Ναι μεν είναι καλοί οι στολισμοί των σπιτιών, των γειτονιών και των πλατειών, όμως απαραίτητος και σημαντικότερος είναι ο «στολισμός» της ψυχής μας.

Πλησιάζει το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων ως ποιμενάρχης αυτού του τόπου φροντίζει να προσφέρει πνευματικό πλούτο σε όλους τους πιστούς της Ροδόπης.

Μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm έστειλε το δικό του μήνυμα για τις επερχόμενες γιορτές των Χριστουγέννων, τονίζοντας πως ναι μεν είναι θετικός ο στολισμός των δημόσιων χώρων, αλλά αυτό που πρέπει να φροντίσουμε είναι ο «στολισμός» της ψυχής μας.

Να σημειωθεί ότι το Δωδεκαήμερο των Χριστουγέννων είναι το χρονικό διάστημα μεταξύ των Χριστουγέννων (25 Δεκεμβρίου) και των Θεοφανίων (6 Ιανουαρίου).

Η ονομασία Δωδεκαήμερο χρησιμοποιείται ήδη από τα βυζαντινά χρόνια.

Εκτός από τις μεγάλες θρησκευτικές εορτές, το Δωδεκαήμερο συνδέεται με πλήθος δεισιδαιμονιών, δοξασιών και εθίμων.

Ήταν και μία περίοδος ανάπαυλας για τους γεωργούς μετά την εντατική εργασία της σποράς που προηγήθηκε.

«Όταν από την ψυχή λείπει ο Χριστός το κενό είναι δυσαναπλήρωτο»

Αρχικά μίλησε για τις προετοιμασίες της Μητρόπολης ενόψει του Δωδεκαημέρου λέγοντας πως «δίνω την εντολή στους κληρικούς να πάνε στις ενορίες. Επίσης οι πνευματικοί να πάνε στους οικισμούς και στις εκκλησίες τους για να τακτοποιήσουν οι άνθρωποι τις πνευματικές τους υποχρεώσεις, να φτάσουν στο μυστήριο της μετάνοιας και της εξομολογήσεως. Μέσα από ομιλίες και κηρύγματα να υπενθυμίσουμε ότι έρχονται Χριστούγεννα και πρέπει να προετοιμάσουμε την καρδιά μας ώστε να γίνει σπήλαιο και φάτνη για να γεννηθεί ο Χριστός, γιατί αυτός είναι ο καταλληλότερος τρόπος».

Στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι πολλοί πιστοί φροντίζουν να στολίσουν εντυπωσιακά τα σπίτια τους, αλλά όχι τις ψυχές τους.

«Πρέπει να στολιστούν και τα σπίτια, οι πλατείες, οι οικισμοί, αλλά να μην μείνει αστόλιστη η ψυχή μας. Το κενό της ψυχής είναι δυσαναπλήρωτο. Όταν από εκεί μέσα λείπει ο Χριστός και οι αξίες οι οποίες εν Χριστώ ζωή εφοδιάζουν τον άνθρωπο, τότε όσο και στολισμένη να είναι μια πόλη, ο άνθρωπος θα ψάχνει άνθρωπο για να γιορτάσει, να μιλήσει και να επικοινωνήσει» είπε χαρακτηριστικά.

Δεν ξεχνάει και λειτουργεί σε όλα τα χωριά μας

Ο Μητροπολίτης κ. Παντελεήμων δεν ξεχνάει τα χωριά της Ροδόπης. Έστω και εάν έχουν μια χούφτα κατοίκους. Αυτός θα πάει θα λειτουργήσει και θα έρθει σε επαφή με τους πιστούς.

Όπως τόνισε ο ίδιος «πηγαίνω στα χωριά και κυρίως στα μικρότερα, γιατί δεν θέλω να αισθάνονται ότι είναι μόνοι τους οι κάτοικοι. Η Θεία Λειτουργία δεν είναι μια κοινωνική εκδήλωση. Είναι ζωή, για αυτό θέλω σε όλα τα χωριά μας να έχουμε κληρικούς και να γίνεται η Θεία Λειτουργία. Πρέπει λοιπόν να πηγαίνω στα χωριά και να λειτουργούμε με τους ανθρώπους και σε καμία περίπτωση να μην αισθάνονται ότι δεν είναι κάτω από την αγάπη και την σκεπή της Μητροπόλεως και του Μητροπολίτη».

Προχώρησε και σε μια «εξομολόγηση» όπως ο ίδιος την αποκάλεσε, καθώς «ποτέ δεν έψαξα να δω εάν είναι πολλοί ή λίγοι άνθρωποι μέσα στην εκκλησία. Εκείνο που ψάχνει κανείς να δει είναι, εάν υπάρχουν άνθρωποι να λειτουργούμε».

Στον επίλογό του δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην ενότητα που πρέπει να έχουμε μεταξύ μας οι άνθρωποι, που στη σύγχρονη εποχή την έχουμε ξεχάσει και η γέννηση του Χριστού μας την υπενθυμίζει με τον καλύτερο τρόπο.

«Φτάσαμε στα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια πλέον να λείπουν οι παππούδες και τα αδέρφια, γιατί υπάρχουν πλέον μεταξύ τους “σκιές και σύννεφα”.

Ως πατέρας πνευματικός πρέπει να θυμίζω ότι ας έχουμε λιγότερα, αλλά ας είμαστε ενωμένοι μεταξύ μας. Τότε και ψωμί και ελιά να φάμε, εάν είμαστε αγαπημένοι, όλα θα είναι διαφορετικά» σημείωσε ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.