Με προσευχές και πορείες σε εβδομαδιαία βάση αναμένεται να απαντήσει η Ορθόδοξη Εκκλησία στο Μαυροβούνιο στον νόμο για τις θρησκείες που τέθηκε σε ισχύ την περασμένη Τρίτη. Βάσει του νόμου η Διεύθυνση Ακινήτων της χώρας δίνει διορία μέχρι τις 8 Ιανουαρίου του 2021 στις θρησκευτικές οργανώσεις να προσκομίσουν τίτλους ιδιοκτησίας της περιουσίας τους, προκειμένου να συντάξει το μητρώο θρησκευτικών περιουσιακών στοιχείων.

Σύμφωνα με το νόμο, οι θρησκευτικές κοινότητες πρέπει να παρέχουν σαφή αποδεικτικά στοιχεία ιδιοκτησίας για να διατηρήσουν τις περιουσίες τους, μια διάταξη που η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία – η μεγαλύτερη θρησκευτική ομάδα στη χώρα – λέει ότι αποσκοπεί στην απόσπαση ιστορικών μοναστηριών και ναών, τα οποία θα περιέλθουν στον έλεγχο του κράτους.

«Η θρησκευτική κοινότητα μπορεί να συνεχίσει να χρησιμοποιεί μια συγκεκριμένη πολιτιστική ιδιοκτησία ακόμα και μετά την εγγραφή της περιουσίας στην ιδιοκτησία του κράτους, μέχρι την απόφαση του κρατικού φορέα που είναι αρμόδιο για τη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη χρήση αυτών των αντικειμένων και της γης», αναφέρει ο νόμος.
Από την ψήφιση του νόμου στις 27 Δεκεμβρίου, δεκάδες χιλιάδες ιερείς και πιστοί της Σερβικής Εκκλησίας διαμαρτύρονται σχεδόν κάθε βράδυ στο Μαυροβούνιο, ζητώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει το νόμο.
Ωστόσο, το Συμβούλιο των Επισκόπων στο Μαυροβούνιο ανακοίνωσε τριήμερο διάλειμμα στις διαδηλώσεις για τα Χριστούγεννα, μετά από το οποίο κάλεσε για ειρηνικούς περιπάτους και πομπές που θα πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα στις πόλεις μέχρι την ανάκληση του νόμου.

Εκπρόσωποι της Εκκλησίας έχουν εν τω μεταξύ προαναγγείλει προσφυγή σε διεθνείς οργανισμούς και το Συνταγματικό Δικαστήριο του Μαυροβουνίου για το νόμο.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.