Κάθε χρόνο στις 22 Ιουνίου εορτάζεται η επέτειος της μάχης της Βέργας στο πέτρινο οχύρωμα (22-06-1826) και της κατατροπώσεως των στρατευμάτων του Ιμπραήμ, αποτελούμενα από πολυάριθμο πεζικό και ιππικό, υπό των αγωνιστών Μανιατών.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Μάνης κ. Χρυσόστομος Γ’, σήμερα Δευτέρα 22/6/20, χοροστάτησε στην επίσημη Δοξολογία στον Ι.Ναό του Αγ. Νικολάου Αλμυρού (Βέργας), συμπαραστατούμενος από τον ιερό κλήρο της περιοχής, ως και στην επιμνημόσυνη δέηση στο Ηρώον της Βέργας, παρουσία εκπροσώπου της Ελληνικής Κυβερνήσεως και εκπροσώπων τοπικών πολιτικών, στρατιωτικών αρχών και των σωμάτων ασφαλείας.

Ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας, μετά το πέρας των εκδηλώσεων προέβη στην παρακάτω δήλωση: «Η νίκη στη σκληρή μάχη της Βέργας ήταν ένα μεγάλο κατόρθωμα του ηρωϊσμού των Μανιατών ενάντια στην επιδρομή του Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο, στην πλέον κρίσιμη περίοδο ολόκληρης της Επαναστάσεως του ’21. Όμως, ο όρκος των Ελλήνων αγωνιστών «ὑπερ πίστεως καί πατρίδος» εμψύχωνε τις καρδιές τους. Και αυτός ο όρκος έδωσε τη νίκη και η νίκη έφερε την ανεξαρτησία, αυτή που διεκήρυξαν «ἐνώπιον Θεοῦ καί ἀνθρώπων», το επόμενο έτος στην Εθνοσυνέλευση της Τροιζήνος. Για μια ακόμα φορά η πνοή της πίστεως στο Θεό και η αγάπη προς την ελευθερία της πατρίδος απέδειξαν το θαύμα του ’21. Δεν αξίζει άραγε αυτές οι βασικές αρχές να μας οδηγήσουν και σήμερα σε μια γόνιμη εθνική αυτογνωσία; Τα ιδεώδη της θρησκευτικής πίστεως και τις φιλοπατρίας και πάλιν να λάβουν πρετεύουσα θέση σ’ όλο το δημόσιο βίο. Το έχουμε απόλυτα ανάγκη».

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.