Σχολιάζοντας την πρόσφατη πρόταση του αναπληρωτή διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Jonathan Williams, για «σύμπραξη» με την Ελλάδα, μέσω της οποίας θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Αθήνα ύστερα από 200 και πλέον χρόνια τα Γλυπτά, ο κ. Godart εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Την εκτίμηση ότι πολύ σύντομα τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα επιστρέψουν στο σπίτι τους, την Ελλάδα, κάνει μέσω του iefimerida.gr ο Louis Godart, πρόεδρος του Διεθνούς Συνδέσμου για την Επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

Σχολιάζοντας την πρόσφατη πρόταση του αναπληρωτή διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Jonathan Williams, για «σύμπραξη» με την Ελλάδα, μέσω της οποίας θα μπορούσαν να επιστραφούν στην Αθήνα ύστερα από 200 και πλέον χρόνια τα Γλυπτά, ο κ. Godart εμφανίζεται ιδιαίτερα αισιόδοξος,
«Πιστεύω ειλικρινά ότι αργά αλλά σταθερά σημειώνεται μεγάλη πρόοδος που θα οδηγήσει στην επιστροφή των μαρμάρων τoυ Φεiδία από το Βρετανικό Μουσείο. Η στάση «ακραίου» ανοίγματος που επέδειξε η Ελλάδα, ιδίως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Υπουργός Λίνα Μεδωνή, που προτείνει τη χορήγηση δανείων αριστουργημάτων από ελληνικά μουσεία με αντάλλαγμα την επιστροφή των μαρμάρων στο υπέροχο μουσείο της Ακρόπολης, δεν μπορεί να αφήσει αναίσθητες τις βρετανικές αρχές», δηλώνει.

Η Ελλάδα θα ανακτήσει τις αρχαιότητες της, όπως έκανε και η Ιταλία
Ο Αρχαιολόγος και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νάπολης «Federico II» μιλά για μια πολιτική που στο παρελθόν ασκήθηκε με μεγάλη επιτυχία από την Ιταλία και πλέον ήρθε η σειρά της Ελλάδας. «Η Ιταλία κατάφερε, μέσω της χορήγησης δανείων αρχαιοτήτων, να ανακτήσει θησαυρούς που είχαν κλαπεί από την ιταλική κληρονομιά από μεγάλα αμερικανικά και ιαπωνικά μουσεία».
Παράλληλα, ο Louis Godart χαρακτηρίζει πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η εφημερίδα «Times», μια εφημερίδα του βρετανικού κατεστημένου -όπως λέει χαρακτηριστικά- τάχθηκε υπέρ της επιστροφής των Γλυπτών του Φειδία στην Ελλάδα. Αυτό από μόνο του σηματοδοτεί μια μεγάλη αλλαγή.

«Η Μεγάλη Βρετανία θα αυξήσει το κύρος της με την επιστροφή των Γλυπτών»
«Θα ήθελα να προσθέσω ότι η διεθνής κοινή γνώμη, συμπεριλαμβανομένης της βρετανικής κοινής γνώμης, είναι υπέρ της αποκατάστασης. Ο κόσμος συνειδητοποιεί ότι ο Παρθενώνας είναι το μνημείο που αντιπροσωπεύει τη νίκη του πολιτισμού επί της βαρβαρότητας. είναι το σύμβολο της δημοκρατίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα το 508 π.Χ. Πώς μπορεί μια χώρα όπως η Μεγάλη Βρετανία να αγνοήσει ότι το κύρος της θα αυξανόταν αν συμφωνούσε να ακυρώσει με την επιστροφή των Γλυπτών το φρικτό αδίκημα που προκάλεσε στον Ναό της Θεάς ο Έλγιν όταν η Ελλάδα υποβλήθηκε στον οθωμανικό ζυγό;», σχολιάζει με νόημα.

Σημειώνεται ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στο περιοδικό «Sunday Times Culture», ο Jonathan Williams είπε ότι το Βρετανικό Μουσείο ήθελε να «αλλάξει τη θερμοκρασία της συζήτησης» γύρω από τα Γλυπτά. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή «συνεργασία του Παρθενώνα» με τους φίλους και τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα. Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση μέσα στην οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας».

«Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα χαιρόμασταν να δανειστούμε και να δανείσουμε»
Το Βρετανικό Μουσείο, από την πλευρά του, επισήμως δεν έχει πει ότι θα παραδώσει τα γλυπτά πίσω, με τον Williams να υποστηρίζει ότι αποτελούν «απολύτως αναπόσπαστο μέρος» της συλλογής. Ωστόσο, o ίδιος σημείωσε ότι «θέλουν να αλλάξουν τη θερμοκρασία της συζήτησης», προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές πρέπει «να βρουν έναν δρόμο προς τα εμπρός γύρω από την πολιτιστική ανταλλαγή ενός επιπέδου, έντασης και δυναμισμού που δεν έχει επινοηθεί μέχρι τώρα». «Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα χαιρόμασταν να δανειστούμε και να δανείσουμε. Είναι αυτό που κάνουμε», κατέληξε στις τελευταίες δηλώσεις του.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.