Οικουμενικό Πατριαρχείο: Στην πόλη του Echternach του Λουξεμβούργου βρέθηκε την Τρίτη 6 Ιουνίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας προκειμένου να παραστεί στο μεγάλο γεγονός της πόλης, τη μνήμη και λιτανεία του Αγίου Βιλλιβρόρδου (Willibrord).

Ο Μητροπολίτης Αθηναγόρας, συνοδευόμενος από τον Πρωτοπρεσβύτερο π. Σπυρίδωνα Τσεκούρα, εφημέριο Λουξεμβούργου, και τον Αρχιδιάκονο π. Φιλάδελφο Καφαλή, έφτασε στο όμορφο αυτό προάστιο του Μεγάλου Δουκάτου, στα σύνορα Λουξεμβούργου Γερμανίας, ανταποκρινόμενος στην ευγενή πρόσκληση του Ρωμαιοκαθολικού Αρχιεπισκόπου Λουξεμβούργου κ. Jean-Claude Hollerich.

Ο Άγιος Βιλλιβρόδος γεννήθηκε στην Αγγλία στα μέσα του 7ου αιώνα και μετά από λαμπρές σπουδές και μελέτες σε περίφημα μοναστήρια της Ευρώπης, έγινε κληρικός και μετέπειτα Επίσκοπος της Ουτρέχτης (Ολλανδία).

Κοιμήθηκε στις 7 Νοεμβρίου του 739 στην πόλη του Echternach όπου μέχρι σήμερα σώζεται ο τάφος του. Η συμβολή του στον εκχριστιανισμό της Ευρώπης υπήρξε μεγάλη, ενώ δίκαια αναγνωρίζεται ως ένας από τους θεμελιωτές της βρετανικής ιεραποστολής και ως απόστολος της Ολλανδίας.

Η πόλη στην οποία βρίσκεται ο τάφος του, θέλοντας να τιμήσει τον μεγάλο αυτό Άγιο της αδιαιρέτου Εκκλησίας, καθιέρωσε τον 19ο αιώνα πομπή η οποία σχετίζεται με ένα θαύμα του Αγίου. Η παράδοση μαρτυρεί πως ένας χριστιανός βιολιστής, τον όγδοο αιώνα, επιστρέφοντας από προσκήνυμα στους Αγίους Τόπους, καταδικάστηκε σε θάνατο για τη δολοφονία της συζύγου του.

Την Τρίτη της Πεντηκοστής του 729, λιγό πριν οδηγηθεί στην αγχόνη, ζήτησε να παίξει για τελευταία φορά ένα μουσικό κομμάτι με το βιολί του, κατά τη διάρκεια του οποίου ο λαός που βρισκόταν τριγύρω μαγεύτηκε και άρχισε να χορεύει σύμφωνα με το ρυθμό του βιολιού.

Οι μαγεμένοι χωρικοί άφησαν ελεύθερο τον θανατοποινίτη, ο οποίος εγκατέλειψε την πόλη, ενώ για να λυθούν τα μάγια και να σταματήσουν οι άνθρωποι τον χορό, έπρεπε να επέμβει ο Επίσκοπος της περιοχής Βιλλιβρόδος χαρίζοντάς τους τη λύση του ρυθμικού χορού.

Από τον 19ο αιώνα στο Echternach, την Τρίτη της Πεντηκοστής λαός από τις γύρω περιοχές αλλά και από διάφορα μέρη της Ευρώπης ξεκινούν τον ρυθμικό εκείνο χορό, στους δρόμους της πόλης και καταλήγουν στη Βασιλική όπου βρίσκεται ο τάφος του Αγίου, όπου τελείται Δοξολογία.

Στη φετινή γιορτή εκτός του Μητροπολίτου Βελγίου, Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου, συμμετείχαν ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Μονάχου Καρδινάλιος Reinhard Marx, ο Αποστολικός Νούντσιος του Βελγίου και Λουξεμβούργου, και πολλοί ακόμα Ρωμαιοκαθολικοί Επίσκοποι από την Ολλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία και Ιρλανδία.

Στο τέλος της πομπής ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Λουξεμβούργου κ. Jean-Claude Hollerich, μεταξύ των άλλων επισήμων, ευχαρίστησε για την παρουσία του τον Μητροπολίτη Αθηναγόρα, αδελφό, όπως τον χαρακτήρισε, στο μεγάλο αυτό πανευρωπαϊκό προσκύνημα, πάντοτε παρόντα στα σημαντικά γεγονότα της περιοχής, πράγμα που καταδεικνύει την ζωντανή παρουσία της Ορθοδοξίας στο Κέντρο της Ευρώπης.

λουξεμβούργο

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.