Δηλαδή με την αναπροσαρμογή του +3,5% θα λαμβάνει (μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης) 1529,8 το μήνα το 2024, ενώ φέτος πααίρνει 12,5 ευρώ περισσότερα (1542,3)!

Νέες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας στη διάρκεια συνάντησης που είχε με το προεδρείο της Συνομοσπονδίας Συνταξιούχων (ΑΓΣΣΣΕ).

Το νέο νομοσχέδιο αναμένεται το φθινόπωρο, πιθανότατα μετά τις δημοτικές εκλογές και, μεταξύ άλλων, θα προβλέπει μερική εξομάλυνση του τρόπου επιβολής της Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ), θα διευκρινίζει την περικοπή των συντάξεων χηρείας σε περίπτωση εργασίας/συνταξιοδότησης (μετά την 3ετία) κ.α.

Από την πλευρά της ΑΓΣΣΕ οι κ.κ. Γιώργος Κουτσιμπογιώργος (Πρόεδρος) και Αντώνης Μπιρμπιλής (Γ.Γραμματέας κατέθεσαν υπόμνημα στον κ.Άδωνι Γεωργιάδη όπου μεταξύ άλλων έθεσαν και θέμα της λεγόμενης «προσωπικής διαφοράς» (στις παλαιές συντάξεις), την κατάργηση της οποία, όμως, απέκλεισε ο υπουργός Εργασίας.

Παραδέχτηκε ωστόσο ο κ.Γεωργιάδης ότι η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) αφορούσε αποκλειστικά τα Δώρα επί των επικουρικών συντάξεων και ουδόλως τις διαφορές στις επικουρικές (τρόπος υπολογισμού) καθώς και τα αναδρομικά του 11μηνου στα Δώρα των κύριων συντάξεων (Ιούνιος 2015-Μάιους 2016), εκκρεμότητες που η αντιπροσωπεία της ΑΓΣΣΕ ζήτησε την άμεση διευθέτησή τους.

Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ έκρινε ότι οι συνταξιούχοι δικαιούνται Δώρα επί των Κύριων συντάξεων για την προαναφερθείσα περίοδο (800 ευρώ ανά συνταξιούχο), συν τις όποιες διαφορές προκύπτουν με τον υπολογισμό των επικουρικών. Αναδρομικά τα οποία, όχι μόνο δεν έχει αποδώσει η κυβέρνηση, αλλά με νόμο του 2020 (ν.4670-Νόμος Βούτση), ουσιαστικά περιόρισε χρονικά την δυνατότητα προσφυγής στην δικαιοσύνη μέχρι τον Ιούνιο 2020.

Ως προς την Εισφορά Αλληλεγγύης, η αντιπροσωπεία των συνταξιούχων θα έχει και νέα συνάντηση με τον κ.Γεωργιάδη καθώς ο τρόπος εφαρμογής οδηγεί στη μείωση μιας σύνταξης σε περίπτωση που… αυξηθεί

Παράδειγμα
Έστω συνταξιούχος λαμβάνει μεικτά 1590 ευρώ σύνταξη το 2023 και πληρώνει Εισφορά Αλληλεγγύης 3% (επιβάλλεται για έσοδα πάνω από 1.400 ευρώ) επί όλου του ποσού, σύνολο Εισφοράς 47,7% το μήνα.
Με την αύξηση π.χ. 3,5% από 1/1/2024 η μεικτή του σύνταξη ανέρχεται στα 1625 ευρώ. Κατά συνέπεια επιβάλλεται εισφορά 7% (άνω των 1.600 ευρώ), επί όλου του ποσού και έτσι θα πληρώνει 115,2 ευρώ Εισφορά.
Δηλαδή με την αναπροσαρμογή του +3,5% θα λαμβάνει (μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης) 1529,8 το μήνα το 2024, ενώ φέτος πααίρνει 12,5 ευρώ περισσότερα (1542,3)!

Χηρείας

Ως προς τις συντάξεις λόγω θανάτου οι δικαιούχοι, μετά την 3ετία, χάνουν τη μισή παροχή σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης (από το 70% της σύνταξης του άμεσα ασφαλισμένου, στο 35%).
Η εν λόγω περικοπή εφαρμόζεται ήδη στο δημόσιο και θα επεκταθεί στους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα, αλλά όχι με αναδρομική ισχύ.

