Ακριβώς τέτοια ημέρα πέρυσι, οι καρδιές μας συγκλονίστηκαν από την τραγωδία του λιμανιού της Βηρυτού, η οποία επηρέασε την πραγματικότητα του Λιβάνου μας και πήρε μακριά τους αγαπημένους μας. Προσευχόμαστε σήμερα στον Θεό να τους δεχθεί στο ουράνιο φως Του, να τους συγχωρέσει με την αγαθότητά της ευσπλαγχνίας Του και να απαλύνει με συλλυπητήρια τον πόνο στις καρδιές των γονιών τους.

Η προσευχή μας σήμερα είναι αφιερωμένη στους αγαπημένους μας, που έφυγαν από αυτή την έκρηξη. Προσευχόμαστε ο Θεός να στεγνώσει τα δάκρυα από τα μάτια των οικογενειών τους και από τα μάτια μας. Σήμερα, ενώνουμε τις καρδιές μας και θυμόμαστε τους κεκοιμημένους αδελφούς μας. Θυμόμαστε τους Πυροσβέστες της Βηρυτού και το προσωπικό του Νοσοκομείου του Αγίου Γεωργίου. Θυμόμαστε πολλούς αγαπημένους μας, που επλήγησαν από τη φρίκη της καταστροφής. Και παρ’ όλα αυτά, θυμόμαστε ότι η θέληση για ζωή θα είναι αυτή που θα ξεπεράσει και θα στεγνώσει τα δάκρυα του πόνου και θα ζωγραφίσει το χαμόγελο του αύριο και την ανάσταση του Λιβάνου.

Παρθένε, εξάγνισε τις καρδιές μας! Παρθένε, ανακούφισε τον πόνο μας!
Παρθένε, ελέησε τους νεκρούς μας. Παρθένε, θεράπευσε τον Λίβανό μας και προστάτευσε την Βηρυτό μας!

Ω Παρθένε, ανακούφισε τις πληγές των στενοχωρημένων και ελέησε τους εκτοπισμένους και τους άστεγους.
Βάλε το νυστέρι του ελέους σου στα χέρια των γιατρών και στήριξε το ιατρικό προσωπικό.

Ω Παρθένε, εξάλειψε τα πάθη μας, ειρήνευσε τους φοβισμένους και καθησύχασε τον φόβο τους με την ειρήνη του Ιησού Χριστού. Το όνομα Κυρίου ευλογημένο και δεδοξασμένο εις τους Αιώνας των Αιώνων, Αμήν».

Διαβάστε εδώ

Οργή και πόνος ένα χρόνο μετά
Οι Λιβανέζοι τιμούν σήμερα με πόνο και οργή την πρώτη επέτειο από τη φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού από την οποία σκοτώθηκαν 214 άνθρωποι, με τους υπεύθυνους για την τραγωδία να μην έχουν ακόμη βρεθεί και δικαστεί.

Σήμερα εξάλλου Γαλλία και ΟΗΕ διοργανώνουν μια ακόμη διεθνή διάσκεψη με στόχο να προσφερθεί έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια στους πιο ευάλωτους, σε έναν Λίβανο που έχει βυθιστεί στη χειρότερη κοινωνικοοικονομική κρίση της Ιστορίας του.

Στις 4 Αυγούστου 2020, λίγο μετά τις 18:00 τοπική ώρα, η πρωτεύουσα του Λιβάνου συγκλονίστηκε από την έκρηξη εκατοντάδων τόνων νιτρικού αμμωνίου το οποίο ήταν αποθηκευμένο επί χρόνια σε μια αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού “ χωρίς να λαμβάνονται μέτρα προστασίας”, όπως παραδέχθηκε και η ίδια η κυβέρνηση.

Σοκ, καταστροφή, πόνος και οργή: 214 νεκροί, περισσότεροι από 6.500 τραυματίες και ολόκληρες συνοικίες ισοπεδωμένες.

