Από την ενθρόνισή του στην Ναύπακτο, ο Σεβ. Μητροπολίτης κ. Ιερόθεος απευθύνει τον θεολογικό ποιμαντικό του λόγο προς το Ποίμνιο της Μητροπόλεως, πέρα από τις λατρευτικές συνάξεις και άλλες εκδηλώσεις, και σε ιδιαίτερες συνάξεις, που διαρκούν μιάμιση ώρα (μία ώρα ομιλία και μετά συζήτηση) και γίνονται κάθε Δευτέρα το απόγευμα στην μεγάλη αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Ι. Μητροπόλεως.

Τα θέματα που έχει αναλύσει τα 24 αυτά χρόνια είναι ποικίλα, ένα πραγματικό Σεμινάριο ορθοδόξου θεολογίας, και έχει γίνει αναφορά κατά καιρούς σε αυτά με δελτία τύπου.
Τα τελευταία χρόνια ο Σεβασμιώτατος ανέλυσε τις 14 Επιστολές του Αποστόλου Παύλου, μέσα στα ιστορικά και θεολογικά τους πλαίσια.

Έπειτα άρχισε ένα θεολογικό και ιστορικό «ταξίδι», μαζί με το Ποίμνιό του, μιλώντας διαδοχικά: –για τον Μυστικό Δείπνο και την παράδοση της θείας Ευχαριστίας μέσα από τους τρεις συνοπτικούς Ευαγγελιστές (Ματθαίο, Μάρκο, Λουκά), –την διδασκαλία του Χριστού προς τους Μαθητές κατά τον Μυστικό Δείπνο και την Αρχιερατική Προσευχή Του από το κατά Ιωάννην Ευαγγέλιο, –για την ουράνια θεία Λειτουργία κατά την Αποκάλυψη του Ιωάννου –για την πρώτη Εκκλησία από τις Πράξεις των Αποστόλων, –για την πρώτη εκείνη «Αποστολική Θεολογική Σχολή», –για τις Αποστολικές Διαταγές, –για τους Αποστολικούς Πατέρες, –για τους Απολογητές. Όλα αυτά αναλύθηκαν τα τελευταία δέκα περίπου χρόνια.

Εφέτος μίλησε για τον άγιο Ειρηναίο Λυώνος (5 έως 26 Νοε. 2018), για τους Διωγμούς γενικά και για τα μαρτύρια των Πρώτων Χριστιανών (3 και 10 Δεκ. 2018), ειδικότερα για τα μαρτύρια των αγίων Πολυκάρπου (17 Δεκ. 2018), Περπέτουας και Πιονίου Πρεσβυτέρου (14 και 28 Ιαν. 2019). Μετά μίλησε για τον μοναχισμό ως την ευαγγελική ζωή (4 Φεβ.), για τον Μέγα Αντώνιο, για τον Μέγα Παχώμιο (11 Φεβ.), για τον Μέγα Βασίλειο, για τους όρους κατ’ επιτομήν του Μ. Βασιλείου και την διδασκαλία του για τον μοναχισμό (18 Φεβ. έως 4 Μαρτ.), και τέλος για την θεολογία της θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου (Απρ. 2019).
Ενδιάμεσα και κατ’ εξαίρεση ο Σεβασμιώτατος κ. Ιερόθεος αναφέρθηκε σε σημαντικά θέματα της επικαιρότητας ή νηπτικά θέματα που έθεταν οι ακροατές, όπως είναι ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου (25 Μαρ.), ο τρόπος αντιμετωπίσεως των λογισμών (18 και 25 Φεβ.), η Μακεδονία (21 Ιαν.) και άλλα εκκλησιαστικά θέματα.

Οι «ομιλίες της Δευτέρας» του Σεβασμιωτάτου προς το Ποίμνιό του αποτελούν μαθήματα ορθοδόξου θεολογίας και εκκλησιολογίας και έκφραση ποιμαντικής αγωνίας για την κατά Χριστόν κατάρτιση των Χριστιανών. Είναι μια ορθόδοξη εκκλησιαστική ιστορία, που μεταφέρει την θεολογία της πρώτης Εκκλησίας στην εποχή μας, συνδέοντας την θεολογία με την άσκηση και την ποιμαντική. Πολλοί ακροατές είπαν, χαριτολογώντας, ότι θα λάβουν δίπλωμα θεολογίας και μεταπτυχιακών ή διδακτορικών σπουδών.

Η φετινή σειρά των ομιλιών θα λήξη με ωφέλιμη προσκυνηματική εκδρομή του Σεβασμιωτάτου με τους ακροατές.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.