Μεθοδεύσεις για αυτοκεφαλία και ισχυροποίηση της σχισματικής εκκλησίας των Σκοπίων μετά και την παραχώρηση του ονόματος

Το όνομα των Σκοπίων αποτελεί το καίριο θέμα προβληματισμού και συζητήσεων σε Εθνικό και Ευρωπαϊκό επίπεδο τους τελευταίους μήνες. Και ενώ το θέμα του ονόματος έχει πάρει διαστάσεις και απαιτεί λύση χωρίς την εκποίηση της Ιστορίας, εμφανίζεται ένα ακόμα σοβαρότερο θέμα.

Αυτό είναι η απόφαση του Πατριαρχείου Βουλγαρίας να αναγνωρίσει τη σχισματική και αυτοαποκαλούμενη ΄΄Μακεδονική Εκκλησία΄΄. Αυτή η απόφαση καταδεικνύει ότι το Πατριαρχείο Βουλγαρίας βαδίζει σε επικίνδυνα μονοπάτια.

Και τούτο διότι επωμίζεται ρόλο διεκπεραιωτή σε ένα εκκλησιαστικό ΄΄παιχνίδι΄΄ στο οποίο υφέρπουν διπλωματικές και πολιτικές διαστάσεις.

Η απόφαση αρχικά δημιουργεί εκκλησιολογικά προβλήματα αφού με βάση τους Ιερούς Κανόνες το έδαφος της ΠΓΔΜ ανήκει εκκλησιαστικά στο Πατριαρχείο Σερβίας, ενώ παράλληλα η μόνη εκκλησιαστική αρχή που μπορεί να αποφανθεί για το θέμα είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Βέβαια μακροπρόθεσμα, τα προβλήματα από την απόφαση αυτή θα είναι και πολιτικά και διπλωματικά.

Η αυτοκεφαλία με το όνομα ΄΄Μακεδονική Εκκλησία΄΄ θα ενδυναμώσει εθνικιστικά ΄΄μένη΄΄ , θα πυροδοτήσει αλυτρωτισμούς, θα αναζωογονηθεί το ιδεολόγημα της ΄΄Μακεδονίας του Αιγαίου΄΄ με συνέπειες δραματικά απρόβλεπτες για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Πριν να γίνουν τα Βαλκάνια για ακόμα μια φορά η πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης, προβάλλει επιτακτικά η ανάγκη παρέμβασης δυναμικής της Ανώτατης Αρχής, του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που σε συνεργασία με πολιτικούς φορείς και από τα δύο όμορα κράτη, θα επαναφέρει τόσο την Εκκλησία της Βουλγαρίας όσο και των Σκοπίων στην τάξη των Ιερών Κανόνων.

Η απόφαση ενώ φαίνεται θρησκευτική, εκκλησιαστική, ουσιαστικά είναι πρώτιστα πολιτική με προεκτάσεις, είναι απόφαση σεισμική δόνηση που ταρακουνάει τα θεμέλια στα Βαλκάνια, ανοίγει ρήγματα που θα γίνουν το κενοτάφιο της Ειρήνης.

Εγρήγορση και συνεργασία.

Σοβαρότητα και υπευθυνότητα απαιτείται, στα επόμενα βήματά μας μπορεί να σημάνει η ώρα μηδέν για τα Βαλκάνια.

 

Καραγιάννης Ανδρέας
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 4.5 (2 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.