Παραδοσιακή μαγειρίτσα με μαρούλι, συκωτάκια και ρύζι. Κλασική και αγαπημένη γεύση της Ανάστασης!

ΥΛΙΚA ΣΥΝΤΑΓΗΣ

– 1 συκωταριά αρνίσια
– πνευμόνια και αντεράκια
– 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
– 1/4 φλ. ελαιόλαδο
– 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι
– 1 μαρούλι χοντροκομμένο
– 1 φλ. άνηθο ψιλοκομμένο

– 2 φλ. ζωμό κρέατος
– 1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
– 1/3 φλ. ρύζι γλασέ
Για το αυγολέμονο
– 3 αυγά
– χυμό λεμονιού
– αλάτι
– πιπέρι
ΕΚΤΈΛΕΣΗ
Για την παραδοσιακή μαγειρίτσα με μαρούλι και συκωτάκια, πρώτη μας δουλειά είναι να πλύνουμε καλά τα αντεράκια, τη συκωταριά και τα πνευμόνια. Τα ζεματίζουμε σε βραστό νερό για 10΄. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν.
Με ένα ψαλίδι κουζίνας ψιλοκόβουμε τα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια.

Ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα κομμάτια της συκωταριάς και τα τσιγαρίζουμε. Ανακατεύουμε συνεχώς για περίπου 15΄. Ρίχνουμε το μαρούλι και τον άνηθο και αλατοπιπερώνουμε. Μετά από 5΄ προσθέτουμε 1 κουταλιά από το ζεστό ζωμό και συνεχίζουμε το ανακάτεμα. Στη συνέχεια προσθέτουμε και τον υπόλοιπο ζωμό και σιγοβράζουμε για 40΄.

Περίπου 20΄ πριν κατεβάσουμε τη σούπα από τη φωτιά, ρίχνουμε το ρύζι.

Για το αυγολέμονο
Χτυπάμε τα ασπράδια. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και ρίχνουμε λίγο-λίγο το χυμό λεμονιού.
ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΕΙΟ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ

Γενικά πρέπει να θυμάστε ότι:
– Χτυπάμε με σύρμα τα αυγά σε μπολ, προσθέτουμε το λεμόνι (και το κόρν φλάουρ προαιρετικά) και σιγά σιγά, παίρνουμε λίγη-λίγη την σούπα και την προσθέτουμε αναδεύοντας με το σύρμα, για να εξισορροπήσουμε την θερμοκρασία των αυγών, ώστε να μην κόψει το αυγολέμονο όταν μπει στην σούπα.

– Όταν λέμε ότι κόβει το αυγολέμονο, εννοούμε ότι, λόγω της υψηλής θερμοκρασίας του φαγητού που προστίθεται ανακατεύοντάς το, ψήνεται το αυγό και, πιο συγκεκριμένα, ψήνεται το ασπράδι.

Αυτό πρέπει να αποφεύγεται, γιατί μικρά – μικρά άσπρα κομμάτια ψημένου αυγού χαλούν την όψη και τη γεύση μιας σάλτσας ή ενός φαγητού.
Τι πρέπει να κάνουμε, λοιπόν, για να πετύχουμε το αυγολέμονο και το πιο γευστικό αποτέλεσμα;
1Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, για να πέσει η θερμοκρασία του φαγητού και περιμένουμε για τουλάχιστον 5-10′
2Όπως σημειώσαμε παραπάνω, χτυπάμε με σύρμα τα αυγά στην αρχή, για να σπάσουν καλά και ιδιαίτερα τα ασπράδια που θέλουν έντονο χτύπημα. Έπειτα, προσθέτουμε το λεμόνι. Προσθέτουμε το κόρν φλάουρ, ανακατεύουμε, και με ροή κλωστής, ενσωματώνουμε το αυγολέμονο με την προσθήκη αρκετού σε ποσότητα, ζεστού ζωμού.

3Προσθέτουμε το αραιωμένο αυγολέμονο λίγο λίγο, με ροή κλωστής στο φαγητό, ανακατεύοντας, πάντα, τη σούπα ή τη σάλτσα σε κρέας και λαχανοντολμάδες, ώστε να πήζει ομοιόμορφα.

4Αφού σιγουρευτούμε ότι ενσωματώσαμε σωστά το αυγολέμονο, την αφήνουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για λίγα λεπτά, ώστε να πήξει ακόμα περισσότερο, ανακατεύοντας που και που, χωρίς όμως να κοχλάζει.

