Αυτή την ώρα τελείται η Ακολουθία του Μεγάλου Αποδείπνου και η Ακολουθία των Προηγιασμένων Τιμίων Δώρων στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίας Τριάδος Πειραιώς, χωρίς την παρουσία πιστών.

Υπενθυμίζεται ότι με χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης αναστέλλονται λόγω κορωνοϊού οι λειτουργίες σε όλους τους χώρους θρησκευτικής λατρείας κάθε δόγματος και θρησκείας την ώρα που η ΔΙΣ είχε ανακοινώσει ότι οι παραμένουν οι Θείες Λειτουργίες 7 με 8 το πρωί και μάλιστα δεν ανέφερε πουθενά ότι δεν θα προσέρχονται πιστοί στους ναούς.

Δείτε σε απευθείας μετάδοση ΕΔΩ.

Παρά την απαγόρευση που επιβάλλεται από την κυβέρνηση σε όλες τις Ιερές Ακολουθίες , στο πλαίσιο των μέτρων προφύλαξης από τον κορωνοϊό, υπάρχει και μία εξαίρεση, που θα επιτρέψει την τέλεσή τους, αλλά κεκλεισμένων των θυρών:

Σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης της τέλεσης κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για το χρονικό διάστημα από 16.3.2020 έως 30.3.2020» που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ προβλέπονται τα εξής:
«Επιτρέπεται η τέλεση λειτουργίας αποκλειστικά προς το σκοπό μετάδοσης από εθνικής ή τοπικής εμβέλειας τηλεοπτικό ή ραδιοφωνικό μέσο, με την παρουσία του απολύτως αναγκαίου προσωπικού του μέσου. Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας.»

Αυτό δηλαδή σημαίνει ότι όποια Εκκλησία δεχθεί να μεταδόσει τέλεση Θείας Λειτουργίας για λογαριασμό κάποιου σταθμού εθνικής ή τοπικής εμβέλειας, είτε ραδιοφωνικού είτε άλλου θα μπορεί να το κάνει τηρώντας τις προυποθέσεις που ορίζει το ΦΕΚ.

Εκκλησιαστικοί κύκλοι που δεν έχουν δει το ΦΕΚ υποστηρίζουν μετά από ερωτημά μας, ότι αυτό θα μπορεί να το κάνει ο Καθεδρικός Ναός της Ιεράς Μητροπόλεως Αθηνών μέσω της κρατικής τηλεόρασης και αν η κρατική τηλεόραση δεχθεί ίσως μεταδόσει και τους «Χαιρετισμούς».

Πάντως σύμφωνα με την παράγραφο 6 του ΦΕΚ δεν υπάρχει καμία υπόδειξη για το αν θα επιτρέπεται η μετάδοση μόνο από την Ερτ και από τον Καθεδρικό Ναό. Το ΦΕΚ αφήνει ανοικτό το θέμα και ως τέτοιο θα το κρατήσουμε αν δεν υπάρξει κάποια επίσημη αλλαγή.

Εκκλησία Online

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.

1 Σχόλιο

Νεότερο
Καλύτερο Νεότερο Παλαιότερο
1
Μαρκάκη Μαρια

Παρακαλούμε πολύ -αν είναι να βοηθήστε τον κόσμο να παρακολουθεί τις ακολουθίες - να ψάλλουν οι ψάλτες απλά και κατανυκτικά. Απόψε ο ψάλτης κάνει επίδειξη των φωνητικών του δυνατοτήτων. Ντροπή. Τον ακούει όλη η πονεμένη αυτή τη στιγμή Ελλάδα.