Ι.Μ. ΠΑΤΡΩΝ: Για μια ακόμη φορά, τελέστηκε ο πανηγυρικός Εσπερινός προς τιμήν της Υπεραγίας Θεοτόκου, στον ιστορικό Ναό της Κοιμήσεώς Της, στην «Κόκκινη Εκκλησιά», όπως ονομάζεται, στο χωριό Λουκά της Τριπόλεως.

Πρόκειται για μνημείο του 10ου αιώνος, το οποίο έφερε στο φως η Αρχαιολογική σκαπάνη και κατά τελευταία έτη, με την ευλογία και την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου, τελείται στις 17 Αυγούστου, πανηγυρικός Εσπερινός με την συμμετοχή πλήθους πιστών από του Λουκά και την γύρω περιοχή.

Στον εφετινό Εσπερινό, τη ευγενεί προσκλήσει και ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλεξάνδρου, συμμετείχε και εχοροστάτησε ο, εκ Λουκά έλκων την καταγωγήν του, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος δι’ ευχών του Σεβασμιωτάτου Μαντινείας, εκήρυξε τον θείο λόγο, αναφερθείς στο πανσεβάσμιο και πανακήρατο πρόσωπο της Κυρίας Θεοτόκου και στο ιστορικό του Βυζαντινού μνημείου της «Κόκκινης Εκκλησιάς», που χάνεται στο βάθος του χρόνου (10ος αιώνας).

Επίσης ευχαρίστησε θερμώς και υιικώς τον Σεβασμιώτατον Μητροπολίτην Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρον, διά το ενδιαφέρον του για τον εν λόγω μνημειακό Ναό και για όλα τα ιστορικά Εκκλησιαστικά, και όχι μόνο, μνημεία της περιοχής και της Ιεράς Μητροπόλεως γενικώτερα. Ακόμη εξέφρασε θερμές ευχαριστίες, στον Προιστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνον Κίσσαν, ο οποίος ήτο παρών στην ιερά Ακολουθία, στην Προισταμένη του τμήματος Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων καν Μαρίναν Παπαδημητρίου.

Σημειωθήτω ότι σημαντικότατον ρόλο έπαιξε στην πορεία των εργασιών αναδείξεως του ιστορικού Ναού, η προηγουμένη Προισταμένη Αρχαιοτήτων Αρκαδίας κ. Άννα Καραπαναγιώτου.

Ο Σεβασμιώτατος Πατρών ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους και εν συγκινήσει ανεφέρθη στους αφιχθέντας εκ των περάτων της γης, Λουκαίτες, οι οποίοι κάθε καλοκαίρι επισκέπτονται τον τόπο τους και προσκυνούν στα πατρογονικά τους, ανάβοντας κερί και λιβάνι τους τάφους των προγόνων τους.

Στο τέλος του Εσπερινού ωμίλησε με γλαφυρότητα και λόγους αγάπης πατρικής ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος, ο οποίος ετόνισε την αξία του ιστορικού αυτού Ναού και την σημασία της αναδείξεως και της αναστηλώσεώς του.

Ευχήθηκε δε στους Λουκαίτες και στους λοιπούς προσκυνητάς τα δέοντα επί τη Θεομητορική εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

Η εκπονηθείσα μελέτη, αναστηλώσεως του ιστορικού Ναού, ενεκρίθη από τις αρμόδιες Υπηρεσίες τόσον τις τοπικές, όσον και από το Κ.Α.Σ.

Την χρηματοδότηση της αναστηλώσεως του Ιερού Ναού, ανέλαβε ο ευλαβέστατος φιλόπατρις και φιλάνθρωπος Πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους, κ. Αθανάσιος Μαρτίνος, τον οποίον τόσον ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας, όσον και ο Σεβασμιώτατος Πατρών ευχαρίστησαν από καρδίας.

Στην Ακολουθία του Εσπερινού συμμετείχαν, ο Εφημέριος του Ιερού Ναού Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου Λουκά, π. Ιωάννης Βήλος, Κληρικοί της Μητροπόλεως Πατρών και ο εκ Λουκά έλκων την καταγωγήν Διάκονος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αμερικής κ. Ελπιδοφόρου, Μιχαήλ Γιαβρής, ο οποίος ευρίσκεται κατ’ αυτάς τας ημέρας εις Τρίπολιν με τους γονείς του.

Παρόντες επίσης ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Στερεάς Ελλάδος κ. Σπυρίδων Σκλάβος, ο οποίος συνδέεται με το χωριό Λουκά και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Χριστίνα Ζαμπαθά και κ. Δημήτριος Κοσκινάς και πλήθος ευσεβών Χριστιανών.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.