για το μισό νησί μέρα χαράς και για το άλλο μισό μέρα βαθύτατης θλίψης… 

Προεδρία της Δημοκρατίας
“Είναι εξόφθαλμο πως η τότε προσπάθεια αποσκοπούσε στην επίτευξη του διαχρονικού στόχου της Τουρκίας για λύση στη βάση των δύο κρατών.”

ΒΑΡΩΣΙΑ

Την ώρα που στα κατεχόμενα κορυφώνονταν οι προκλητικοί εορτασμοί, στις Βρυξέλλες οι Υπουργοί Εξωτερικών των “27” συζητούσαν τις πιθανές επιλογές αντίδρασης για τις κινήσεις των Τούρκων στα Βαρώσια.

Νίκος Χριστοδουλίδης – Υπουργός Εξωτερικών
“Συμπίπτει με την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους που έχει καταδικαστεί καθολικά από τη διεθνή κοινότητα και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, λαμβάνοντας υπόψη τις σημερινές επιδιώξεις της τουρκικής πλευράς.”

Νίκος Δένδιας – Υπουργός Εξωτερικών Ελλάδας
“Την επέτειο των 38 ετών μετά την ανακήρυξη του ψευδοκράτους στη βόρεια Κύπρο, το Συμβούλιο θα συζητήσει το options paper ώστε να υποδειχθούν -ελπίζω- στην Τουρκία οι κόκκινες γραμμές.”

Με αφορμή τη μαύρη επέτειο, την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους καταδίκασαν όλα τα κόμματα και οργανώσεις.

Σε μια άλλη εξέλιξη, ο Ερντογάν έβγαλε τα σχέδια για το καινούριο “προεδρικό μέγαρο” που ετοιμάζεται να χτίσει στα κατεχόμενα, το οποίο είναι στα πρότυπα του δικού του “παλατιού” στην Άγκυρα. 

Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο που θα περιλαμβάνει μέχρι και τζαμί και “εθνικό πάρκο”, ενώ σύμφωνα με τα λεγόμενά του, για το χτίσιμό του θα δοθεί “γη από την περιουσία του τουρκικού στρατού” στα κατεχόμενα. 

Σημειώνεται ότι η ανέγερση του νέου “προεδρικού μεγάρου” ήταν μια υπόσχεση που έδωσε ο Ερντογάν πέρσι κατά τη διάρκεια επίσκεψής του.

Όσον αφορά το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στα κατεχόμενα, σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η δημοσιογράφος Χατιτζέ Κέρλο στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha, ο κόσμος παρακολούθησε πολύ υποτονικά τα πανηγύρια που στήθηκαν ανήμερα της παράνομης ανακήρυξης του ψευδοκράτους. 

Γενικότερα επικρατεί ένα κλίμα διαμαρτυρίας και αντίδρασης στην τ/κ κοινότητα, κυρίως λόγω της όλο και πιο έντονης παρουσίας της Τουρκίας, της τραγικής οικονομικής κατάστασης και της αποτυχίας του Τατάρ να αντιμετωπίσει τα μεγάλα προβλήματα.

Δεν ήταν τυχαία, άλλωστε, η διαδήλωση του Σαββάτου, στην οποία μετά από πολύ καιρό συμμετείχαν αρκετοί τ/κ, διαδηλώνοντας υπέρ της λύσης του Κυπριακού και κατά του πλήρους ελέγχου που επιβάλλει η Τουρκία.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.