Στις κάλπες προσέρχονται σήμερα οι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας για την εκλογή των 56 εκλεκτών εκπροσώπων της Βουλής .

Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν συνολικά 658 υποψήφιοι, 651 από 15 εκλογικούς κομματικούς συνδυασμούς και 7 μεμονωμένες υποψηφιότητες. Τη θέση του Εκπροσώπου των Μαρωνιτών διεκδικούν δύο υποψήφιοι, ενώ την θέση των Λατίνων τρεις υποψήφιοι. Ο εκπρόσωπος των Αρμενίων έχει εκλεγεί χωρίς ανθυποψήφιο και ανακηρύχθηκε στις 13/5/2021.

Ο συνολικός αριθμός των εγγεγραμμένων εκλογέων που έχουν δικαίωμα ψήφου στις εκλογές, ανέρχεται στους 557.589, ο οποίος είναι κατά 14.674 μεγαλύτερος απ’ αυτόν των βουλευτικών εκλογών του 2016.Ο αριθμός αυτός (σ.σ. 557.589 ψηφοφόροι), αποτελεί το μεγαλύτερο εκλογικό σώμα που είχε ποτέ η Κύπρος σε εθνικές εκλογές.

Επιπρόσθετα, δικαίωμα ψήφου έχουν άλλα 512 πρόσωπα, που είναι εγγεγραμμένα σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους και συγκεκριμένα 50 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Κερύνειας και 197 εγκλωβισμένοι της εκλογικής περιφέρειας Αμμοχώστου, καθώς και 265 φυλακισμένοι. Να σημειωθεί ότι δικαίωμα ψήφου έχουν και 712 Τουρκοκύπριοι.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων εκλέγεται για πενταετή περίοδο, όμως αυτή μπορεί να αυτοδιαλυθεί πρόωρα, με απόφαση που λαμβάνεται με απόλυτη πλειοψηφία των μελών της.

Οι φετινές Βουλευτικές εκλογές θα γίνουν κάτω από αυστηρά υγιεινολογικά πρωτόκολλα που αφορούν στην ψηφοφορία τόσο στα κινητά εκλογικά κέντρα (για επιβεβαιωμένα κρούσματα), όσο και στη διαλογή των ψήφων. Στη βάση σχετικού πρωτοκόλλου εξάλλου θα διεξαχθούν και οι τελετές ανακήρυξης των νέων βουλευτών.

Προϋπόθεση για είσοδο σε εκλογικό κέντρο είναι η χρήση μάσκας ενώ τονίζεται ότι οι μάσκες των ψηφοφόρων δεν μπορεί να έχουν οποιοδήποτε διακριτικό που να φανερώνει την πρόθεσή τους για το τι θα ψηφίσουν.

Εκκλησία Online
Γράψε το σχόλιό σου

Αφήστε μια απάντηση

Comment moderation is enabled. Your comment may take some time to appear.