Υπόμνημα
Ως προς τα θέματα που απασχολούν τους συνταξιούχους, το Προεδρείο της ΑΓΣΣΕ κατέθεσε αναλυτικό Υπόμνημα όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται:

I. Κατάργηση της προσωπικής διαφοράς με την ενσωμάτωση της στη σύνταξη: ο θεσμός της προσωπικής διαφοράς που εισήχθη με το νόμο 4387/2016 έχει δημιουργήσει τεράστιες αδικίες.

II. Καταβολή αναδρομικών περικοπών ν. 4051/12, 4093/2012 στην επικουρική σύνταξη σε όλους τους συνταξιούχους για το 11μηνο 2015-2016: Μετά την καταβολή των αναδρομικών στην κύρια σύνταξη καθώς και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, θεωρούμε ότι από δημοσιονομικής πλευράς έχουν ωριμάσει οι συνθήκες και έχει επέλθει το πλήρωμα του χρόνου για να δοθούν (είτε εφάπαξ είτε ακόμα και σε δόσεις) τα αναδρομικά επικουρικής σύνταξης και των δώρων σε όλους τους συνταξιούχους (με φορολόγηση 20% στην πηγή προς αποφυγή ταλαιπωρίας τους).

III. Πλήρης κατάργηση της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης 6% στην επικουρική σύνταξη (λόγω του προφανούς άδικου και αντισυνταγματικού χαρακτήρα της επιβολής της, δεδομένου ότι ο θεσμός της επικουρικής ασφάλισης στηρίζεται στη διμερή σχέση εργοδότη – εργαζόμενου και δεν επιδέχεται κρατικής παρέμβασης). Περαιτέρω, επιβολή εισφοράς σε ποσοστό 4% σε μία κύρια σύνταξη (σε περίπτωση συρροής κυρίων συντάξεων).

IV. Χορήγηση αυξήσεων για το έτος 2024 με βάση τον πληθωρισμό στο σύνολο των συνταξιούχων τόσο στη κύρια όσο και στην επικουρική σύνταξη.

V. Κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων, καθότι μετά από 13 και πλέον έτη επιβολής της, αφενός μεν έπαψε να επιτελεί τον σκοπό για τον οποίο αρχικώς θεσπίστηκε, αφετέρου δε είναι πανθομολογουμένως γνωστό ότι αποτελεί (ανεπίτρεπτα) έμμεσο μηχανισμό φορολόγησης.

VI. Άφεση αναδρομικού χρέους στους λήπτες συντάξεων χηρείας (ή στους κληρονόμους τους) που έχει ήδη δημιουργηθεί μετά την πρώτη τριετία (ένεκα της μη πρόβλεψης έγκαιρης λογιστικής οργάνωσης από πλευράς e-ΕΦΚΑ) και επιβολή της μείωσης 50% μόνον για το μέλλον.

VII. Γραφειοκρατική ολοκλήρωση όλων των εκκρεμοτήτων επαναϋπολογισμού των συντάξεων και καταβολή όλων των οικονομικών διαφορών (αναδρομικών) που έχουν προκύψει.

VIII. Μηδενική συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη και ιατρικές εξετάσεις σε όλους όσους πληρούν (ακόμα και σήμερα) τα εισοδηματικά κριτήρια του πάλαι ποτέ ΕΚΑΣ.

IX. Νομοθετική πρόβλεψη για προσμέτρηση χρόνου ασφάλισης σε όσους είχαν χρόνο διαδοχικής ή παράλληλης ασφάλισης πριν την εφαρμογή του ν. 4387/2016 (και δεν προσμετρήθηκαν κατά τη διαδικασία επαναϋπολογισμού της σύνταξής τους).

X. Αναγόρευση της ΑΓΣΣΕ σε ισότιμο κοινωνικό εταίρο και θεσμικό συνομιλητή της Πολιτείας. Η ΑΓΣΣΕ είναι η μοναδική Συνομοσπονδία με διακλαδική αντιπροσώπευση σε όλους τους συνταξιούχους και προς τούτο σας υποβάλλουμε σχετική πρόταση νομοθετικής ρύθμισης με εμπεριστατωμένη αιτιολογία και τεκμηριωμένη ανάλυση.

Καραγιάννης Ανδρέας
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.