Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 6 Ιουνίου η παρουσίαση του βιβλίου του ιατρού Στέφανου Δημόπουλου, «Δρόμοι της αγιότητας, Ο Γέροντας Επιφάνιος Θεοδωρόπουλος και ο πνευματικός κόσμος της «Κεχαριτωμένης», στην αίθουσα εκδηλώσεων του εμπορικού κέντρου Atrium.

Κατά την εκδήλωση αρχικά μίλησε ο εκπαιδευτικός και γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός κ. Γεώργιος Μπάρλας, ο οποίος και έχει προλογίσει την έκδοση. Αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο πρόσωπο του συγγραφέως του βιβλίου και στην «ερευνητική» του ματιά- προσέγγιση για εγνωσμένης αγιότητας πρόσωπα της Εκκλησίας μας.

Στη συνέχεια μίλησε ο ίδιος ο συγγραφέας που τόνισε ορισμένα «ανέκδοτα» περιστατικά από τη ζωή του αγίου γέροντος Επιφανίου Θεοδωροπούλου και αναφέρθηκε και σε λεπτομέρειες του εκδοτικού αυτού εγχειρήματος, όπως και στον σκοπό να αναδειχθεί η σημαντική προσωπικότητα του αγίου αυτού ανδρός και η πνευματική του παρακαταθήκη.

Κεντρικός εισηγητής της βραδιάς ήταν ο άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας Αγίου Όρους Γέροντας Ελισαίος.

Κατά την εμπεριστατωμένη παρουσίασή του ανέδειξε το παρουσιαζόμενο πόνημα, φωτίζοντας πλευρές της προσωπικότητας του Γέροντος Επιφανίου.

Αναφέρθηκε στις προσωπικές εμπειρίες του ιδίου και της γενιάς του από τον μακαριστό π. Επιφάνιο, τη σημασία της προσωπικότητάς του για τα της Εκκλησίας θέματα και τη «γενιά του ᾽60», τις πνευματικές φυσιογνωμίες που διαμόρφωσαν την προσωπικότητα του π. Επιφανίου όπως οι: π. Ηλίας Παναγουλάκης, π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, π. Ιωήλ Γιαννακόπουλος, ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος Δασκαλάκης, ο π. Φιλόθεος Ζερβάκος, αλλά και άλλοι.

Τόνισε κάποια χαρακτηριστικά γνωρίσματα της θεολογίας και ορθοπραξίας του Γέροντος όπως την ασκητικότητα του βίου, την πλήρη αποταγή από υλικά αγαθά, κοσμικές επιδιώξεις ή ακόμη και ευγενείς φιλοδοξίες, την ελπίδα, τη χαρά, τη διάκριση, την ακρίβεια αλλά και την οικονομία στην ερμηνεία του ευαγγελικού λόγου και στους Κανόνες της Εκκλησίας και εν τέλει την αφιέρωση στον χρηστό ζυγό του Κυρίου και στην σταυροαναστάσιμη πορεία που Εκείνος επιφυλάσσει σε όσους εν ελευθερία τον αποδέχονται και Τον ακολουθούν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.