Το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορών.

Δικαιούχοι είναι νοικοκυριά των οποίων το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 24.000 ευρώ για τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε τέκνο ή φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού. Με βάση, δε, την εμπειρία του Fuel Pass και την πολιτική στόχευση της κυβέρνησης το εισόδημα προσμετράται σε καθαρή βάση και όχι μικτή. Μένει να φανεί, όμως, με την κατάθεση της σχετικής ρύθμισης.

-Το περιουσιακό όριο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό και 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες. Να σημειωθεί ότι με τις τελευταίες αυξήσεις στις αντικειμενικές πολλά νοικοκυριά έχουν δει ανεβασμένη την αξία της περιουσίας τους, και έτσι συχνά βγαίνουν εκτός περιμέτρου συγκεκριμένων μέτρων στήριξης.

Η νέα αυτή επιδότηση είναι σχεδιασμένη να ισχύει και στις λαϊκές αγορές. Όπως ανέφερε, χαρακτηριστικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, «θα μπορούσαν να είναι και οι λαϊκές, επειδή εκεί γίνεται αγορά τροφίμων και υπάρχει ταμειακή, αλλά ας περιμένουμε τους αρμόδιους υπουργούς να το αναλύσουν. Στα γενικά χαρακτηριστικά του μέτρου προσχεδιάζεται να είναι και οι λαϊκές», είπε συγκεκριμένα. Βέβαια, λόγω του ότι οι ταμειακές και τα POS δεν είναι και τόσο… «διαδεδομένα» στις λαϊκές, είναι προφανές, λόγω και των ποσών που δαπανώνται εκεί, θα είναι δύσκολο να περάσει μέρος του «τζίρου» από την επιδότηση των 650 εκατ. ευρώ, στα σημεία αυτά.

-Τα ποσά της επιδότησης θα καλύπτουν αγορές από τον Φεβρουάριο 2023 και για έξι μήνες (έως τον Ιούλιο 2023).

-Η ενίσχυση θα καλύπτει το 10% των αγορών νοικοκυριών, τα οποία πληρούν τα κριτήρια ένταξης, σε σούπερ μάρκετ και άλλες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο λιανικό εμπόριο τροφίμων (φούρνους, μίνι μάρκετ, οπωροπωλεία, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, γαλακτοπωλεία κ.λπ.).

-Σε περίπτωση που ο δικαιούχος επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό, τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Μάλιστα, η κυβέρνηση, με το εν λόγω μέτρο, επιδιώκει παράλληλα με την τροφοδότηση τζίρου στο «καλάθι του νοικοκυριού» και άρα στα μεγάλα σούπερ μάρκετ, αλλά και τις επιδοτήσεις στο ρεύμα, να «στήσει ανάχωμα» στην ακρίβεια. Το συνολικό κόστος του μέτρου για τους έξι μήνες εκτιμάται σε 650 εκατ. ευρώ, ποσό που θα αντληθεί από την έκτακτη εισφορά που θα επιβληθεί στα διυλιστήρια της χώρας.

Οκτώ ενδεικτικά παραδείγματα
Μονομελές νοικοκυριό: 220 ευρώ μηνιαίες αγορές, 22 ευρώ μηναία ενίσχυση.
Ζευγάρι χωρίς παιδιά: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση.
Μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο παιδί: 320 ευρώ μηνιαίες αγορές, 32 ευρώ μηναία ενίσχυση.
Μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα παιδιά: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση.
Ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο παιδί: 420 ευρώ μηνιαίες αγορές, 42 ευρώ μηναία ενίσχυση.
Ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα παιδιά: 520 ευρώ μηνιαίες αγορές, 52 ευρώ μηναία ενίσχυση.
Ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα παιδιά: 620 ευρώ μηνιαίες αγορές, 62 ευρώ μηναία ενίσχυση.
Ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα παιδιά: 720 ευρώ μηνιαίες αγορές, 72 ευρώ μηναία ενίσχυση.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.