ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΡΙΑ : Δέκα ημέρες πριν από την τουρκική εισβολή στη βόρειο Συρία, ο Μαχμούντ Ισά, 37 ετών, δίδασκε αγγλικά σε κάποιο σχολείο στην πόλη Ρας αλ Αΐν. Πρόκειται για μία αραβοκουρδική πόλη σχεδόν πάνω στα σύνορα με την Τουρκία. Σήμερα, 10 ημέρες μετά, τρώει ένα μπολ ρύζι ποτισμένο με λίγη σάλτσα ντομάτας. Το μπολ είναι πλαστικό και αυτός ζει κάτω από ένα τολ σε μία αποθήκη των κουρδικών ενόπλων δυνάμεων του βορείου Ιράκ. Η αποθήκη αυτή βρίσκεται σε ένα χωριό χαμένο στους μαιάνδρους που σχηματίζουν οι λόφοι που έχουν κατακαεί από τις βόμβες μεταξύ Ιράκ και Συρίας.

Πριν από 10 ημέρες λοιπόν, οι τουρκικές βόμβες άρχισαν να πέφτουν κοντά στο σπίτι του στη Ρας αλ Αΐν και ξαφνικά συμμορίες ολόκληρες από ισλαμιστές μισθοφόρους της Άγκυρας πέρασαν τα σύνορα. Οι εικόνες των εγκλημάτων τους, το πώς ταπείνωναν τους Κούρδους και τους Άραβες της Συρίας, οι εκτελέσεις με συνοπτικές διαδικασίες ανθρώπων έσπειραν τον τρόμο.

Πήρε των ομματιών του λοιπόν, όπως έκαναν και άλλοι 300.000 περίπου Σύροι, Κούρδοι στην πλειονότητά τους που ζουν στα βόρεια της χώρας. Ο Μαχμούντ περιπλανήθηκε από πόλη σε πόλη έως ότου πάρει μία απόφαση.

«Στη Συρία με το καθεστώς του Άσαντ στη Δαμασκό, τους Τούρκους και τους ισλαμιστές του Χαλιφάτου που θα εκμεταλλευτεί την κατάσταση για να επανέλθει δεν μπορεί πια κανείς να κάνει τίποτα απολύτως. Είναι καλύτερα να αντιμετωπίσει τις αβεβαιότητες της εξορίας». Ο Μαχμούντ είδε τη χώρα του να του κλείνει την πόρτα και να τον παγιδεύει. Να παγιδεύει τον ίδιο, τη γυναίκα του και τα παιδιά του, τα οποία είναι νεότερα από την ηλικία του πολέμου στη Συρία. Τι ζωή θα είχαν; Έπρεπε να φύγει.

Έτσι ο δάσκαλος των αγγλικών πήρε τον δρόμο για τα σύνορα ακολουθώντας τις στέπες, όπου τίποτα δεν φυτρώνει εκτός από πανύψηλες κολόνες μαύρου καπνού οι οποίες καταδεικνύουν τα διάφορα παράνομα διυλιστήρια που λειτουργούν κρυφά από τους λαθρέμπορους καυσίμων. Ναι, η στέπα της Συρίας είναι γεμάτη από τέτοια μικρά παράνομα βρόμικα διυλιστήρια πετρελαίου που διυλίζουν τη βενζίνη και το diesel, ώστε να το προμηθευτούν οι λαθρέμποροι και να το περάσουν στην αγορά. Δουλεύουν κυρίως το βράδυ, καθώς το σκοτάδι είναι σύμμαχος για τις κινήσεις των λαθρεμπόρων.

Μαζί με εκατοντάδες άλλους, ο Μαχμούντ, παίρνοντας στα χέρια του τη μοίρα της φαμίλιας του, εμπιστεύθηκε τους Βεδουίνους της φυλής των Σαμάρ, κάποτε κτηνοτρόφους που μεγάλωναν καμήλες. Τώρα πια που οι καμήλες δεν έχουν κανέναν λόγο να υπάρχουν διαδραματίζουν τον ρόλο του διακινητή-οδηγού πάνω στη συνοριακή γραμμή για 750 δολάρια το κεφάλι ή 675 ευρώ.

Είναι αυτοί οι Βεδουίνοι που οδήγησαν την οικογένεια του δασκάλου των αγγλικών πάνω στην πλάτη μουλαριών προς τις θέσεις των Κούρδων Πεσμεργκά του βορείου Ιράκ. Εκεί τους περίμεναν οι πολιτοφύλακες που τους υποδέχθηκαν μαζί με δεκάδες άλλες οικογένειες Κούρδων από τη Συρία. Εκείνο το βράδυ ο αριθμός τους ανερχόταν σε 1.000 ψυχές. Στις 22 του Οκτώβρη ήταν 1.200. Μέχρι εκείνη την ώρα είχαν περάσει τα σύνορα 7.100 Κούρδοι πρόσφυγες προς τις γραμμές των Κούρδων Πεσμεργκά στο βόρειο Ιράκ.

Ο Μαχμούντ θυμάται: το 2013, όταν κουμάντο στην περιοχή όπου βρίσκεται η πόλη του, το Ρας αλ Αΐν, έκανε η αλ Νόρσα (η συριακή εκδοχή της αλ Κάιντα), είχε αναγκαστεί να εγκαταλείψει και πάλι το σπίτι του. Ξαναγύρισε όταν οι σύντροφοι, ναι οι «σύντροφοι», δηλαδή οι Κούρδοι πολιτοφύλακες του YPG που έτσι αποκαλούν ο ένας τον άλλον διατηρώντας την παλιά μαρξιστική λενινιστική κληρονομιά του κινήματος, εξεδίωξαν τους τζιχαντιστές από τις συνοριακές πόλεις της Συρίας.

Είναι αυτοί οι σύντροφοι που στην Τουρκία τούς αποκαλούν συμμορίτες και τρομοκράτες. Είναι οι Κούρδοι μαχητές.

zougla – le monde

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.