Η τραγωδία σημειώθηκε σε μια χώρα που βρίσκεται στα πρόθυρα οικονομικής κατάρρευσης και διοικείται από μια πολιτική τάξη που την έχει εγκαταλείψει.

Για να αποτίσουν φόρο τιμής στα θύματα και να ζητήσουν να αποδοθεί δικαιοσύνη οι οικογένειές τους και ακτιβιστές οργανώνουν σήμερα το απόγευμα πορείες, ολονυκτίες με κεριά και θρησκευτικές τελετές μπροστά στο λιμάνι ή κοντά στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Μεταξύ των θυμάτων ήταν και πυροσβέστες που σκοτώθηκαν την ώρα που προσπαθούσαν να κατασβέσουν τη φωτιά που στο λιμάνι που προηγήθηκε της έκρηξης, ή εργαζόμενοι στο λιμάνι που καταπλακώθηκαν από τις αποθήκες σιτηρών που κατέρρευσαν.

Έναν χρόνο αργότερα, αν και κάποιες συνοικίες έχουν ανοικοδομηθεί κυρίως χάρη σε μη κυβερνητικές οργανώσεις και εθελοντές, καθώς το κράτος δεν έκανε τίποτα ή πολύ λίγα, αν τα τραύματα έχουν επουλωθεί, ένα ολόκληρο έθνος παραμένει τραυματισμένο.

Μία οικογένεια στις τρεις έχει παιδιά που έχουν ακόμη ενδείξεις “ ψυχολογικού τραύματος”, σύμφωνα με τη Unicef. Μεταξύ των ενηλίκων το ποσοστό φτάνει τον ένα στους δύο.

Και παρά το μέγεθος της τραγωδίας που σόκαρε την παγκόσμια κοινή γνώμη, η τοπική έρευνα έχει βαλτώσει και κανένας υπεύθυνος δεν έχει εντοπιστεί ή δικαστεί, αν και η δικαιοσύνη έχει βάλει στο στόχαστρό της πρώην υπουργούς και αξιωματούχους ασφαλείας.

Η πολιτική τάξη δέχεται επικρίσεις ότι κάνει ό,τι μπορεί για να τορπιλίσει την έρευνα και να αποφύγει τις διώξεις, με τους αξιωματούχους να κρύβονται πίσω από την ασυλία τους.

Οικογένειες των θυμάτων που ζητούν την άρση της ασυλίας αυτής έδωσαν τελεσίγραφο στους κυβερνώντες και απείλησαν “ να σπάσουν τα κόκαλα” οποιουδήποτε αντιταχθεί στην οργή τους σήμερα.

“ Φτάνουν οι συνηθισμένες και ειρηνικές διαδηλώσεις (…) Προσέξτε την οργή μας”, προειδοποίησε ο Ιμπραχίμ Χοτέιτ, εκπρόσωπος των οικογενειών.

Σε ό,τι αφορά τις μη κυβερνητικές οργανώσεις, το συμπέρασμά τους είναι απόλυτο.

Οι αρχές “ εμπόδισαν με αναίσχυντο τρόπο την αναζήτηση της αλήθειας και της δικαιοσύνης για τα θύματα”, κατήγγειλε η Διεθνής Αμνηστία.

“ Πολλές αρχές (…) επέδειξαν εγκληματική αμέλεια”, επέκρινε το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).

Η στιγμή της έκρηξης
Την ώρα της Θείας Λειτουργίας σημειώθηκε η έκρηξη η οποία προκάλεσε εκτός από τις ανθρώπινες απώλειες τρομερές υλικές ζημιές.

Εκκλησία Online
Αποστολή
Αξιολόγηση επισκεπτών 0 (0 ψήφοι)

Προσθήκη σχολίου

Το email είναι ήδη εγγεγραμμένο στην ιστοσελίδα. Παρακαλώ συνδεθείτε ή ξαναπροσπαθήστε.

Δώσατε λάθος όνομα ή κωδικό

Sorry, you must be logged in to post a comment.