ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE- Ανακοίνωση του RED UMBRELLA : Όπως πρόσφατα καταγγείλαμε, προ ολίγων εβδομάδων, ιερέας ναού στην περιοχή της Καλλιθέας έδιωξε και εξύβρισε μία γυναίκα, την Ιωάννα, η οποία απευθύνθηκε στην εκκλησία για να καλύψει μία από τις πιο βασικές της ανάγκες - μία μερίδα φαγητού σε εκκλησιαστικό συσσίτιο. Η Ιωάννα εκδιώχθηκε επειδή είναι τρανς (διεμφυλική). Το περιστατικό αναπαράχθηκε εκτενώς προκαλώντας τη μαζική αντίδραση του κόσμου, αλλά και τη γρήγορη παρέμβαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου την οποία και χαιρετίζουμε. Ο Αρχιεπίσκοπος διέταξε την άμεση διερεύνηση του περιστατικού και δήλωσε πως.

«Κάθε άνθρωπος είναι πρόσωπο και ως πρόσωπο αποτελεί εικόνα του Θεού.

Η Εκκλησία μας όχι μόνο αυτές τις Άγιες ημέρες αλλά κάθε ημέρα, κάθε μήνα, κάθε χρόνο, κάθε στιγμή, αγκαλιάζει κάθε άνθρωπο που έχει ανάγκη, κάθε αδελφό μας που δοκιμάζεται, ανεξαρτήτως οιασδήποτε διάκρισης είτε αυτή αφορά στο φύλο του, είτε στη φυλή του, είτε στο χρώμα του, είτε στο θρήσκευμά του, είτε στις πεποιθήσεις του.

Χωρίς να τον επικρίνει και χωρίς να τον στιγματίζει. Κάθε κληρικός της Εκκλησίας μας οφείλει να είναι διάκονος του Θεού και όλων των ανθρώπων.»

Πέρα από τις πειθαρχικές διαδικασίες της Αρχιεπισκοπής, τίθεται και νομικό ζήτημα, αφού οι ιερείς δεν εξαιρούνται από τις διατάξεις του αντιρατσιστικού νόμου που προβλέπει την προστασία από τις διακρίσεις βάσει ταυτότητας φύλου.

Η Aγγελική Σουγλέ, δικηγόρος του Red Umbrella Athens που έχει αναλάβει την υπόθεση, εξηγεί πως: «Η νομική διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει με την άμεση υποβολή έγκλησης από την παθούσα στο Τμήμα Αντιμετώπισης ρατσιστικής βίας της ΓΑΔΑ. Εξειδικευμένοι αστυνομικοί χειρίζονται την υπόθεση και εμπιστευόμαστε το έργο τους.”

Ακόμη, στις 4 Μαΐου, η Θετική Φωνή – Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας, υπέβαλε την καταγραφή της συγκεκριμένης επίθεσης στο Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας (RVRN).

Η Αγγελική Σουγλέ σημειώνει πως “είναι εξαιρετικά θετική για την εξέλιξη της υπόθεσης η πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος για διενέργεια έρευνας από το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο της Αρχιεπισκοπής, στην οποία εισφέραμε όλα τα στοιχεία που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς μας.

Συνεπώς η Ιερά Σύνοδος έχει υπόψιν της τα πραγματικά περιστατικά και θα πρέπει να αποδώσει ευθύνες για την παράνομη τρανσφοβική επίθεση εις βάρος μιας ευάλωτης ύπαρξης.”

– Το περιστατικό με τα λόγια της Ιωάννας:

«Όταν μου συνέβη το περιστατικό ήταν σοκαριστικό, γιατί δεν περίμενα στον Οίκο του θεού να έχω τέτοια ρατσιστική αντιμετώπιση. Εγώ βέβαια πιστεύω πάρα πολύ και η πίστη μου δεν κλονίστηκε από το γεγονός που συνέβη.

Με σόκαρε το γεγονός ότι ένας άνθρωπος που είναι 60-70 ετών και κάνει τον υπηρέτη του Θεού, είναι παπάς δηλαδή, δεν έχει διδαχθεί σε αυτήν την φάση της ζωής του μετά από τόσα βιβλία και τόσους λόγους του Θεού που έχει πει, τι πραγματικά σημαίνει Χριστιανισμός.

Όταν έχεις φτάσει σε αυτήν την ηλικία και αντί να βγάζεις αγάπη βγάζεις μίσος, αυτό που υπηρετείς είναι μία δουλειά όχι μία αποστολή.»

– Δήλωση της Άννας Κουρουπού, διευθύντρια του Red Umbrella Athens:

“Το περιστατικό έρχεται σε αντίθεση με το φιλανθρωπικό έργο της Εκκλησίας:
«Αγάπη προς τον πλησίον», μία από τις πιο σημαντικές αξιώσεις της Χριστιανικής πίστης, σημαίνει σεβασμός και υποστήριξη κάθε συνανθρώπου μας χωρίς διακρίσεις.

Εν αναμονή της κρίσης της Ιεράς Συνόδου για το συγκεκριμένο συμβάν, περιμένουμε πως θα αποδοθούν ευθύνες στον θύτη της τρανσφοβικής επίθεσης. Είναι στο χέρι της Ιεράς Συνόδου να στείλει το μήνυμα πως δε θα ανεχτεί παρόμοια περιστατικά στο μέλλον.”

Καραγιάννης Ανδρέας

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.