Από τη Σεούλ της Ν. Κορέας στη... Θεσσαλονίκη, βρέθηκε η κ. Hye Won (Ελένη) Cho για να πραγματοποιήσει τις μεταπτυχιακές σπουδές της πάνω στην ορθόδοξη θεολογία, αλλά και να μάθει την ελληνική γλώσσα και τον πολιτισμό που τόσο είχε πάθος. Με ζήλο και επιμονή η κ. Cho κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο της πρώτης Κορεάτισσας διδάκτορα Ορθοδόξου Θεολογίας στην εκκλησία της Ν. Κορέας.

Απόφοιτη της κορεατικής και ρωσικής φιλολογίας του Πανεπιστημίου Yonsei στη Σεούλ, αλλά και εργαζόμενη στον εκδοτικό οίκο της Ορθόδοξης Μητρόπολης της Κορέας, η κ.Cho άρχισε να έχει περισσότερο ενδιαφέρον για την ορθόδοξη πίστη και τη θεολογία. Έτσι το 2012 ξεκίνησε το ταξίδι στην Θεσσαλονίκη, για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας, στο Σχολείο Νέας Ελληνικής Γλώσσας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Με τη βοήθεια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Κορέας κ. Αμβροσίου , έλαβε υποτροφία από το ΙΚΥ για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων. Στη συνέχεια ακολούθησε μία πορεία μελέτης και αφοσίωσης στην ελληνική γλώσσα αλλά και στην ορθόδοξη θεολογία. Μέσα από διάφορα ερεθίσματα, η κ.Cho αποφάσισε το 2015 να συνεχίσει τις σπουδές της στο Τμήμα Θεολογίας του ΑΠΘ.

koreatissa-ekklisiankoreas.jpg
Η κ .Cho εξειδικεύεται στην ομιλητική , με το ερευνητικό της ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στην ορθόδοξη μαρτυρία της Κορέα. Όπως εξηγεί η ίδια στο makthes.gr , « ήθελα να ερευνήσω ποια είναι η ιστορία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κορέα, ποια διδασκαλία μεταδίδεται στους Κορεάτες και πως αυτή γίνεται αποδεκτή». Έτσι αποφάσισε να ξεκινήσει το μεταπτυχιακό της με τίτλο «Ομιλητικές τάσεις στη σύγχρονη Κορέα». Παρ’ όλα αυτά, όπως ανέφερε, συνέχισε τη διδακτορική της διατριβή με θέμα «Το ορθόδοξο μήνυμα στην Κορέα. Μετάδοση και πρόσληψη».

Για τα χρόνια που έζησε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Θεσσαλονίκη δεν μετανιώνει ούτε στιγμή. Αντιθέτως, είναι χαρούμενη που βρέθηκε σε ένα ζεστό περιβάλλον με ανθρώπους που την αγκάλιασαν και τη βοηθήσαν, ώστε να εξελιχθεί ακαδημαϊκά και πνευματικά.

Ο τίτλος της πρώτης Κορεάτισσας διδάκτορα Ορθοδόξου Θεολογίας στην εκκλησία της Ν. Κορέας, αποτελεί τιμή για την ίδια. «Είμαι ευχαριστημένη με το αποτέλεσμα καθώς και ότι έκανα μια πολύ ενδιαφέρουσα έρευνα. Συνεχίζω την έρευνά μου και εύχομαι να έχουμε και άλλους Κορεάτες επιστήμονες στην Ορθόδοξη Θεολογία. Πιστεύω ότι στην Ελλάδα ένας ορθόδοξος Κορεάτης θα ωφεληθεί πολύ ακαδημαϊκά και πνευματικά».

Οι δυσκολίες που αντιμετώπισε στην Ελλάδα

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η κ.Cho, υπήρχαν πολλές δυσκολίες, σε ότι αφορά την άδεια παραμονής της, στην Ελλάδα αλλά και σε δημόσιους χώρους. «Η Κορέα είναι μακρινή χώρα για την Ελλάδα και δεν υπάρχει πλούσιο μεταφραστικό και γλωσσικό υλικό, ως αποτέλεσμα χρειάστηκα αρκετό χρόνο να μπω στη νοοτροπία της ελληνικής πραγματικότητας», τόνισε.

