Διαβάστε αποσπάσματα από συνέντευξη που παραχώρησε το 2014.

Κανένας αγώνας δεν είναι μάταιος. Αφήνει σπόρο. Το πότε θα βλαστήσει ο σπόρος εξαρτιέται από τις συνθήκες, είναι μια ολόκληρη διαδικασία. Κατ’ αρχήν, να ξέρεις ότι στην Ελλάδα δεν τιμούμε το αποτέλεσμα. Τιμούμε την έναρξη, την σπορά. Γι’ αυτό τον λόγο και οι δυο μας εθνικές επέτειοι – μοναδικό φαινόμενο στον κόσμο – είναι έναρξη αγώνα: 25 Μαρτίου και 28 Οκτωβρίου. Κοίταξε πώς επιβλήθηκε στο κράτος από τη λαϊκή κουλτούρα. Εναρξη αγώνα.

Για πάρε και μελέτησε τις άλλες χώρες: επινίκια, εγκαθίδρυση καθεστώτων, βασιλιάδων κ.λπ. Είμαστε το μοναδικό έθνος που γιορτάζει την αρχή. Κάποιοι λένε, αυτά είναι εθνικισμός. Εγώ εθνικιστής δεν είμαι, αλλά τα δίκαια του έθνους μου δεν πρόκειται να τα χαρίσω σε κανέναν απολύτως. Και λέω ο σπόρος ποτέ δεν πάει χαμένος. Αλλά για μένα υπάρχει κάτι άλλο.

Τις παραμονές από μάχες, τις παραμονές από διαδηλώσεις, τις παραμονές από εκτελέσεις μέσα στις φυλακές, νέα παιδιά ήμασταν, λέγαμε ο ένας στον άλλον: Αν δεν σε βρει το βόλι και ζήσεις, μην με ξεχνάς. ΜΗΝ ΜΕ ΞΕΧΝΑΣ.

Οταν καλημερίζεις άνθρωπο, θα καλημερίζεις και για μένα. Κι όταν ακούς στο δάσος το θρόισμα του ανέμου μέσα από τα φύλλα, θα τα’ ακούς και για μένα. Κι όταν πίνεις κρασί θα πίνεις και για μένα. Γιατί δεν είχαμε προλάβει να χαρούμε στη ζωή. Είναι δυνατόν να ξεχάσω αυτούς τους ανθρώπους; Είμαι η φωνή όλων εκείνων, και εκφράζω όλους εκείνους.

Να γιατί συνεχίζω. Λένε μερικοί: φτάνει πια Μανώλη, 92 χρόνια. Μπορείς να ξαπλώσεις στον καναπέ της αδιαφορίας σου, να φοράς παντόφλες και να χαίρεσαι όσα μπορείς να χαρείς. Οχι, ΟΧΙ, ΟΧΙ. Μπορεί να με αφήσουν ήσυχο όλα αυτά; Το ποίημά μου «Νέκυιαι Ωδαί». Αυτό τα λέει όλα.

Υπήρξε περίοδος που φτάσατε πιο κοντά στην πίστη προς τον Θεό;

(Κουνά αρνητικά το κεφάλι του με έμφαση). Σέβομαι όμως απόλυτα την πίστη του λαού μου.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.