5Επιστρέφουμε στη μαγειρίτσα μας. Παίρνουμε ζωμό από το φαγητό και αραιώνουμε το αυγολέμονο. Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα. Βράζουμε για 2΄-3΄ και σερβίρουμε τη σούπα με φρέσκο άνηθο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

ΜΥΣΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

– Πολύ σημαντικό είναι το καλό καθάρισμα στα αντεράκια. Πλύντε τα αρχικά πολύ καλά κάτω από τρεχούμενο νερό. Γυρίσετε τα και να τα ξαναπλύντε τα. Το επόμενο βήμα είναι να τα γυρίσετε το μέσα έξω, με ένα ξυλαράκι ή ένα ξύλινο καλαμάκι ή κάτι τέτοιο. Περάστε το μέσα, φτάστε μέχρι το τέλος, γυρίστε και επαναλάβετε.
– Καλό είναι να αφήσετε τα καθαρισμένα αντεράκια σε αλάτι και λεμόνι για μερικές ώρες. Έτσι, ασπρίζουνε και γίνονται κρουστά.
– Για να ψιλοκόψετε τα αντεράκια πιο εύκολα, μπορείτε να τα πλέξετε πρώτα κοτσίδα.
– Για να κερδίσετε χρόνο, μπορείτε το καθάρισμα στα αντεράκια, να το κάνετε 2-3 μέρες πριν και να τα φυλάξετε στην κατάψυξη.
– Για να γίνει η τέλεια μαγειρίτσα, πρέπει να διαλέξουμε αντεράκια από μικρό αρνί ή κατσίκι και αυτό γιατί τρέφονται μόνο με γάλα και δεν βγάζουν βαριά μυρωδιά.
– Ζεματάμε τα αντεράκια και την συκωταριά, αφού τα καθαρίσουμε για να φύγει η έντονη μυρωδιά αλλά και για να μπορούμε να τα ψιλοκόψουμε, αλλιώς μας γλιστράνε.
– Χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκα μυρωδικά είτε από την λαϊκή αγορά είτε από το σούπερ μάρκετ. Αν μάλιστα έχουμε αρωματικά φυτά σε δικές μας γλαστρούλες ακόμη καλύτερα.
– Το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι χυλώνει τη μαγειρίτσα.
– Κάνουμε το αυγολέμονο πάντα την τελευταία στιγμή για να μη χρειαστεί να ξαναζεστάνουμε και μας ψηθεί το αυγό.
– Δίνουμε την απαραίτητη προσοχή στο αυγολέμονο, για να μην μας κόψει αλλά να γίνει σωστά, ώστε να χυλώσει όμορφα η σούπα.

ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ ΜΕ ΜΑΝΙΤΑΡΙΑ

Για όσους δεν τρώτε την κλασική μαγειρίτσα, αυτή η vegan μαγειρίτσα με μανιτάρια θα σας ξετρελάνει!
ΥΛΙΚΑ ΣΥΝΤΑΓΗΣ
– 500 γραμ. μανιτάρια φρέσκα (ασπρομανίταρα
– πλευρώτους

– πορτομπέλο κ.λπ.) κομμένα σε φέτες
– 1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
– 1 ματσάκι καυκαλήθρες
– 1 κρεμμύδι ξερό
ψιλοκομμένο
– 8 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
– 1 μαρούλι ψιλοκομμένο
– 1 φλ. ρύζι γλασέ
– 2 κουταλιές σούπας ταχίνι
– αλάτι
– πιπέρι
– το χυμό από 2 λεμόνια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεκινάμε τη νηστίσιμη μαγειρίτσα με μανιτάρια και χόρτα, ρίχνοντας σε μια κατσαρόλα τα μανιτάρια, το μαρούλι, τα μυρωδικά, με 3 φλυτζάνια νερό.
Αφήνουμε να βράσουν για 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι και αφήνουμε μέχρι να βράσει και να δέσει το ζουμί.
Αλατοπιπερώνουμε, κατεβάζουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε το ταχίνι που το έχουμε διαλύσει σε λίγο χλιαρό νερό και στο χυμό των λεμονιών.
Ανακατεύουμε καλά τη σούπα μέχρι να ασπρίσει και σερβίρουμε.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.