Συμμαθητές του επτάχρονου ήρωα του Απελευθερωτικού Αγώνα 1955-59, Δημητράκη Δημητριάδη, βρίσκονται εν ζωή και η δημοσιότητα γύρω από την προσπάθεια εντοπισμού των λειψάνων του, τους ξυπνά μνήμες από γεγονότα που λες και έγιναν χθες.

Μετά από 65 χρόνια, βρίσκουν την ευκαιρία άλλοι επώνυμα και άλλοι ανώνυμα, να αφηγηθούν γεγονότα που έζησαν μαζί του. Να μιλήσουν για τα τραγικά γεγονότα της δολοφονίας του, να βγάλουν από μέσα τους πόνο και θυμό που για 65 χρόνια υπέβοσκαν μέσα τους. «Για τον Άγγελο επί της Γης που είχαν για συμμαθητή στο Δημοτικό Σχολείο Καλογερά και δυστυχώς, τόσο άνανδρα, τόσο βάναυσα και άδικα, δολοφόνησαν εν ψυχρώ οι Βρετανοί», μας ανέφερε χαρακτηριστικά μια συμμαθήτρια του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ψάχνουν τα λείψανα 7χρονου ήρωα της ΕΟΚΑ

«Ήμουνα δυο χρόνια πιο μεγάλος του, μα τον ήξερα πολύ καλά. Ήταν το μωρό μας, που το αγαπούσαμε όλοι στο Δημοτικό Καλογερά. Πολλοί ξέραμε τα βάσανα του. Μα πιο πολύ ξέραμε τον πόθο του για λευτεριά και τη δίψα του να αναμετριέται με τους Βρετανούς στις διαδηλώσεις. Και ας ήταν επτά χρονών», θυμάται ο συμμαθητής του Πάνος Σάββα, μιλώντας στο «Φ», για το Δημητράκη.

Και συνεχίζει: «Λες και ήταν χθες, στο Δημοτικό μας Σχολείο του Καλογερά, ξαφνικά μια φωνή έδωσε το γνωστό σύνθημα: “Διαδήλωση, διαδήλωση”». Σε λεπτά μόλις, οι καμπάνες του Αγίου Λαζάρου άρχισαν να κτυπούν ακατάπαυστα. Δίνοντας το μήνυμα σε όλη την πόλη. «Διαδήλωση, διαδήλωση», «Ένωσις, Ένωσις», «Άγγλοι έξω από την Κύπρο» και άλλα συνθήματα φώναζαν τα παιδιά, τρέχοντας για να φτάσουν στην πλατεία Αγίου Λαζάρου. Εκεί ήταν το συναπάντημα για μια ακόμη αντικατοχική εκδήλωση κατά των Βρετανών, εκείνη τη μέρα, περίπου στις 2 το απόγευμα της 14ης Μαρτίου, 1956 στη Λάρνακα.

3869787067685983 FB IMG 1617716297884
Σύμφωνα με τον κ. Σάββα, βρετανικά τζιπ φορτωμένα στρατιώτες τρέχοντας σαν δαιμονισμένα στα στενά σοκάκια της μικρής τότε Λάρνακας, άρχισαν να καταφθάνουν στην πλατεία Αγίου Λαζάρου, ενώ ακόμη έρχονταν οι μαθητές. Και το κυνηγητό μαζί με το ξυλοκόπημα των Κυπριόπουλων από τους στρατιώτες του στέμματος της Αγγλίας, ξεκίνησε ανηλεώς, για μια φορά ακόμη. Παιδιά, αγόρια και κορίτσια, κάποια ανεμίζοντας στα μούτρα των κατακτητών τις ελληνικές σημαίες που κρατούσαν, ξυλοκοπούνταν, ποδοπατούνταν, ακόμα και όταν ήταν κάτω στο έδαφος, καθώς οι ψυχροί Βρετανοί στρατιώτες δεν σταματούσαν ποτέ να ξυλοκοπούν τα παιδιά.

«Εσκοτώσαν ένα μωρό», ακούστηκε σε όλη τη Λάρνακα

Ο κ. Σάββα θυμάται ότι άκουσε ξαφνικά ένα τρομακτικό θόρυβο. Κάτι σαν να έσπασε. Πάγωσαν όλοι. «Εσκοτώσαν το μωρό», ακούστηκε και από στόμα σε στόμα, ακούστηκε σε όλη τη Λάρνακα. «Εσκοτώσαν ένα μωρό». Δοκίμασε με τους φίλους του να κοντέψουν, μα ήταν αδύνατο. Γινόταν χαμός. Εκεί που έλεγαν πως «σκότωσαν το μωρό», υπήρχαν σπασμένα τζάμια και αίματα. Τρομαγμένοι οι μαθητές, κάποιοι κλαίγοντας από θυμό και οργή για το κακό που έκαναν οι Άγγλοι, άρχισαν να εγκαταλείπουν τη διαδήλωση και να επιστρέφουν στα σπίτια τους.

Σύμφωνα με τον κ. Σάββα αλλά και τον κ. Παντελή Κυριακίδη, ταυτόχρονα με το όνομα του μαθητή που δολοφονήθηκε, δηλαδή του Δημητράκη Δημητριάδη, μαθητές που διαδήλωναν πλησίον του 7χρονου, αφηγήθηκαν ότι όταν ο Βρετανός στρατιώτης, ο φονιάς του Δημητράκη, αντιλήφθηκε τι έκανε, υπέστη νευρικό κλονισμό και τον απομάκρυναν άρον-άρον, άλλοι στρατιώτες. Την ώρα, που κάποιοι μαθητές και άλλοι άνθρωποι, στα όρια νευρικού κλονισμού έτρεχαν να μεταφέρουν το παιδί στο νοσοκομείο.

«Άγγελος επί της Γης»

Συμμαθήτρια του Δημητράκη και κάποιοι άλλοι που ήθελαν να παραμείνουν ανώνυμοι, αναφέρθηκαν στις προσωπικές περιστάσεις του Δημητράκη, που τον έφεραν να ζει αρκετό διάστημα με τη γιαγιά του. «Το παιχνίδι στις αλάνες αυτό το μωρό το είχε για πολυτέλεια. Πήγαινε σχολείο, πήγαινε σε όλες τις αντιβρετανικές διαδηλώσεις, πετροβολούσε τους Άγγλους χωρίς να τους φοβάται, διάβαζε, έκανε θελήματα και πουλούσε λουλούδια, νομίζω πότε σε καλάθι και πότε απλωμένα σε ένα πανέρι, για πεντάρες και δεκάρες, ώστε να έχει χαρτζιλίκι. Αφού κανένας δεν του έδινε», μας αφηγήθηκαν μεταξύ άλλων.

Εξετάσεις DNA

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, τις επόμενες μέρες θα γίνουν σειρά ενεργειών και επιστημονικών διαδικασιών που θα καταδείξουν πέραν πάσης αμφιβολίας ότι στον οικογενειακό τάφο που ανοίχθηκε προχθές, μεταξύ άλλων ατόμων, βρίσκονται και τα οστά του Δημητράκη Δημητριάδη.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.