Κορυφώθηκαν, σήμερα, οι εκδηλώσεις για την 81η επέτειο της «Μάχης των Οχυρών» με την αναπαράστασή της στο Οχυρό Ρούπελ και την παρουσίαση όλων των ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στις 6 Απριλίου 1941. Προηγήθηκε η επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων «Ρούπελ» χοροστατούντος του μητροπολίτη Σιδηροκάστρου Μακαρίου, προσκλητήριο νεκρών καθώς και κατάθεση στεφάνου από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος στο χαιρετισμό του αναφέρθηκε στους ήρωες του Ρούπελ και των άλλων Οχυρών της Γραμμής Μεταξά, οι οποίοι υπερασπιζόμενοι τις «Θερμοπύλες της Μακεδονίας» πολέμησαν για παναθρώπινες αξίες και τα αιώνια ιδανικά της ελευθερίας και της αξιοπρέπειας της πατρίδας μας.

Για τον ηρωικό λοχία Δημήτριο Ίτσιο και στους δύο στρατιώτες του, που με ανυπέρβλητη γενναιότητα καθυστέρησαν σημαντικά την προέλαση του εισβολέα υποχρεώνοντάς τον σε βαρύ τίμημα, καθώς και στον θρυλικό διοικητή του Ρούπελ ταγματάρχη Δουράτσο ο οποίος στις εκκλήσεις για παράδοση αντέταξε το ιστορικό «Τα Οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται».

Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ παρέλαβε τα κειμήλια του ηρωικού διοικητή του 3ου Λόχου «Μολών Λαβέ» του οχυρού Ρούπελ υπολοχαγού Φώτιου Ζαχαριάδη από τρεις γενεές απογόνων του (τον υιό του Στέλιο Ζαχαριάδη, τον εγγονό του Περικλή Χριστοφιλόπουλο, και τον δισέγγονό του Νίκο Χριστοφιλόπουλο), τα οποία θα εκτίθενται και θα κοσμούν εφεξής το Στρατιωτικό Μουσείο του Οχυρού, διατηρώντας μαζί με τα υπόλοιπα κειμήλια ζωντανή την ιερή μνήμη της ιστορικής Μάχης των Οχυρών.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.