«Νηφαλιότητα» και «να μην μας πιάνει ο πανικός» για τον κορωνοϊό συνέστησε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων.

Αφότου ευχήθηκε καλό υπόλοιπο για την Σαρακοστή, έδωσε τη δική του ερμηνεία στην εξάπλωση του κορωνοϊού, λέγοντας: «για να επιτρέπει ο Θεός αυτή τη δοκιμασία, κάτι θέλει να βγάλει από τον καθένα μας» και συνέχισε: «ας τη διαχειριστούμε και πνευματικά αυτή τη νόσο, αλλά βέβαια να καταλάβουμε ότι οι επιδημίες είναι εξαιτίας των δικών μας -ας το πω έτσι- αμαρτιών και αστοχιών. Βλέπετε ότι δεν είμαστε καλοί διαχειριστές των όσων ο Θεός μας έδωσε».

Η συμβουλή και η κόκκινη γραμμή

Ο Μητροπολίτης κληθείς να καταθέσει το σχόλιό του αναφορικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού μέσω της Θείας Κοινωνίας αρχικά απάντησε ότι «η Εκκλησία συνεργάζεται και με τους ιατρούς και με το υπουργείο».

Στη συνέχεια, μετέφερε την προσωπική του παραίνεση, οι ευπαθείς ομάδες να παραμείνουν σπίτι τους.

«Οι ευπαθείς ομάδες των ανθρώπων μας που έχουν τα δικά τους προβλήματα, να προσέξουν λίγο περισσότερο αυτό τον καιρό. Δεν θα πάνε και κάποια Κυριακή στην Εκκλησία. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα κάτσουν σπίτι να μοιρολατρήσουν ή θα δουν τη Θεία Λειτουργία από την τηλεόραση…», είπε και μετέφερε την πρακτική που ακολουθείται στο Άγιο Όρος, όπου οι μοναχοί προσεύχονται με το κομποσκοίνι τους και παραίνεσε να πράξουν ανάλογα όσοι ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης υπερτόνισε πως «δεν είναι δυνατό να μην προσέξουμε, κι αυτό το λέμε όλοι» και προς αυτή την κατεύθυνση η Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής ακύρωσε πρόσφατη εκδήλωσή της, ενώ έχει αναστείλει τη λειτουργία των κατηχητικών, των βρεφονηπιακών σταθμών και των κύκλων μελέτης της Αγίας Γραφής.

Με δεδομένη την συμβουλή προς τις ευπαθείς ομάδες, ο κος Παντελεήμων έσπευσε να βάλει και τη δική του κόκκινη γραμμή, διευκρινίζοντας ότι οι Εκκλησίες θα συνεχίσουν να λειτουργούν κανονικά: «σε ό,τι έχει σχέση με τη Λειτουργική μας ζωή, θα πω ότι ο δυνάμενος χωρείν χωρείτο*. Οι Θείες μας Λειτουργίες θα τελεστούν κανονικά, οι Χαιρετισμοί μας κανονικά. Αλλά ένας που είναι στις ευπαθείς ομάδες, ας κάτσει λίγο στο σπίτι του».

Όσον αφορά την Θεία Κοινωνία, ο Μητροπολίτης διευκρίνισε πως «όποιος θέλει να κοινωνήσει, θα κοινωνήσει», διαμηνύοντας ότι «αυτό είναι ένα άλλο θέμα. Το θέμα της Θείας Κοινωνίας ας μη το ευτελίσουμε. Η Θεία Κοινωνία είναι άλλη διάσταση, είναι τα πράγματα εκείνα που δεν εξηγούνται μόνο με τη λογική».

*Ο δυνάμενος χωρείν χωρείτω: Πρόκειται για φράση που αποδίδεται στον Ιησού Χριστό στο κατά Ματθαίον Ευαγγέλιο κεφ. 19, σε απόσπασμα για τον έγγαμο ή άγαμο βίο των πιστών. Σε ελεύθερη απόδοση σημαίνει ότι ο καθείς πράττει αυτό που του «προτάσσει» η δική του αντιληπτική ικανότητα σε συνδυασμό με την επιρροή του περιβάλλοντος.

Σημείωση: Η συνέντευξη δόθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού

xronos gr

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.