Οι δυσκολίες δεν σταμάτησαν εδώ, καθώς η ανεύρεση επιστημονικών πηγών, αρχειακού υλικού και βιβλιογραφίας, για τη μελέτη που έκανε, δεν υπήρχαν στην Ελλάδα, με αποτέλεσμα, η κ.Cho, να πρέπει να ταξιδεύει κατά καιρούς από την Ελλάδα στην Κορέα για την εξεύρεσή τους και πάλι να επιστρέφει πίσω.

Τα χρόνια στην Ελλάδα

Τα περισσότερα χρόνια στην Ελλάδα, τα έζησε στη Θεσσαλονίκη, μερικά από αυτά στα Ιωάννινα, λόγω σπουδών και άλλα στις Σέρρες, λόγω συγγενών του συζύγου της , ο οποίος κατάγεται από εκεί. « Η Ελλάδα έχει πολύ όμορφη φύση, νόστιμο φαγητό και πολύ ωραίο κλίμα. Και πιστεύω ότι αυτά τα στοιχεία βοηθούν στις ανθρώπινες ψυχές», τόνισε η κ.Cho.

Η διαμονής των επτά χρόνων στην Ελλάδα την έκανε να γνωρίσει και να επισκεφτεί πολλά μέρη, όπως την Χαλκιδική, την Καβάλα, την Κομοτηνή, τη Λάρισα, τα Μετέωρα, την Αθήνα, καθώς και αρκετά νησιά μεταξύ άλλων η Κεφαλονιά, η Αίγινα, η Σαντορίνη, η Λέσβο, η Θάσο και τη Μήλο. «Κάθε τόπος έχει το δικό του χρώμα και τη δική του ομορφιά και έχω αποκτήσει αξέχαστες αναμνήσεις από όλα τα μέρη. Εκτός από την όμορφη φύση, το νόστιμο φαγητό και το ωραίο κλίμα, η ελληνική φιλοξενία είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο που αγαπώ πολύ», πρόσθεσε η ίδια.

Η κ.Cho έχει μεγαλώσει σε μία ορθόδοξη οικογένεια στη Σεούλ της Ν. Κορέας. Ο θεσσαλονικιός νουνός της, την βάπτισε με το όνομα Ελένη και ήταν αυτός που την έφερε πιο κοντά στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Η παραμονή της σε μια ελληνική οικογένεια, την οικογένεια του νονού της, την ωφέλησε πάρα πολύ στην εξοικείωση με τη γλώσσα. Σε αυτό το κομμάτι, συμφώνα με την ίδια, βοήθησαν και αρκετοί φίλοι.

Για τον ελληνικό πολιτισμό η κ.Cho ανέφερε, «μου αρέσουν πολλά από τον ελληνικό πολιτισμό. Ένα από αυτά είναι ότι οι Έλληνες έχουν καλή καρδιά και προσφέρουν την αγάπη τους στους άλλους με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί ο καθένας. Για τις ομοιότητες, θα έλεγα ότι οι Έλληνες, όπως και οι Κορεάτες, δίνουν μεγάλη σημασία στην οικογένεια, και μου αρέσει πολύ αυτό και το εκτιμώ».
Μετά την ολοκλήρωση της συγγραφής της διδακτορικής της διατριβής, η κ.Cho επέστρεψε στην πατρίδα της φέτος το καλοκαίρι. Αυτή τη στιγμή εργάζεται στην Ορθόδοξη Μητρόπολη Κορέας και συγκεκριμένα, ασχολείται με τη μετάφραση θεολογικών και πνευματικών βιβλίων για τον εκδοτικό οίκο της «Korean Orthodox Editions» και άλλων κειμένων της Εκκλησίας από τα ελληνικά στα κορεατικά. Παράλληλα συνεχίζει με ζήλο την έρευνά της σχετικά με την ορθόδοξη παρουσία στην Κορέα.

Η νεαρή διδάκτορας βαθμολογήθηκε όμως με «άριστα» και από τον ίδιο τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, όταν τον ακολούθησε ως προσωπική διερμηνέας του κατά την τέταρτη επίσκεψή του το έτος 2018 στο νότιο τμήμα της διηρημένης κορεατικής χερσονήσου.

makthes

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.